Kuka, mikä, häh ja mistä se tulee? Pikaopas Lost in Musicin ulkomaalaisiin artisteihin

14.10.2015

Teksti: Anna Brotkin

Lost in Musicia juhlitaan Tampereella keskiviikosta lauantaihin. Mutta mitä ihmettä: Mustelide, Shuma, Würffel, keitä nämä ovat? Ei hätää! Nappaa tästä vinkit, mitä ulkomaisia bändejä festareilla kannattaa käydä kuuntelemassa.

1. Bendik (pe 16.10. Telakka klo 23:15)

Norjalainen Bendik on harvinaisen kiehtova live-esiintyjä: yhdistelmä rock-musiikin suoraviivaisuutta ja vaaraa sekä elektronisen popin herkkää flirttiä. Biisimateriaali on omaäänistä, ja vaikka norjankielisistä lyriikoista ei mitään tajuakaan, voi silti arvata, mistä nainen laulaa: rakkaus ei mennyt ihan putkeen. Tässä genressä harvinaiseksi käyneestä sähkökitarasta plussaa. Vuonna 2014 julkaistu No går det over –levy sai ilmestyessään ansaitusti Norjan Grammy-ehdokkuuden.

Varoitus: aiheuttaa vakavaa koukuttumista, terveisin nimimerkki Pakko_kuunnella_Bendikiä_koko_ajan.

2. Super Besse (la 17.10. Doris klo 23)

Venäjänkielistä valkovenäläistä postpunkia ei Suomessa ehkä kovin usein kuule livenä. Ihan jo tämän harvinaisen sivistysaukon täyttääkseen kannattaa tutustua Super Besseen. Toinen syy on trion hyvin kasassa oleva livesetti, napakat sävellykset ja äärikarismaattinen laulaja. Luvassa aikamatka 1970-luvun kautta johonkin coldwave-tulevaisuuteen.

3. Maarja Nuut (la 17.10. Telakka klo 22)

Virolainen Maarja Nuut yhdistelee musiikissaan looppeja, laulua ja viulua. Lopputulos on vahvasti kansanmusiikkia, mutta samalla jotain mistä on vaikea saada kiinni: tuutulaulu, sotahuuto vai ilovirsi? Tasapaksun indiepop-ähkyn keskellä Maarja Nuutin äänimaailma lohduttaa: kaikki musiikki ei kuulosta samalta.

4. Oakland Rain (ke 14.10. Klubi klo 21)

Punahiuksiset norjalaiset kaksoset, jotka ilmoittavat pokkana haluavansa muuttaa musiikillaan maailmaa. Livevideo lupaa varovasti, mutta ei vielä liikauta vuoria. Jos siskosten äänet toimivat livenä yhteen, voi luvassa olla vähintään sydämenliikahduksia.

5. Momend (to 15.10. Doris klo 24)

Latvialainen Momend operoi indierockin turvallisella puolella, mutta tekee sen ilahduttavan hallitusti. Elokuvallinen musiikki voisi soida kaupungin neonvaloissa itseään etsivän modernin antisankarin tarinan taustakankaana. Ikkunaa vasten hakkaa saastunut sade, tietenkin.

Lisää luettavaa