”Vosut helvettiin ja lisää volumea!” – Ennakkokuuntelussa vuoden cooleimmaksi julkaisuksi pyrkivä levy

The Mutantsin 13. syyskuuta julkaistavan Mutacalypso Now! -albumin voi tarkastaa kätevästi täältä.

Kuva: The Mutants / Jymp Records

Jo 15 vuotta painanut The Mutants ilahduttaa ystäviään viidennellä albumillaan. Mutacalypso Now! on nyt kuultavana ennakkoon Rumbablogissa, joten liikuta hiirtäsi tästä hieman etelään ja kokeile onneasi.

Levysoittimen alla on puolestaan mutanttijengin kirjaamat selonteot uutuusalbumin kustakin kappaleesta. ”Mutants-erotiikkaa parhaimmillaan. Työnimenä Hans Meissel” näyttää alkavan heti ensimmäisen biisin esittely. Sillä lailla!

1.It Came from Orgazmo
”Mutants-erotiikkaa parhaimmillaan. Työnimenä Hans Meissel. Riffin groovessa sepaluskaan tuskin pysyy kiinni, ja lopulta puhallinkaksikko vie biisin kliimaksiin ja vähän ylikin. Selvää pohjienottomusaahan tämä on, tai jatkoille hyvän känösen jatkeeksi. Housu kostuu, housu kostuu. Lujaa pitää soittaa, muuten jää vajareiksi.”

2. El Mirador
”Juan ’Perkassit’ Emperorin taidetakomosta levyn hunajainen timantti. Biisissä kohtaavat kaikki draaman ainekset, joista täydellinen Mutants-täräys rakentuu. Jos olet aiemmista Mutants-julkaisuista kärryillä, huomaat, että Muta-jumalat ovat biisissä läsnä. Herkkää instru-maalailua raffilla kitarasoundilla, ja rytmi tuo mukanaan palan viidakkoa kotistereoihin. Kappaleen alku lupailee balladia, mutta armoa ei anneta. Tarzan apinoineen laittaa avaruusmatkailua kehiin.”

3.Karate-Child
”Biisin demo kuin suoraan Hurriganes -75. Uudenlaista Mutanttia, jossa timangi riffi kohtaa viileämmän urkutussuttelun. Rokkiviisu tarvitsee toimiakseen modulaation, ja tästä se löytyy. Antti Mentulan harppusoolon jälkeen on pakko pyyhkiä hikeä – myös otsalta. Paahtoo, paahtoo ja takaa-ajoo. Mutantti-garagee heinänkorsi hampaiden välissä. Lucky Luke pyytää orkesteria soittamaan tämän aina baarissa, ja Kiinan pojat hymyilevät sille kutsuvasti (piipulliselle).”

4.Mutant Exotic
”Levyn ’vaikea taidebiisi’. Alkuun bluesriffi, joka maustetaan uruin, kellopelein ja piru-intervallein. Biisin todellinen namuttelu alkaa puhaltimien hyökätessä sisään, kun Afrikan viidakko iskee 3D-lasien läpi tajuntaan. Biisi, jonka tahdissa tekisi mieli tanssia mutta ei kyllä onnistu – vaikka ’70 Bronx ja Tarantion uuden leffan kuvaukset ovat lähempänä kuin koskaan. Tässä kappaleessa on kaikkea: ZZ-Toppia, Afrikkaa, Booker T. & the M.G.:ssiä, Svengiä 1970-luvulta ja savuista luolaa. Rock me Baibeeee!!! Muskeliauto alle, arskat päälle, savuke huuleen ja miksei vosukin kyytiin. Tai toisaalta vosut helvettiin ja lisää volumea. Toimii todellakin paremmin kun tulee lujaa.”

5.Cruzeiro Affairs
”Levyn vanhin biisi, ikää kokonainen vuosi. Biisiä kuljettaa De Sausen eläimellinen biitti, joka kasvaa väliosassa Emperiorin perkussioiden avulla todelliseksi rytmin gomorraksi. ’Kertsissä’ on kuulemma kuultavissa Bon Jovia – no, tytöt tykkää. Tässä on fuzzit kohdallaan. Hilpeä tunnelma, taitaa olla Brasilian juomat vielä mielessä. Möreetä ja pöreetä, vähän Sabbath-stoneriakin laitettiin mukaan. Hyvää groovee ja saa meidät hyvälle tuulelle. Tykkään, tykkään, minä annan tälle ysin.”

6.El Ray
”Amiskomppi. Grohl-rytmi. Kompit vedetään yleensä rummuilla, mutta meillä bassolla. Riappolan biisi. Mukana yksi levyn helmimelodioista, jota epäkaupallistetaan – ei sentään laululla, mutta junttaavalla B-osalla, käskevällä fuzz-kitara–Farfisa-yhdistelmällä ja vielä kaiken maailman härpätyskoneistolla, jota on nykyään studiossa liian helppo käskeä päälle. Jumitusta Helvetin porteilla.”

7.Cachaca Rumble
”Levyn rätväkin rokki, potkii ja veivaa mielipuolen lailla. Detroit-garage kuuluu vahvasti. Ehdoton keikkakilleri, tämä kanssa viimestään vanteet latkaa ja ohimosuoni sanoo sopimuksen irti. Swamp blues a`la Los Mutants. Tequilaa ja ilmakitaraa. Sitä rockia itseään, parasta.”

8.Silver Surfer Returns
”Rumpali De Sausen hajatelmasta lähtenyt biisi kääntyi ’päälaelleen’. Levyltä puuttui kunnon tomirytmijytinä, ja sellanen sitten sinne sovitettiin. Biisin intro saa pisteet 10/10. Rokkibiisi, joka mutantoituu biisin puolessa välissä eteeriseksi psykedeliahappoiluksi. Biisin ekasta tapailusta meni noin kaksi tuntia, kun se oli äänitetty. Tuoreus on päivän sana! Old school -Farfisaa, Stooges-kitaraa, lainelautailua kosmoksessa. Silver Surfer rules!”

9.Man from Rio Grande
Tequila with Ennio Morricone, let’s make it double. Biisi on tässä, mutta leffa puuttuu. Fiilispala, jolla kyyneleet eivät ole kaukana, koska ne ovat poskilla.”