Mikä Usher, voiko sitä syödä? Tässä viisi syytä, miksi Suomeen saapuva r&b-taituri on supertähteytensä arvoinen

Christie Goodwin

Rumban päätoimittaja Teemu Fiilin kertoo seuraavaksi, miksi Usherin eilen julkistettu Areena-keikka on kova juttu.

Teksti: Teemu Fiilin

Eilen uutisoitiin yhdysvaltalaisen Usherin Hartwall-areenalla 23. helmikuuta järjestettävästä keikasta. Uhka vai mahdollisuus? Ehdottomasti mahdollisuus, sanoo Teemu Fiilin ja kertoo nyt viisi perustelua näkemykselleen.

Laatu

Vaikka Usherin viime vuosien isoimmat (ja nihkeimmät) hitit kuten DJ Got Us Falling in Love ja Scream ovat kahden markan EDM-huttua, Usher pitää singlelistojen ulkopuolella kiinni myös laadusta. Siksi kannattaa tutustua Usherin albumiraitoihin. Myös tämän vuoden singlet She Came to To Give It to You ja Good Kisser vakuuttavat: ensimmäinen lainailee S.O.S. Bandin r&b-hittiä Just be Good to Me (1983) ja jälkimmäinen on kuin paras Justin Timberlaken biisi, jota Justin Timberlake ei ole tehnyt.

Slovarit

Slovarit ovat monen r&b-laulajan repertuaarissa piinallista pakkopullaa, mutta Usherin katalookissa ne ovat silkkaa herkkua. Nice & Slow, You Got It Bad, Burn, Confessions ja Moving Mountains ovat muutama esimerkki Usherin mehukkaista ja hienosti kirjoitetuista slovareista, mutta kahden vuoden takainen Climax ylittää jopa jokaisen noista. Jopa vakavammat musiikkimediat innostuivat Diplon tuottamasta kappaleesta: esimerkiksi Pitchfork nimesi sen ilmestymisvuotensa kolmanneksi parhaaksi lauluksi.

Rap-pelisilmä

Rap-yhteistyö on ollut Usherille luontevaa jo alusta saakka. Lista Usherin biiseillä esiintyneistä räppäreistä on vaikuttava: Rick Ross, Jay-Z (pariinkiin otteeseen), Bun B, Jadakiss, Twista, Lil Wayne, Kanye West, Young Jeezy ja T.I. ovat nostaneet Usherin biisien paukkuja vuosien varrella. Vastaavasti vierailijalistoilta löytyy myös myös muutama epäilyttävämpi nimi: muun muassa Usherin ”suojattina” julkisuuteen tullut Justin Bieber, Enrique Iglesias ja peruspökkelö Pitbull ovat koristaneet Usherin lauluja.

Pitkäikäisyys

Usher on yksi harvoja r&b-laulajia, joiden tähtistatus on pysynyt suurin piirtein vakaana jo kahdenkymmen vuoden ajan. Vuonna 1994 debyyttinsä julkaissut 14-vuotias lapsitähti Usher ei ole radikaalisti erilainen artisti kuin ensi kertaa Suomeen vuonna 2015 saapuva 36-vuotias veteraani. Hittejä Usherilla riittää vaikka neljän tunnin keikkaa varten. Ja ennen kuin jättää lipun ostamatta, kannattaa myös muistaa, että Usherin kokoluokan r&b-nimiä nähdään Suomessa aniharvoin. Beyoncéa odotellessa.

Lahjakkuus

Usher ei ole päätynyt asemaansa vahingon, sattuman tai tuurin avulla. Hän on vähintäänkin pätevä laulaja (joskaan ei mikään tekninen brassailija), poikamaisen karsimaattinen heppu ja huikean hyvä tanssija. Siitä vaikka todisteena tämä kooste: