The Smiths – Singles Box

28.08.2009

Uudelleenmasteroituja klassikkoalbumeja odotellessa laatikollinen kaunista turhuutta

Uusintajulkaisujen mestarimerkki Rhinon toteuttama The Smithsin cd-singleboksi on juuri sellainen luksusesine, jonka perässä musiikinystävät saadaan kävelemään levykauppaan vaikka itse musiikillinen sisältö olisikin vain hiirenklikkauksen päässä.

Laatikon hipelöintiarvoa lisäävät sen kaltaiset pienet vivahteet kuin harvinaisen saksalaisen Barbarism Begins at Home -painoksen sisällyttäminen mukaan, ja ohessa tuleva juliste tekee mieli kehystää seinälle saman tien.

Toisaalta tämä rajoitettuna painoksena julkaistu boksi on melkoisen tehokasta Smiths-kompletistien – ja heitähän riittää – rahastamista. Päällekkäisyyksiä sekä mainion The Sound of The Smiths -kokoelman että aikaisemmin ilmestyneen vinyyliboksin kanssa on kosolti, mutta jos kaiken uudelleenmasteroidun materiaalin Manchesterin popneroilta mielii hyllyynsä, kaikki kolme tulee omistaa. Ja tämä siis tilanteessa, jossa yhtyeen studioalbumien cd-painokset ovat 80-luvun perua.

Frank Arkwrightin ensiluokkainen masterointijälki tuo toki kappaleista esiin aivan uusia nyansseja. Masteroinnin myötä sovitusten dynamiikka korostuu, päinvastoin kuin monen muun uusintajulkaisun kohdalla.

Koska sinkkujen kaksoiskappaleet on toteutettu 12-tuumaisten painosten perusteella, laatikko sisältää huimat 38 laulua. Jos paholainen pesii yksityiskohdissa, tämä boksi todellakin on yhtyeen esikoissinkun b-puolella kuultu Handsome Devil.

Siltikin Singles Box hahmottuu ensisijaisesti esineenä, jota esitellään kavereille, kunhan pölyt on ensin pyyhitty päältä. Kronologista kuunteluelämystä hankaloittaa se, että osa kappaleista on mukana kahteen kertaan, jopa täysin identtisinä versioina.

Smithsin hitit ja harvinaisuudet soivat modernisoituina kaikkein käytännöllisimmin viimevuotisen kokoelman tuplalaitokselta. Se on kuin mukava ja tehokas käyttöauto, jota talliin saa jäädä odottelemaan pramea, mutta auttamattoman ajokelvoton keräilypeli.

Lisää luettavaa