Virkistävä, tylsä, uudistunut, pastissi? Lady Gagan uusi single sai kriitikkoraadin erimieliseksi

Inez & Vinoodh

Aleksi Kinnunen, Jarkko Fräntilä, Teemu Fiilin ja Anna Brotkin kokivat kukin Lady Gagan uuden kappaleen vähän eri tavalla. R. Kellyn vierailun värittämä Do What You Want -single edeltää 8. marraskuuta julkaistavaa Artpop-albumia.

Toimittanut: Saku Schildt, kuva: Inez & Vinoodh

”Hidas, verrattain keru diskotamppaus tuo mielen Alejandro-hitin, laskeva melodia loistavan So Happy I Could Dien. Tykkään kovasti. Ilmava ja virkistävä ilmestys, R. Kellyn osuus istuu kuin mustelma silmäkulmaan. Artpop pysyy syksyn odotetuimpana albumina Arcade Firen Reflektorin ohella.”

– Aleksi Kinnunen

”Kertoo paljon nykyisestä plastiikkayhteiskunnasta, että Rihannan ja Lady Gagan kaltaiset artistit hallitsevat sensaatiolehtien palstoja. Jos Madonna ja Whitney Houston olivat aikoinaan väkeviä jalluryyppyjä, löytyy nykypoppareiden ykkösnimiltä karsimaa puolikaan teekupillisen verran. Toisin kuin Rihannalla, Lady Gagalla on sentään oikeita biisejä. Ennakkotietojen mukaan sellaisia on uudellakin levyllä, joten Do What You Wantin valitseminen singleksi on hämmentävä ratkaisu. Limaisiin seksisotkuihin yhdistetty R. Kelly on feattaajana täysi turhake. Youtube-linkissä on perse.”

– Jarkko Fräntilä

”Tähän asti olen pitänyt Lady Gagan pahimpana ongelmana musiikillista ennalta-arvattavuutta ja liiaksikin tuttuihin biisiformaatteihin jämähtämistä. Uusi single tuo selvän muutoksen asiaan. Se on Gagan singleistä ensimmäinen, jota voi nimittää melko puhdasveriseksi r&b:ksi. Muhkea bassosekvenssi toki viittaa myös elektrodiskoon, mutta keskitempoisuus ja laulumelodioiden laiskan irtonainen svengi vie mielen suoraan 2000-luvun taitteen r&b-hittien suuntaan. Vierailevan R. Kellyn suoritus on melko vakiokamaa, mutta toisaalta se on sanojaan myöten tavaramerkkistä Kellyä, mikä perustelee vierailun. Kevyen säkeistön jälkeen Gaga päästelee bridgessä ja kertosäkeessä täysin palkein tuoden mieleen kultakauden Christina Aguileran. Do What U Wantin kääntöpuoli on kuitenkin se, ettei kappale ole tanssipop-hitti, eikä Gagan yleisö ei ole r&b-yleisöä. Laulu ei ole tarttuvuudessaan mikään Paparazzi tai Bad Romance, vaan ainoastaan kiva pop-r&b-pala, josta tulee hyvälle mielelle.”

– Teemu Fiilin

”Lady Gaga on selvästi päättänyt näyttää, että valtavirrassa uiskentelu onnistuu. Lihamekko nurkkaan ja hiukset auki. Lopputulos on väljä pastissi – vastaus sille, mitä saadaan, kun studiossa kirjoitetaan fläppitaululle sanat retro, r’n’b ja seksi. Viimeinen tuntuu kyllä yllättävän päälle liimatulta. Biisistä tulee vahvat ysäri- ja kasarivibat, eikä pelkästään R. Kellyn läsnäolon takia. Jos kuulisin biisin tietämättä kuka on kyseessä, luulisin, että tässä lauleskelee joku ihan muu kuin Lady Gaga. Nimenomaan lauleskelee. Kansikuva saa Miley Cyrusin miettimään seuraavaa liikettään. Kukkastringit ja valkoinen perse on nyt käytetty.”

– Anna Brotkin