Tuukka Hämäläisen rocklyriikka-blogi, osa 2: Black Francis laittoi lähes sata vuotta vanhan mykkäelokuvan uuteen uskoon

The Pixies -solisti Black Francis keksi säveltää The Golem -elokuvaan soundtrackin – yli 90 vuotta elokuvan ensi-illan jälkeen. Alkujaan mykkäelokuvana julkaistu teos saa Francisin sanoitusten myötä aivan uudenlaista sisältöä.

Teksti: Tuukka Hämäläinen, kuva: Black Francis

Der Golem (1915) on saksalainen mykkäelokuva, jota voi syystä pitää kauhuelokuvan esi-isänä. Vuonna 2009 The Pixiesin solistina tunnettu Black Francis (tai Frank Black) sävelsi Golemiin rock-pitoisen uuden soundtrackin, josta tuli yksi muusikon parhaista aikaansaannoksista. Tällaisista ideoista olisi hienoa kuulla, miten ne ovat syntyneet.

Myös sooloartistina runsaasti levyttänyt Black ei ole tyytynyt tyhjänpäiväisiin tunnelmahuminoihin, vaan Golemin soundtrack koostuu kokonaisista rock-biiseistä, jotka toimivat yksittäisinäkin tarjoiltuna. Äänimaailma on Blackin tyyliin sukua 1970-luvun punkille ja vieläkin varhaisemmalle jenkkirockille. Itse solistin ulosanti on tuttuun tapaan atonaalista ja korutonta.

You be my master
I’ll be your servant
live in my shadow
I’ll be observant
hurt he who hurts you
yay I will be fervent
don’t cry
it’s they who die

”The Obediant Servant” (The Golem, 2009/2011)

Sanoituksellisesti Golem on kuitenkin aivan oma lukunsa. Kappaleiden tekstit nimittäin kommentoivat suoraan elokuvan tapahtumia ja tuovat siihen jopa kokonaan uusia ulottuvuuksia. Esimerkiksi jotkut elokuvan hahmoista saavat omat puheenvuoronsa, jotka Black on kirjoittanut itselleen luonnollisella nykykielellä. Juutalaismystiikkaa huokuva mykkäelokuva on herkullisessa ristiriidassa sanoitusten puheenparren kanssa.

What am I to do?
You caught me in the nude
What am I to do?
I’m just an evil dude

”Astaroth” (The Golem, 2009/2011)

Black Francisin soundtrackilla varustettu elokuva on kokonaisuudessaan katsottavissa verkkopalvelu Vimeossa, mikä on perin tervetullutta, sillä se on julkaistu kaupallisesti ainoastaan 500:n kappaleen rajoitettuna painoksena. Maaliskuussa julkaistiin kuitenkin The Golem -rockalbumi, joka sisältää elokuvan biisit vain hieman karsitussa muodossa.