Justin Timberlake -ABC – 26 asiaa, jotka tulee tietää Helsingissä tänään konsertoivasta pop-keikarista

Vielä kaksi vuotta sitten ajatus olisi naurattanut: äskettäin kaksi uutta albumia julkaissut Justin Timberlake konsertoi Suomessa. Joskus totuus on kuitenkin tarua oudompaa, ja epätodennäköisyydet muuttuvat itsestäänselvyyksiksi. Vähän samasta on kyse koko Timberlaken pop-urassa. Pureudumme aakkosten avulla siihen, mistä juhlistettu pop-prinssi on oikein tehty.

Teksti: Teemu Fiilin

A – The All New Mickey Mouse Club
Justin Timberlaken uran käynnistämisestä vastasi vanha pallokorva, jonka neljä vuosikymmentä pyörineessä nimikko-show’ssa pikkupoppari esiintyi muun muassa Christina Aguileran ja Ryan Goslingin kanssa 11-vuotiaana.

B – Britney Spears
Samaan aikaan samassa kerhossa viisitoistaminuuttisensa aloitti myös nuori Britney Spears. Hieman myöhemmin, vuosien 1999 ja 2002 välillä, sanapari ”Britney ja Justin” saikin ylleen saman siirappiseen hunnun kuin ”Kanye ja Kim” tai ”Jay ja Beyoncé” nykypäivänä. Pariskunnan vähemmän kaunis eroprosessi on dokumentoitu Cry Me a River -hitillä (2002).

C – Charmi
Timberlake on läpi uransa tunnustanut – hitto, suorastaan julistanut – olevansa totaalinen nörtti, varautunut ja ujo. Siitä huolimatta maailman kauneimpina pidetyt naiset kaatuvat hänen jalkojensa juureen. Charmia on vain mahdotonta selittää.

D – Daamit
Justinin naismakua voisi kuvata Hollywood-vetoiseksi. Britneyn kainalosta Timberlake hyppäsi itseään 10 vuotta vanhemman näyttelijättären Cameron Diazin syliin. Vuonna 2007 Timberlake päätyi naimisiin kuitenkin toisen elokuvastaran, Jessica Bielin kanssa.

E – Ennätys
Timberlaken tuoreen The 20/20 Experience -albumikaksikon ensimmäinen osa oli viime vuoden myydyin äänite Amerikassa.

F – FutureSex/LoveSounds
Timberlaken kakkoslevystä lähdettiin tekemään vaatimattomasti ”vuoden 2006 Thrilleriä”. Vuoden työn tuloksena oli nimensä veroinen albumi, joka jää hyvin todennäköisesti Timberlaken taiteelliseksi huippukohdaksi ja todelliseksi magnum opukseksi.

G – Groove
Niin kliseistä kun se onkin, siitä on Justinin musiikin vetovoimassa noin 80-prosenttisesti kysymys. Vai miksi muuten kuuntelisit 7–8-minuuttisiksi minimusikaaleiksi venytettyjä popkappaleita?

H – Hassuttelu
Lahjan suunnittelu mielitietyn merkkipäivää varten ei ole enää samanlaista, kun on nähnyt Justinin ja The Lonely Island -komediaryhmän Saturday Night Live -ohjelmaan tekemän Dick in a Box -videon (2006). Tai kappaleen jatko-osan Motherlover (2011). Kannattaa katsoa myös Jimmy Fallonin kanssa toteutetut History of Rap -esitykset.

I – I’m lovin it
Niin, se mäkkärin tunnussävelmä. McDonald’s lainasi pätkän Timberlaken I’m lovin it -kappaleesta ja teki siitä äänilogonsa ja tunnuslauseensa. Ka-ching!

J – Justified
Soolodebyytti vuodelta 2002 laittoi luun kurkkuun sekä ’N Sync -faneille että ’N Syncille naureskelleille musiikkinörteille. Kuinka käkkärä-Timberlake kasvoi yhdessä yössä aikuiseksi? Ja mistä lähtien poikabändipojat ovat saaneet tehdä näin tyylikästä, laadukasta ja katu-uskottavaa r&b:tä?

K – Kalkkuna
Syystä tai toisesta Justin Timberlake haluaa näytellä jopa enemmän kuin tehdä musiikkia. Siitäkin huolimatta, että suurin osa hänen elokuvistaan (poislukien The Social Network ja pari muuta) ovat heikosti menestyneitä ja kohtalaisen huonoja – siis kalkkunoita, kuten alan termi kuuluu.

L – Liikkeet
Justin Timberlakella on liikkeet, joilla tanssilattia sytytetään tuleen. Eikä hän edes brassaile niillä.

M – Michael Jackson
Sokea ja kuurokin huomaa, ettei Justin Timberlakea sellaisena kuin hänet tunnemme olisi ilman Michael Jacksonia. Jo pelkästään siksi, että moni Justified-levyn kappale kirjoitettiin väitetysti alkujaan Jacksonin kymmenettä albumia Invincibleä (2011) silmällä pitäen.

N – N’Sync
Poikabändi, jonka muiden jäsenten olematon karisma ei lopulta riittänyt kilpailemaan Justinin kanssa. Käteen jäi vierailu Jyrki-ohjelman lähetyksessä, kolme Jenkeissä hyvin menestynyttä levyä sekä muutama hyvä irtohitti (Bye Bye Bye, It’s Gonna Be Me, Gone, Girlfriend).

O – Ongelmat
Justin Timberlake saattaa vaikuttaa monin tavoin täydelliseltä ihmisyksilöltä. Siksi onkin hieman yllättävää, että hän on kertonut kärsivänsä sekä pakko-oireista että tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöstä (ADHD).

P – Pharrell Williams
Neptunes-tiimin osana puolet Justified-debyytistä tuottanut ja säveltänyt hittinikkari toi poikabändipopparille tuoreita ideoita soittamalla hänelle vanhaa diskoa ja soulia. Yhteistyötä kuultiin viimeisen kerran vuoden 2005 Snopp Dogg -biisillä Signs, jolla Timberlake feattaa.

Q – Quesadillat
Tammikuussa kolme People’s Chice Awardia voittanut Timberlake väitti juhlistavansa voittoaan texmex-pikaruokaa tarjoilevassa Taco Bell -ketjuravintolassa.

R — Rock Your Body
Parhaita kasari-Michael Jackson -biisejä, mitä 2000-luvulla on tehty. Justified-levyn jättihitti esittelee myös keikoilta tutut Timberlaken suvereenit beatboksaustaidot.

S – Sosiaalinen media
Kun muut poptähdet keskittyvät Twitter- ja Instagram -tiliensä päivittämiseen, Justin Timberlake ostaa sosiaalisen median yrityksiä aikansa kuluksi – kuten nyt rapeahkossa hapessa olleen MySpacen vuonna 2011. Timberlake ei ole tainnut saada takavuosien hittisaittia ainakaan vielä suureen nousuun, vaikka hän sai treeniä jo vuonna 2010 näyttelemällä Social Network -elokuvassa Napster-perustajaa ja Facebook-pomoa Sean Parkeria.

T – Timbaland
Urbaanin popin tuottajajättiläinen Timbaland astui lopullisesti dominoimaan likikaimansa musiikkia kakkoslevy FutureSex/LoveSoundsilla. Päinvastoin kuin Neptunesin kanssa, yhteistyö on kantanut: viimevuotiset 20/20 Experience -levyt ovat yhtä biisiä lukuun ottamatta Timberlaken, Timbalandin ja kakkostuottaja J-Rocin muodostaman tiimin kynästä.

U – Ulkonäkö
Timberlake ei ole mikään miesmalli tai klassinen Hollywood-komistus, mutta hänen yhdistelmänsä unelmävävyn poikamaista herkkyyttä ja maailmanmiehen pistämätöntä tyylitajua puree äiteihin ja tyttäriin – sekä poikkeuksellisesti usein myös näiden aviomiehiin ja poikaystäviin.

V – Välivuodet
Kuka idiootti jättää ilmiömäisessä nosteessa olevan pop-uransa keskittyäkseen viideksi vuodeksi keskinkertaisten elokuvien tekemiseen? Justin Timberlake tietysti, eikä kaveri edes häpeä yhtään.

W – ”Wardrobe malfunction”
Vuoden 2004 Super Bowl jäi historiaan ainakin tästä termistä. Muutama avainsana teille, jotka ette tiedä, mistä on kyse: suora lähetys, 140 miljoonaa katsojaa, Timberlake, Janet Jackson, repeävä nahkavaate, nänni, ohhoh.

X – X Factor
Suositun kykykilpailun vuoden 2013 kauden alla oli tiiviitä huhuja, että Justin Timberlake olisi menossa X Factor -tuomariksi. Ei mennyt. Laulaja kuittasi itse, ettei hänestä olisi siihen, koska hänellä ei olisi sydäntä käännyttää huonoja laulajia pois.

Y – The Y’s
Timberlaken ja veteraanimuusikko ja -biisintekijä Mike Elizondon vuonna 2008 perustama tuotantotiimi on tehnyt kappaleita muun muassa Ciaralle ja Leona Lewisille. Ja miksei tekisi, jos kerran osaa.

Z – Zomba
Levy-yhtiö, joka oli riittävän rohkea ja viisas tarjotakseen Timberlakelle soolosopimusta ’N Syncin jälkeen. Firma on sittemmin lopetettu ja muuttunut osaksi aiempaa omistajaansa Sony Musicia, jolle Timberlake edelleen levyttää.

Artikkeli on julkaistu Rumbassa 4/14.