Autechre – Quaristice

“Älykkään teknon” supertähdet ilman punaisen langan painolastia.

Quaristice on albumi, jota voi suositella vain kaikkein vannoutuneimmille Autechre-faneille. He varmasti löytävät tämänkin albumin kahdenkymmenen kappaleen joukosta paljon kullanarvoista tavaraa, kun kerran jaksavat sen etsimiseen elämäänsä tuhlata. Onneksi olkoon heille.

Tervehenkisemmin yhtyeeseen suhtautuva sen sijaan luovuttaa, kun pitää toistuvien kuuntelujen jälkeenkin kädessään albumia, jota voi vain kuvailla adjektiiveilla ”hajanainen” ja ”hahmoton”.

Levy alkaa ja loppuu ambient-huminaan. Siihen väliin Rob Brown ja Sean Booth ovat ohjelmoineet sitä sun tätä punaisesta langasta tai sen puutteesta välittämättä. Kappaleet ovat Autechren mittapuulla lyhykäisiä, vain muutaman minuutin mittaisia. Usein ne kuulostavatkin siltä kuin ne olisivat jääneet kesken. Soundeiltaan Quaristice on kirkas ja kiiltävä, mutta kappaleiden ideoiden toteutus on ikään kuin jäänyt puolitiehen.

Levyn on kerrottu syntyneen livejamisessioiden tuloksena. Valitettavasti sen kuulee. Vain pahaenteisesti sykkivä Tankakern ja leikkisästi pulputtava BNC Castl saavuttavat kappaleina täydellisen potentiaalinsa.