Rumban Festaritarkastus-sarja alkaa: Provinssirock ei saa arvioijan viisaria värähtämään

Rumban peloton kuvainraastaja Anton Vanha-Majamaa käy festarisarjassa läpi kaikki kesän suurimmat rockfestivaalit ja analysoi, miten mielenkiintoinen kattaus kullakin festarilla on tarjottavanaan. Aluksi katse kääntyy kohti Seinäjokea ja 33. kertaa järjestettävää Provinssirockia.

Teksti: Anton Vanha-Majamaa, kuva: Provinssirock

Leskenlehdet pilkottavat asfaltin raoista, Kallion terassit täyttyvät denoista ja kohta onkin jo kesä. Se tarkoittaa lomaa onnekkaille, kesätöitä useimmille ja laatufestareita kaikille kiinnostuneille – ainakin, mikäli kukkaronnyörit antavat myöten.

Suurista ensimmäisenä järjestetään Provinssirock, joka valtaa Seinäjoen Törnävänsaaren 17.-19. kesäkuuta jo 33. kertaa. Viime vuonna paikalle vaivautui 62 000 kävijää, ja kaikki viittaa siihen, että luku kasvaa tänä kesänä.

Provinssin artistikattaus palvelee taas keskivertokuluttajaa: suurimmat koukut ovat comebackia tekevä System of a Down, Suvilahdessa pari vuotta sitten nähty Social Distortion ja rumpalinsa reilu vuosi sitten lääkkeille ja viinalle menettänyt Avenged Sevenfold. Line-upista löytyy myös viime kesänä yleisöä villinnyt Pendulum sekä jokafestarinhöylät The Sounds ja Volbeat.

Suurin juttu on eittämättä SOAD:n hartaasti odotettu paluu sunnuntai-iltana. Viisi vuotta sitten telakalle jäänyttä yhtyettä ei koskaan saatu näille leveysasteille silloin kun rauta oli kuumaa, eikä Serj Tankianin soolokeikka vuoden 2008 Provinssissa juuri lämmittänyt. Tilaisuutta nähdä armenialaisryhmä livenä ei kannata missata.

Onkin kovin sääli, ettei Provinssin muu tarjonta juuri hurraa-huutoja herätä. Niinpä kynnys matkata Seinäjoelle ja maksaa edes se yhden päivän 65-70 euron piletti on korkealla. Varsinkin, kun sunnuntain muut esiintyjät ovat luokkaa Katri Helena ja Volbeat. No, löytyy sieltä myös Pendulumin kanssa brittejä vastikään kiertänyt new rave -kvintetti Hadouken! (UK).

Lauantaille merkattu Social Distortion on vastikään nähty, eikä se juuri jaksa livenä kiinnostaa. Samana päivänä nähdään Wolfmother, joka viime kesänä joutui perumaan keikkansa. DJ Shadow (US) on toki kova vieras, mutta vähän huvittaa Josh Davisin näin pikainen paluu pohjolaan. Artisti kun veti ensimmäisen Suomen-konserttinsa vajaa vuosi sitten Ilosaaressa.

Perjantaina yleisöä vetänee lähinnä M. Shadowsin johtama Avenged Sevenfold, joka taitaa olla tämän hetken suosituimpia rockbändejä ainakin Suomessa. Sitten on The Sounds (SWE) ja drum&bassia ja dubia rockiin naittava The Qemists (UK). Jälkimmäisestä ei ole sen tarkempaa havaintoa, mitä nyt ovat tehneet yhteisbiisin Mike Pattonin kanssa.

Kotimaisten kohdalla bändikattaus on kautta viikonlopun tasan yhtä tylsän turvallinen kuin vain voi odottaa, eli vähän kaikkea kaikille. On punkia (Terveet kädet, Anal Thunder), hiphopia (Paleface, Jätkäjätkät), valtavirtarockia (Apulanta, Kotiteollisuus) ja poppia (Jenni Vartiainen).

Kivaa siellä varmasti on, ainakin jos aurinko paistaa. Vaihtoehtoväelle täkyjä ei tarjoilla – ellei Rubikia lasketa – mutta eipä niin ole tarkoituskaan.

(Toim. huom. Keikkansa Tavastialla perunut oiva The Vaccines (UK) kiinnitettiin vastikään perjantai-iltaan, ja koska bändi tosiaan on ”vitun hyvä”, kohoaa festariarvosana komeaan seiskaan. Uutena kiinnityksenä myös Michael Monroe.)

ARVOSANA: 7

Summa Summarum:

+ Yleisfiilis varmasti hyvä
+ SOAD:n paluukeikka on aidosti kova juttu
+ The Vaccines

– Muu tarjonta tylsää Ankkarock-tasoa