Saint Etienne: Words and Music by Saint Etienne – Musiikkia musiikin kuuntelemisen mahtavuudesta

”Yhdeksännellä levyllään liki viisikymppiset lontoolaiset laulavat siitä, kuinka he suhtautuvat yhä pop-musiikkiin kirkasotsaisesti kuin teinit”, kertoo Oskari Onninen arviossaan.

Teksti: Oskari Onninen, kuva: Tomi Palsa

Saint Etienne: Words and Music by Saint Etienne
Heavenly

Me rakastamme musiikkia.

Hui, mitä metatasoihin uppoamista onkaan, kun levynkeräilijäpopparit tekevät levyn levynkeräilystä muille levynkeräilijöille. Yhdeksännellä levyllään liki viisikymppiset lontoolaiset laulavat siitä, kuinka he suhtautuvat yhä pop-musiikkiin kirkasotsaisesti kuin teinit.

Kun bändin 1990-luvun klassikkolevyt eivät selviä loppuun asti ilman täytettä, Words and Music by tuntuu yhtenäisyydessään kovin virkistävältä. Se on myös paluu perusasioihin: parin edellislevyn lounge-viileily on resetoitu viimeisen päälle tyyliteltyyn tanssipoppiin. Huippubiisiä toisensa jälkeen suoltava albumi on kuin kuuntelisi uusien kappaleiden best of -kokoelmaa. Kuuloke-elämyksiä mytologisoivalla In My Phonesilla, keikan odottamisesta kertovalla Tonightilla tai klubieuforisella DJ:llä ei ole mitään hävettävää Like a Motorway– ja He’s on the Phone -klassikoiden rinnalla.

Levy osoittaa, että Saint Etiennellä ei ole enää mitään tarvetta olla etäinen ja viileä. Silti on vaikeampaa löytää pop-yhtyettä, joka olisi lähestyttävimmilläänkään enempää chic.

Arvio on julkaisti Rumbassa 6/12. Kuuntele levu Spotifyssa.