Ilkka Alanko – Elektra

Mitä tapahtui Alangon Ilkalle

4R on tehnyt paluun! Äh, anteeksi, sehän onkin yksin Ilkka Alanko. Kuulostaa kuitenkin siltä, että hänen ensimmäisen sooloalbuminsa taustat ovat peräisin samasta paikasta kuin Neljän Ruusun englanninkielisen syrjähypyn: 1990-luvulta ja hyvin syvältä.

Elektran aloittavassa Muoti-kappaleessa Alanko osuu asian ytimeen: ”Eihän kukaan tällaista soundii tänään tee”. Sen ovat muutkin huomanneet. Seuraavassa säkeessä mennäänkin jo metsään: ”Mut huomenna kaikki sitä kuuntelee”.

Elektra saa toivomaan, että tauolle jäänyt Neljä Ruusua jättäisi jo telakan, vaikka bändin viimeiseksi jäänyt Ensi-ilta synnytti täysin päinvastaisia ajatuksia. Alangon ääni on välillä muokattu Antti Tuiskuksi, ja levyn kansikuvassa artisti pönöttää kuin Bono. Tuottaja Rauli ”Illusion Rake” Eskolinin ”loihtimat” taustat eivät kelpaisi enää edes Discolle.

Se en ole minä -biisissä Alanko laulaa: ”En tahdo sekaantua / naisiin vieraisiin / mut alan hullaantua, jeejeejee / Pikkuveljeni / mikset tottele / Oon tuhma enkeli, jeejeejee”. Vaikka teksti päinvastaiseen viittaisikin, koko albumi tuntuu kärsivän vakavista potenssiongelmista.