Tulevaisuuden tusina on jälleen valittu – Ketkä ovat maan lupaavimmat artistitulokkaat?

Rumban ja YleX:n jokavuotinen Tulevaisuuden tusina -äänestys on saatu jälleen päätökseen, ja maan kovimmat bändi- ja artistitulokkaat ovat selvillä. Tusina paljastetaan tipoittain pitkin viikkoa, listan ykkönen esitellään perjantaina.

Toimittanut: Auroora Vihervalli
Kuva: Mikko Marjakangas

Vuosittaisessa Tulevaisuuden tusina -äänestyksessä musiikkialan vaikuttajilta kysytään, mitkä artistit he rankkaavat lupaavimmiksi lähitulevaisuuden menestyjiksi. Ehtona on, ettei bändi saa olla julkaissut kuin korkeintaan yhden levyn tai pari pienempää kaupallista julkaisua. Viime vuonna kolmen kärjessä olivat Antero Lindgren, Karri Koira ja Sin Cos Tan – keiden vuoro on nyt?

Kärkisijat selviävät myöhemmin viikolla, mutta nyt julkistetaan äänestyksen sijat 5–12. Loput sijoitukset selviävät artisti per päivä -periaatteella, ja äänestyksen voittaja julkistetaan perjantaina. Samana päivänä ilmestyy myös Rumban gargantuaaninen 30-vuotisjuhlanumero, jossa Tusina käydään läpi kattavasti ja haastattelujen kera. Hyvä!

Ja tästä se lähtee: Tulevaisuuden tusina 2014 -kyselyn sijat 5–12, olkaa hyvät!

5. Sini Sabotage

On täytynyt elää hyvin eristyksessä, jotta olisi välttynyt kuulemasta Sini Sabotagen Levikset repee -kesähittiä. Sabotage-nimen takana on räppäri ja dj Sini-Maria Makkonen. Levikset repee nousi Suomen virallisen singlelistan ykköseksi. Hitillä feattaa JVG:n VilleGalle.

Sini Sabotage työstää nyt syksyn aikana julkaistavaa esikoisalbumiaan. Levyllä kuullaan myös VilleGallen lisäksi Asaa, Gasellit-yhtyeen Hätä-Miikkaa ja Kari Tapiiria. Sabotage nähdään syksyllä Idolsin seitsemännen kauden tuomaristossa.

6. Lieminen

”Syvästi uskovainen Liemisen perhe asustaa pienessä kylässä Alppien vuoristossa. Siellä kukat kukoistavat ja schitzelit paistuvat.” Näin julistetaan elokuussa ilmestyneen Tääl on Lieminen -kappaleen musiikkivideon esipuheessa. Sen jälkeen ruudun täyttävät kappaleesta vastuussa oleva artisti Lieminen ja kappaleella vierailevat räppärit Davo ja Edu Kehäkettunen lederhosenit yllään.

YleX:n Rytmibarometri-vieraana ollut Lieminen ei ole paljoa kertonut taustoistaan, mutta tarkkasilmäisimmät tunnistavat helsinkiläismiehen muinaisen heavybändin Heaven ’N Hellin kitaristiksi Jaakko Luomaseksi. Miehen sanojen mukaan syksymmällä on ilmestymässä toinen biisi videoineen.

7. Iisa

Regina-fanit eivät kauaa ehtineet olla pettyneitä yhtyeen telakoitumisuutisesta, sillä pian yhtyeen laulaja Iisa Pykäri ilmoitti siirtyvänsä soolouralle. Iisan ensimmäinen oma sinkku Perjantai sai ensisoittonsa elokuussa. Se on viihtynyt YleX:n soittolistoilla hyvin sen jälkeen. Kappale on ollut muun muassa radiokanavan tehosoitossa.

Iisan vielä nimetön debyytti ilmestyy Johanna Kustannuksen kautta ensi vuoden alussa. Levyn tuottaa myös Reginasta tuttu Iisan aviomies Mikko Pykäri.

8. Panssarijuna

”Traumablues” on Panssarijunan lanseeraama termi kuvaamaan omaa musiikkiaan. Yhtyeen debyyttilevy Haistoin kerran näätää yhdistää bluesia, countrya, punkia ja psykedeelistä folkia. Levy julkaistiin vinyylinä huhtikuussa Joteskii groteskii -yhtiön kautta ja syyskuun alussa uudelleen cd:nä ja digitaalitiedostoina Äänetön-merkillä.

Helsinkiin siirtynyt kokoonpano on perustettu Tampereella vuonna 2003. Ennen tätä vuotta yhtye on julkaissut seitsemäntuumaisen ja muutaman omakustanteen. Yhtyeessä traumojaan setvivät veljekset Jussi ja Matti Karmala, heidän lapsuusajan naapurinsa Henrik Lindqvist sekä Petteri Valtiala.

9. Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana

Ricky-Tick Big Band on säveltäjä-tuottaja Valtteri Laurell Pöyhösen luotsaama kotimainen seitsemäntoista hengen superkokoonpano, jonka ensimmäinen levy ilmestyi vuonna 2010. Tänä vuonna yhtyeen ilmavaa ja tarkkaa jatsia tulivat hämmentämään vanhat sanakonkarit Paleface, Redrama ja Don Johnson Big Bandistä tuttu Tommy Lindgren.

Tuloksena on Sonyn julkaisema Burnaa-niminen levy, jossa pirskahteleva sana-akrobatia törmää nykyjatsiin. Fuusion riimittely on kelvannut jopa monen radiokanavan soittolistoille.

10. Tuuttimörkö

”Tuuttimörkö on teini-iän misantrooppisen raivon vallassa rentouttavan gangsta-sanailun aloittanut vokalisti, joka osaa myös soittaa pianolla keski-C:n.” Näin räppäriä luonnehtii tämän keikkoja hoitava Fullsteam.

Monsp Records julkaisi Tuuttimörön debyyttialbumin On totta tammikuussa 2013. Levy kiipesi Suomen virallisen albumilistan kolmoseksi. Tätä ennen Tuuttimörkö on vieraillut muun muassa DJ Kridlokkin ja Eevil Stöön albumeilla sekä ollut osa SNTC Family -kollektiivia.

11. Nyrkkitappelu

Tampereella vuonna 2010 perustettu Nyrkkitappelu haluaa, että heidän musiikkinsa yhdistettäisiin The Stoogesiin ja GG Alliniin. Jos vertaus ei riitä avaamaan koko kuvaa, omien sanojensa mukaan he haluavat soittaa väkivaltaista punkia.

Yhtyeen debyyttialbumi Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Nyrkkitappelu Rocks ilmestyi maaliskuussa Blast of Silence -levymerkillä. Levynjulkaisukeikka Helsingin Tavastialla poiki seuraavan päivän iltapäivälehtiin otsikon ”Laulaja ja basisti lensivät lavalta – katso kuvat!”

12. Musta barbaari

”Mä oon Stadin revityin laku”, räppäri Musta barbaari eli James Nikander esittelee itsenä provosoivasti Salil eka salil vika -kappaleessaan. Biisin musiikkivideota on katsottu YouTubessa yli 500 000 kertaa.

Omalla Youtube-kanavallaan julkaistuilla dokumentaarisilla videopätkillä julkisuuteen nousseen Mustan barbaarin takana seisoo Ruudolf, johon Nikander tutustui ollessaan keikkakiertueella tämän paitamyyjänä. Hiljalleen kehkeytyi idea Mustasta barbaarista. Stereotypioihin ja puntinnostoon keskittyvä Salil eka salil vika levisi sosiaalisessa mediassa nopeasti ja jätti odottamaan räppäriltä lisää.