J. Karjalainen & Veli-Matti Järvenpää – Paratiisin pojat

Fantastisia kertomuksia ja lattialankun kopsetta.

Karjalais-Jukan ura kulkee mielenkiintoista reittiä. Koko uransa ajan keltaisen talon asukki on ammentanut afroamerikkalaisesta rhythm'n'blues-perinteestä ja höystänyt musiikkinsa lämminsydämisen suomalaisella kotikutoisuudella. Tällä janalla Humanoidien järveltä on pitkä matka Kiipin tanssien minimalistisuuteen.

Electric Sauna -kokoonpanon joutsenlaulu, vuonna 2002 julkaistu Valtatie, alkoi viedä Jukkaa yhä lähemmäs syvän etelän tienristeyksiä. Amerikansuomalaista kansanlauluperinnettä upeasti tulkinnut toissavuotinen Lännen Jukka oli matkalla uudelle mantereelle, Paratiisin pojilla ollaan asetuttu taloksi.

Tällä kertaa tupaan on astunut soittotoveriksi kurttumestari Veli-Matti Järvenpää, ja homma asettuu oivaksi polkaksi. Ja jopa alkaa korviin kaikua ladon lattialankuilla tanssaava kenkien kopse.

Lännen Jukan löytämän aarrearkun penkominen tuntuu loogiselta. Vaikka levyn tunnelma on henkisempi kuin viime kerralla, kuullaan myös fantastisia kertomuksia elämästä sen inhimillisine haluineen (Natisuta hetekata) ja viinan oton seuraamuksista (Varoitus Duluthin pojille). Sävähdyttävin kuitenkin on tarina henkimaailman vierailusta kappaleessa Haamu ja Marjaana.

Kuten monesti aiemminkin, J. Karjalainen on tuonut levylleen aidon ihmisen kosketuksen.