JVG: Voitolla yöhön – Kovan luokan vierailijat nostavat lätkäräppärien albumin riman yli

”Tekstivetoinen kuulija odottaa oivalluksia albumilta, jolle on kirjoitettu paljon lyriikkaa. Sellaisia pieniä nokkeluuksia, jotka saavat hymyn naamalle. Tai ajattelemaan. Tai hämmästelemään sanojen sointuvuutta. JVG:n kolmas albumi tarjoaa tällaisia hetkiä vain harvoin, ja silloinkin nerokkuudet tulevat vierailijoiden suusta”, Anton Vanha-Majamaa aloittaa arvionsa.

Teksti: Anton Vanha-Majamaa, kuva: Warner Live

JVG: Voitolla yöhön
PME
3stars
Vierailla voittoon.

Voitolla_yöhön_albumiTekstivetoinen kuulija odottaa oivalluksia albumilta, jolle on kirjoitettu paljon lyriikkaa. Sellaisia pieniä nokkeluuksia, jotka saavat hymyn naamalle. Tai ajattelemaan. Tai hämmästelemään sanojen sointuvuutta. JVG:n kolmas albumi tarjoaa tällaisia hetkiä vain harvoin, ja silloinkin nerokkuudet tulevat vierailijoiden suusta.

Hyvä poppilevy se kuitenkin on. Hiteiksi kirjoitetut biisit kuulostavat ihan oikeilta hiteiltä. Pääasiassa DJPP:n, MDS:n ja Ercolan tuottamat kappaleet ovat nykyaikaisia, elektronisia pophelmiä – sellaisia, joita kuuntelee, vaikka riimit eivät aina osuisikaan maaliinsa. Jo toisena biisinä kuultava nimikappale on Häissä-tason korvamato, jonka “kertosäe” on myös nerokas. Äänessä on ehkä Sanni, mutta se kuulostaa enemmän Putouksen sketsihahmolta Ymmi Hinaajalta.

JVG:n viitekehys on niin väljä, että se voisi hyvin olla Ymmi Hinaaja. Jääkiekon MM-kullan myötä uransa taivaisiin räjäyttänyt kaksikko laajentaa repertuaariaan vahvasti lätkäräpin ulkopuolelle. Uudella levyllä vierailevat ainakin Mikael Gabriel, Anna Abreu, Sanni, Pete Parkkonen ja Jippu.

Parhaat hetket tulevatkin usein muiden kuin pääkaksikon suunnalta. Niihin lukeutuvat edellä mainitun Putous-kertsin lisäksi latinovaikutteisen Huominen on huomenna -renkutuksen ajanmukaiset trap-biitit, KMDOD:n Karri Koira hyvin karrikoiramaisine riimeineen ja koko Mist sä tuut? -kappale. Se saattaa yhteen tusinan räppäreitä eri puolilta Suomea ja osoittaa, miten pitkälle pääsee hyvällä biitillä ja rivillä lahjakkaita vieraita.

Voitolla yöhön on JVG:n perustaman PME Recordsin toinen julkaisu. Ensimmäinen oli Sini Sabotagen joulukuinen, Rumbassakin lytätty debyytti. Se ei menestynyt odotetulla tavalla ja osoitti, ettei yhdellä hitillä vielä tehdä kultalevyä – varsinkaan, jos sen ja albumin välille jää yli puoli vuotta aikaa.

Voitolla yöhön on huolellisemmin valmisteltu tuote. Sen ainut tyylirikko on uusi versio DJPP:n kahdeksan vuoden takaisesta, mainiosta Puhelimet kii -biisistä. Kun JVG on haastatteluissa kertonut tulleensa studioon selässään repullinen hittejä, miksi sortua tällaiseen kierrättämiseen? Tuskin kappaleesta JVG:n värssyillä sen isompaa hittiä saadaan.

Arvio on julkaistu Rumbassa 3/14.