Sleepy Sleepers – Soppa (dvd)

Suomen Sha-na-na ei ollut itänaapurifanien eikä nimismiesten mieleen.

32 vuotta sitten ensilevynsä julkaissut Sleepy Sleepers oli uhmakas keskisormi Kekkosen ajan pysähtyneisyydelle, itäistä isoveljeä kohtaan suunnatulle nöyristelylle ja rock-maailmassa jyllänneelle progressiivishenkisyydelle. Lahtelaisbändi oli kuin hehtolitroittain härskimpi versio maailmalla jonkinmoista mainetta nauttineesta 50-luvun rock and rollia hoilanneesta Sha-na-nasta.

Olisikin ollut paikallaan nähdä tällä kuusituntisella dvd:llä enemmän materiaalia juuri 70-luvulta. Tuolloin tämä show-ryhmä pääsi niin Suomi-Neuvostoliitto-seuran, nimismiesten kuin tiukkapipoisimpien musakriitikoidenkin ykkösviholliseksi.

Kooste keskittyy kuitenkin aikaan, jolloin keski-ikää lähestyvät rokkiviihdyttäjät olivat koko kansan bändi. Tehtiin Matti ja Teppo -covereita, ideoitiin myöhemmin maailmanlaajuistakin huomiota saanutta Leningrad Cowboys -projektia ja otettiin niin levyille kuin keikkakokoonpanoonkin lainaksi maan ykköskitaristeja.

Ilmiönähän Sleepy Sleepers oli kerrassaan mainio pläjäys. Tästä tupla-dvd:stä jää kuitenkin suuhun lattea maku. Väinön ja Mr. Dampaxin kaveriksi olisi kaivattu enemmän Surmanajaja Erkki Vasili Helmistä kuin Duudsoneita. Nyt huippuhetkeksi jää se, kun myöhempien aikojen monitoimiliikemies Mato Valtonen vuoden 2003 Ankkarockissa esittää päällään seisten Lippulaulun tavut takaperoisessa järjestyksessä.