Levyarvio: Houndmouth on kuin folkmusiikin porttihuume

24.05.2015

Houndmouth on Yhdysvalloista, Indianan New Albanysta tuleva folkia, rockia ja americanaa musiikissaan sekoittava nelihenkinen yhtye. Little Neon Limelight on vuonna 2011 aloittaneen yhtyeen toinen levy.

www.facebook.com/Houndmouth

YouTube video

Houndmouth
Little Neon Limelight
(Rough Trade Records)

Arvosana: 8,5

_images_uploads_album_Houndmouth_LittleNeonLimelight_packshot_hi_resHoundmouthin sävellyksissä kuuluvat Fleet Foxes ja Father John Misty sopivan junttimaisella kantrilisällä. Lyriikoista tulee toisinaan mieleen Sun Kil Moonin vähän kiltimpi, koulussa suositumpi serkku.

Houndmouthia voisi luonnehtia eräänlaiseksi folkmusiikin porttihuumeeksi. Siitä on helppo lähteä kuuntelemaan joko edellä mainittuja tai siirtyä Mumford & Sonsin ja kumppanien leiriin. Hulluuden ja nerouden rajat ovat olleet tunnetusti häilyvät. Eikä sitä oikein osaa käsi sydämellä tai missään muuallakaan sanoa, että kumman puolella sitä nyt vahvemmin keikutaan.

Little Neon Limelight on jatkuvaa muutosta. Välillä tulee musiikkia, joka saa introvertin musiikkinörtin shazamin auki rokkibaarissa (My Cousing Greg), välillä kappaleita, jotka sopisivat soimaan mille tahansa hittikanavalle (Sedona & Black Gold) ja välillä Gasolinen tyylisiä tunnelmaa rauhoittavia folk-hönkäyksiä.

Suurta suosiota ei yhtyeelle ole neljässä vuodessa tullut, mutta silti Houndmouth tuntuu todella suvereenilta porukalta. Levyltä kuulee, miten olut (tai tähän sopien ”kalja”) on läikkynyt, kun on heitetty monta ideaa kasaan ja saatu homma kuulostamaan miltei livekeikalta.

Siinä se ongelma ja koukku yhtä aikaa onkin. Kyseessä ei ole yhtä hienoksi hiottu kokonaisuus kuin mitä esimerkiksi edellä mainittu Fleet Foxes voisi saada aikaan, mutta toisaalta tämä on juuri siksi myös virkistävää kuunneltavaa.

Eihän tässä menossa pysy aina edes perässä. Kolmessa kappaleessa voi olla jokaisessa eri laulaja, tai sitten yhdessä laulussa on kaikki kolme. Päälaulajana toimii onneksi se kaikista lahjakkain, Matt Myers.

Levy-yhtiö Rough Trade on profiloitunut hyvällä artistirosterillaan, ja Houndmouth sopii siihen joukkoon mainiosti. Pieni annos farkkumainos-materiaalia, läikkyviä juomia, myöhäisillan folkkia ja ei-niin-loppuun asti vedettyjä suunnitelmia. Houndmouth on folkrockin It’s Always Sunny In Philadelphia: yhtäaikaa samanlainen kuin kaikki muut, mutta lopulta täysin erilainen.

Tuomas Aflecht

Lisää luettavaa