RIP Phil Chevron – Rumban konkariavustaja hyvästelee folkpunk-suuruuden

Kuva: Wikipedia

Markku Halme on toiminut Rumban luottomiehenä lehden alkuvuosista saakka. 1980-luvulla herra oli parikin kertaa juhlimassa Suomessa vierailleen The Poguesin seurassa. Nyt hän kirjoitti muistosanat toissapäivänä menehtyneelle Pogues-kitaristi Philip Chevronille.

Teksti: Markku Halme, kuva: Wikipedia

Folkpunk-genren esiaskeleet ottaneen The Pogues -yhtyeen kitaristi, myös banjoa ja mandoliinia soittanut Philip Chevron (syntyjään Philip Ryan) menehtyi 56 vuoden iässä ruokatorven syövän uuvuttamana tiistaina 8. lokakuuta. Rumban henkilöstö hiljenee hetkeksi luodakseen murheisen katseensa maan poveen.

17. kesäkuuta 1957 syntynyt Chevron teki varhaisimman (semi)maineikkaan levytyksesä oli Irlannin ensimmäisen punkrockbändin (tai paremminkin rockpunkyhtyeen) Radiators from Spacen riveissä vuonna 1977. kun kopla julkaisi komean debyyttisinglensä Television Screen. The Poguesiin hän liittyi debyyttialbumin Red Roses for Me jälkeen vuonna 1984. Ja kas, jo seuraava albumi Rum, Sodomy and the Lash teki Poguesista suuren yhtyeen. Kolmoslevyllä If I Should Fall from Grace with God kuultiin Chevronin hienoin Poguesille tekemä kappale, koskettava maastamuuttoballadi Thousands Are Sailing.

Viinan kirojen varjostama ja vauhdittama The Pogues oli vähällä hajota vuonna 1991, kun yhtye oli pakotettu erottamaan solistinsa Shane McGowanin. Laulajan korkki ei pysynyt hallinnassa ja hukkui lopulta kokonaan. Myös Chevronilla oli (tai hänelle tuli) ongelmia viinan ja muiden pähteiden kanssa. Niiden käytön romahduttama terveys pakotti jättämään yhtyeen kolme vuotta myöhemmin – kaksi vuotta ennen bändin hautajaisia.

Hautajaiset peruutettiin jälkikäteen vuonna 2001, ja silloin Chevron liittyi takaisin miehistöön. Vuosien 1990 ja 2000 välillä Chevron tekin neljä albumia omissa nimissään. Nyt tätä hienoa miestä ja muusikkoa ei enää ole. R.I.P.