Arviossa The 69 Eyes: X – ”Tässä levyssä hatuttaa niin moni asia, ettei tila riitä kaiken puimiseen”

The 69 Eyesin eilen julkaistu albumi sai Kimmo K. Koskisen hermostumaan.

Teksti: Kimmo K. Koskinen, kuva: Pauli Rouvinen

The 69 Eyes: X
Sony

Veteraanikorpit varkaissa.

Tässä levyssä hatuttaa niin moni asia, ettei arviolle varattu tila riitä kaiken puimiseen. Keskeisimpänä ahdistuksen aiheena on se, ettei jo veteraani-ikäinen goottikopla ole vaivautunut keksimään juuri mitään omaa sanottavaa. Se aliarvioi tylysti kuulijoitaan tarjoilemalla kylmin ilmein lainatuista elementeistä harsittua sitaattikollaasia.

Albumin suunnaton halu olla jotakin ylittää sen näkemyksen rajoitukset moninkertaisesti. Aivot kuplivat biisien ”october’s lust”- ja ”I want you back in black” -heittoja kuunnellessa. If You love Me the Morning After on kuin Rattin The Morning After goottiversiona. I Know What You Did Last Summerin riffi on napattu Monster Magnetilta. Ilmeisesti 69 Eyes tuntee olevansa niin etevä yhtye, että se pystyy loihtimaan kuluneista jipoista ja häpeilemättä vohkituista ideoista jotakin myyttistä goottitaidetta. Ei ole.

Aloituskappaleen jytkiessä hommassa tuntuu jopa olevan virtaa, mutta samalla sapluunalla kasattujen keskitempoisten tamppausten ahtauma tukkii koko levyn. Pari kaavaa rikkovaa raitaa ansaitsevat kuitenkin mietoa kiitosta. Silti levyn kuunteleminen yksinkertaisesti sapettaa.

Arvio on julkaistu Rumbassa 9/12. Kuuntele levy Spotifyssa.