Marilyn Manson: Born Villain – Menikö shokkirock-rääväsuun juna jo?

”Tunne on jotenkin sama kuin istuisi junassa selkä menosuuntaan: matka etenee, mutta katse on menneessä, ei tulevassa”, analysoi Virve Nyyssönen Marilyn Mansonin viimeisintä tuotosta.

Teksti: Virve Nyyssönen

Marilyn Manson: Born Villain
Cooking Vinyl

Marilyn Mansonin kahdeksas levy laittaa sellaiset aloituskortit pöytään, että kajalit ovat vaarassa rapista hämmästyksestä. Shokkirockari on ilmeisesti alkanut toteuttaa taiteellisempia ambitioitaan.

Born Villainin soundi huomattavasti edellistä levyä raskaampi ja kolkompi, ja metallisuus puskee läpi kuin spiidihöyryissä temmeltävä härkä. Astetta kevyempääkin kamaa löytyy: Pistol Whipped on juuri niin romanttisen kaunis balladi kuin vain sadomasokistin pistoolileikkien soundtrackin voi odottaakin olevan.

Mansonin ruosteisen repaleinen ääni kutittelee kivasti selkäpiitä, mutta kappaleiden heikot lepakonsiivet eivät oikein jaksa kannatella synkkää sanomaa. Tunne on jotenkin sama kuin istuisi junassa selkä menosuuntaan: matka etenee, mutta katse on menneessä, ei tulevassa. Mielenkiintoisimmaksi nousee silkalla kuriositeettiarvollaan versio Carly Simonin You’re So Vainista, jolle on saatu lisäapua Johnny Deppiltä. Se on balsamia niille haavoille, jotka albumin karheus iholle raaputti.

Arvio onjulkaistu Rumbassa 6/12. Kuuntele levy Spotifyssa.