Samae Koskisen uudella levyllä äänessä on ”hyvällä tavalla pizzaa tilaavan nörtin kuuloinen laulaja”

16.09.2015

”Eihän Samaen pizzaa tilaavan nörtin sinänsä miellyttävästä äänestä saa mitään sänkykamarivyöryttäjän ääntä, mutta toisaalta se toimii”, kirjoittaa Kalervo Koskela arviossaan.

Arvosteluasteikko:
0–1,9 p. hengenvaarallinen
2,0–4,9 p. kehno
5,0–6,9 p. keskinkertainen
7,0–8,9 p. hyvä
9,0–10 p. klassikko

Samae Koskinen
Henkilökohtainen ennätys
Johanna Kustannus

Arvosana: 8,4

samaeSamae Koskinen on onnistunut siinä, missä hyvin harva onnistuu: tekemään tavallisuudesta jotain merkittävää, muistettavaa – taidetta jopa! Ainakin aina välillä. Miehen lauluista ja erityisesti sanoituksista on usein mahdotonta sanoa, ovatko ne latteita vai nerokkaita – mutta sinnikkäästi ne jäävät päähän soimaan.

Miehen menneessä tuotannossa on kertakäyttölaulujen joukossa paljon pieniä helmiä. Niin tällä uudellakin levyllä. Aina kun ehtii vähän kyllästyä aivan kivaan, niin tuleekin Keltaista -, Kuusamon aurinko– ja Mä etsin jotain mitä ei ole olemassakaan -biisien kaltaisia hykerryttäviä tunnelmapaloja. Tai Äänekäs -laulu, jonka sanakuvastoon mahtuu niin Lopella asuva viiden lapsen mamma kuin Pertti Pasanen – kielikuvia, jotka ovat maukkaasti epälinjassa kappaleen muun sanavirran kanssa.

Eihän Samaen pizzaa tilaavan nörtin sinänsä miellyttävästä äänestä saa mitään sänkykamarivyöryttäjän ääntä, mutta toisaalta se toimii herkullisena vastakohtana välillä reippaillekin sanoituksille, vähän kuin Gösta Sundqistin monet biisit.

Vaikka levy kaipaisi enemmän särmää ja vaihtuvuutta, on se silti laadukas ja nautittava kokonaisuus. Henkilökohtainen ennätys vankistaa Samae Koskisen asemaa suomalaisten laulajalauluntekijöiden kärjessä. Ei ehkä henkilökohtainen ennätys, mutta sitä hipova!

Kalervo Koskela

Lisää luettavaa