Kolme kovaa kotimaista – Jos uutta musiikkia etsit, tässä muutama viriili vaihtoehto

Rumban 4/14 Kiitoradalla-palstalla esiteltiin jälleen kiinnostavia uusia tapauksia suomalaiselta musiikkikentältä.

Toimittanut: Oskari Onninen & Teemu Fiilin, kuvassa: Kaupungin valot

Espionnage
Terhi Sikiön ja Jaakko Järvisen muodostama Espionnage on pariskuntafolk-duo, joka tuntee traditionsa. Aiemmin kymmenen vuotta Muusa-suomirockbändissä soittaneet Sikiö ja Järvinen ovat vaihtaneet linjan amerikkalaisempaan. Teräskielisen kitaran ympärille kasautuva raukea ja akustinen indiefolk ottaa vaikutteita Damien Ricelta ja Sufjan Stevensiltä – kenties jopa turhankin tarkkaan. Yhtyeen esikoislevy ilmestyi maaliskuun puolivälissä.

Lisätietoa:
www.facebook.com/espionnage.official

Sanottua:
”Espionnagessa on paljon lupaavaa, vaikka ensiyrityksellä kaikkia pelimerkkejä ei vielä saadakaan lunastettua.” – Ilkka Lappi, Sue

Kaupungin valot
Kaupungin valot on yksi edustaja Lähtevien kaukojunien ja Maakuntaradion johtamassa bändinipussa, jonka kotijumalina ovat Ratsia, SIG ja Karkkiautomaatti ja joiden musiikki on naiiviin ja pakottavaan tunteeseen pohjaavaa punkia. Bändi erottuu muista kaltaisistaan olemalla leimallisen tamperelainen: se on julkaissut Ilmarinkatu-seiskatuumaisen ja tiputtelee Astraaliprojektio-kappaleessaan Tampereen paikannimiä. Airiston Punk-levyt julkaisi Kaupungin valojen Huomiseen-debyytin 12. huhtikuuta.

Lisätietoa:
www.facebook.com/kaupunginvalot

Sanottua:
“Kaupungin valojen perinnetietoinen soundi nojaa hyvin paljon sille pohjalle, mille Kollaa Kestää ja Ratsia sen jättivät. Tämänkaltaista tulkintaa punk rockista on kutsuttu “kiihkeäksi”, eikä sillä ole tarkoitettu rumpukompin nopeutta. Betonikuutiossa asuminen on ahdistavaa, kaupunki ei nuoria muista, oma suunta on nuorukaisella on vielä kateissa ja tytöt on ihanii.” – Jouni Parkku, piparnakkeli.lammaszine.fi

Oceans
Helsinkiläinen Oceans eli 18-vuotias Efe Tekkanat on suomalaisesta perspektiivistä poikkeuksellinen tuttavuus: Tekkanatin kappaleissa kuuluvat niin akustinen kitara, 2010-luvun läppäripop, Warp-levy-yhtiön suuntaan vihjaileva syntikka-avantgardismi kuin valkoisen miehen r&b:n laulustemmat. Helmikuussa ilmestyneellä, vahvasti coverpitoisella ep:llään hän versioi muun muassa Kavinskyn Nightcallin ja LCD Soundsystemin Dance Yrself Cleanin.

Lisätietoa:
www.soundcloud.com/oceansofficial

Sanottua:
”Yhden miehen yhtyeen nimeä kantavan ep:n avausraita hämmentää aluksi hieman epäskarpilla rytmityksellään, mutta kun kliimaksiin kiipeillään laululayeroinnin ja samaa koukkua toistavan synariffin naitolla, ollaan aika hyvän asian edessä.”
– Jyri Öhman, 1000 Sparks, Rosvot