Mies, jonka ansiosta nykyisen suomirapin kerma kuulostaa niin hyvältä

Jesse-yhtyeestä tutusta Kalifornia-Kekestä on kehittynyt kovan luokan tuottaja, jonka jälkeä voi arvostaa vaikkapa Ruger Hauerin albumeilla. Ja hyvin taittuu homma omalla albumillakin, kirjoittaa Heini Strand arviossaan.

Teksti: Heini Strand, kuva: Lauri Tujula

Kalifornia-Keke: 2011–2013
Monsp
4stars

Mies on nero.

kekekansiNyt se selvisi. Nimittäin syy, miksi niin kamalasti tykkään rap-trio Ruger Hauerin kahdesta edellisestä albumista. Se on tämän miehen ansiota – ei yksinomaan, mutta suurilta osin. Jesse-duon karvaisempi osapuoli ja Nikon & Tapsan Niko, Kalifornia-Kekenä parhaiten tunnettu mies on vastannut tuottajana sekä Erectuksen (2012) että Ukrainan (2013) parhaista biiseistä.

Levy ajaa asiansa suomalla kattavan katsauksen Kalifornia-Keken tuoreisiin tekosiin, joihin lukeutuu Ruger Hauerin biisien lisäksi räppäri Keskenille tehtyjä taustoja. Vaikka mieli alkaa tuttujen sävelien kohdalla aluksi tapailla sanoja, ei niitä lopulta tarvitse. Kappaleet toimivat vallan hyvin myös intrumentaaleina. Alkuperäinen levytysyhteys näkyy esimerkiksi biisien nimissä, jotka johdattavat jäljet räpättyihin versioihin.

2011–2013 on julkaistu myös diginä, mutta uskoisin levyn toimivan hienommin vinyylimuodossa. Siksikin rajoitettu lp-painos on täysin perusteltu. Ja siten levy päätyy todennäköisimmin sitä tarpeeksi arvostavien käsiin.

Arvio on julkaistu Rumbassa 12/13.