Belle Who – Can't Whistle When You Smile

Belle Wholla on kaunis ääni, mutta se hukkuu mielikuvien sekaan

Malla Malmivaara tekee työtä, josta minä unelmoin lapsena. 1980-luvulla en voinut kuvitella olevan olemassa mitään hienompaa toimenkuvaa kuin laulaja-näyttelijän ammatti. Unelmani vahvistui entisestään, kun sain tietää, ettei äitiydestä makseta palkkaa.

Näyttelijänä suuren yleisön näkökentässä vilahdellut Malla Malmivaara on laulanut levyillä ennenkin, mutta Can’t Whistle When You Smile on hänen soolodebyyttinsä. Malmivaara vaikuttaa edelleen myös Elisabeth Underground -yhtyeessä, joka työstää parhaillaan kolmatta albumiaan.

Malmivaara vaihtoi Teatterikorkeakouluun päästyään julkisen etunimensä Laurasta Mallaan – sattuneesta syystä. Musiikilliselle soolouralle lähdettyään hän on vaihtanut nimensä jälleen ja esiintyy nyt Belle Whona. Ymmärtäähän sen, että laulaja-näyttelijä haluaa pitää julkiset toimensa selkeästi erossa toisistaan. Jotenkin tämä nimillä sähläily kuitenkin hämää. Kuka ihmeen Belle?

Malla Malmivaara, tai siis Belle Who, kuulostaa varsinkin levyn alkupuoliskolla The Døn suomalais-ranskalaiselta sulosuulta Olivia B. Merilahdelta. Laulajattarien ääniä yhdistää tietynlainen leikkisyys ja hempeä tyttömäisyys.

Belle Who ei kuitenkaan hauskuta laulullaan samassa määrin kuin Merilahti. Keveästi poppaava levy äityy välillä hulluttelemaan, muttei menetä järkeään missään vaiheessa.

Belle Whon sanoitusten maailmankuva on jokseenkin naiivi. Siitä johtuen ilottelevat kappaleet, kuten Coke & Brandy ja Boy, toimivat ehdottomasti parhaiten. Sundaykin soi mukavan riehakkaasti.

Torvisoittimet nostavat tunnelmaa monissa kappaleissa, ja piano soi sievästi siellä täällä. Belle Who laulaa kauniisti kautta linjan, mutta lievä tasapaksuus estää kuulijaa innostumasta hiiteen.

Lauri Ylönen on toiminut levyllä vastaavana tuottajana ja antanut kappaleisiin sävellys- ja ideointiapua. Tiedä sitten, johtuuko mielleyhtymä vain tuosta tiedosta, mutta jotkin biisit kuulostavat naisen laulamalta The Rasmukselta. Vaikka musiikki on pääosin Belle Whon käsialaa, hänen oma äänensä ei erotu mielikuvien seasta. Ehkä nimi on enne.