Goth’n’rollin ABC: Jyrki 69 listaa The 69 Eyesin vaikuttimet ja innoittajat

X-levyn 28. syyskuuta julkaisevan The 69 Eyesin laulaja Jyrki 69 havainnollistaa biisilistauksella, millaisesta maaperästä hänen yhtyeensä musiikillinen ilme versoo.

Teksti: Jyrki Linnankivi, kuva: Pauli Rouvinen

Kun Blessed Be -levymme (2000) ilmestyi, saksalainen levy-yhtiömme Roadrunner Records kuvaili soundiamme ”goth’n’rolliksi”. Eli melankolista goottirockia rock’n’roll-asenteella, ilman pateettisuutta. Vuonna 2008 julkaisimme myös samannimisen boksin.

Uusi X-albumimme kuulostaa vain ainoastaan 69 Eyesilta, mutta voihan niistä innoittajista aina puhua. Musiikin ja visuaalisuuden liitto on rock-musiikissa sellainen polku, jota 69 Eyeskin on aina astellut. Keikkapaikalle tultaessa on fanit helppo erottaa kadulta.

Tässä on otanta sellaista goth’n’rollin perusjuurta:

Sisters of Mercy: More
Sisters of Mercy on yhtye, joka tulee useimmille ensimmäiseksi mieleen goottirockista puhuttaessa. Klassikkobändi, jonka suurimmat hitit ja videot muokkasivat 1980–90-lukujen vaihteen maailmaa. Matalan laulamisen aatelia. Kannattaa tutustua bändin erittäin hienoihin videoihin YouTubessa.

The Mission: Wasteland
Toinen goottirockin perusbändi, joka yhdisteli hippielementtejä ja Zeppelin-mystiikkaa goottisoundiin. Bändi johtohahmon Wayne Husseyn kitarointi on goottirock-soundin peruselementtejä.

Lords of the New Church: Dance with Me
Tämä Suomessa aikoinaan todella suosittu synkempi glampunk-bändi on suuri vaikuttaja 69 Eyesille. Nuorten sävellahja soitti Lordsia, Mustaa paraatia ja Hanoi Rocksia varmaan pari vuotta putkeen. Soitettiin tämä biisi Rane Raitsikan ja mun The Usual Suspects -duon kanssa keikalla.

Danzig: On a Wicked Night
Danzig on tietenkin yksi laulajasuosikeistani. Hänen äänessään on Morrisonia ja Elvistä, toisaalta tietenkin Morrison yritti soundata Elvikseltä. Danzig on pitkän linjan suunnannäyttäjä mitä tulee sarjakuvien, kauhuleffojen ja rockin symbioosiin. Minusta on tarkoituksenmukaista diggailla artistien uusia juttuja, siksi valitsin mukaan Danzigin uusimman videon. Ne Danzig-bändin neljän ekan levyn videot ovat toki ihan uskomattoman hienoja, YouTube tekee elämän niidenkin suhteen helpommaksi. Danzig on pyytänyt meitä usein rundille Jenkeissä, toivottavasti saadaan viimeinkin aikataulujen puitteissa onnistumaan.

The Cult: Honey from a Knife
Tässä on puolestaan The Cultin uusin single. Ihan helvetin hieno video ja uusi levykin on kova. Parhaat bändit kehittyvät koko ajan, selviävät aikojen yli ja tuottavat uutta matskua. Cult on varmaan tärkein 69 Eyes -vaikuttaja mitä tulee kitaroihin ja biisien dynamiikkaan. Cult on MTV-ajan rockin perusbändejä, ja yhtyeen videosinglet ovat rock-kuvastoa parhaimmillaan.

Kaikille näille bändeille on muuten ominaista, ettei niiden yleisö ole vain jompaa kumpaa sukupuolta. Samoin sarjakuvahahmomaisuus ja ikonius yhdistävät tekijöitä. Jotkut jutut ovat ikuisia.

Miten hyvin nämä vaikuttimet sitten kuuluvat 69 Eyesin musiikissa? Kuuntele yhtyeen Red-single tästä.