Mitä kuuluu vuonna 2014 perinteikkäälle Ääni & Vimma -bändikisalle? Haastattelussa kilpailun tuottaja Tiina Toivonen

Ääni ja Vimma -semifinaalit alkavat tänään Helsingin Nosturissa.

Ääni & Vimma -bändikatsaus on taas ajankohtainen. 15–25-vuotiaille muusikoille suunnatun bändikilpailun semifinaalit kilpaillaan tänään keskiviikkona ja torstaina Helsingin Nosturissa. Kysyimme kilpailun tuottajalta Tiina Toivoselta, mitä tuleman pitää.

Nuorten ja nousevien yhtyeiden ponnahduslautana tunnettua Ääni & Vimma -kilpailua on järjestetty pääkaupunkiseudun nuoriso- ja kulttuuritoimen kanssa jo lähes parin vuosikymmenen ajan. Ensimmäinen Ääni & Vimma kisattiin vuonna 1996, ja nyt kilpailu palaa parin sapattivuoden jälkeen.

Vuodesta 2000 alkaen on järjestetty varsinaisen kilpailun lisäksi alle 15-vuotiaille tarkoitettua Ääni & Vimma junioria.

Millainen on Äänen & Vimman sekä muiden bändiskabojen asema tänä päivänä, tuottaja Tiina Toivonen?

”Bändikilpailuja löytyy nykyään kaupalliselta puolelta paljonkin. Kulttuurisen nuorisotyön puolella taas niitä on vähemmän, ja sellaiselle on selvästi tarvetta. Kaupunkien järjestämiä bändikisoja on ollut Helsingin lisäksi ainakin Turussa, Kuopiossa ja Tampereella.

Äänen & Vimman erityisvahvuus on siinä, että tapahtuma on valtakunnallinen. Aiemmin se on järjestetty keväisin, ja nykyinen syysajankohta on osoittautunut selvästi haasteellisemmaksi nuorison palatessa kesälomilta ja kesätöistä. Bändeistä voi tuntua, että harjoittelu on jäänyt liian vähälle, eikä tapahtumaan tule ilmoittauduttua. Aiommekin lykätä tapahtuman ajankohtaa lähemmäs joulua.”

Millaisena näet kilpailun tulevaisuuden?

”Ääni & Vimma on ollut hyvä foorumi ja areena nuorille. Tekemistä riittää niillekin, jotka eivät ole mukana muusikoina. Meillä on taustatiimissä noin 23 nuorta, jotka esimerkiksi kuvaavat ja juontavat tapahtumaa. Koko tapahtumasta on tullut nuorisolle hirveän hyvä ja vahva media.”

Millaisia artisteja tänä vuonna kuullaan?

”Niitä löytyy ihan laidasta laitaan, popista grungeen ja raskaampaan musiikkiin. Koko kattaus! Kokeilimme tänä vuonna yleisöäänestystä, jossa yksi ääni maksoi 0,10€. Ääniä tuli yli 700, vaikka mitään palkintoja ei äänestäjien kesken arvottukaan. Halua vaikuttaa siis on, ja kokeilua varmasti jatketaan. Bändeille itselleen tärkeintä on palkintojen sijaan itse esiintymiskokemus ja siitä saatu palaute.”

Onko tämän vuoden kilpailusta noussut joitakin ennakkosuosikkeja?

”Mukana on hirveän lupaavia artisteja, esimerkiksi kuopiolainen Retards on the Run ja rockabilly-yhtye Kickin 5 Raumalta, jolla on esiintymisasutkin viimeisen päälle. Senny & the Freefall on paitsi nimensä myös musiikkinsa puolesta Sannia muistuttavaa musiikkia. Helsinkiläinen Volta puolestaan nappasi noin neljäsosan yleisön äänistä.”

Millaisia hetkiä kilpailun aiemmilta vuosilta on jäänyt mieleen?

”Näitä riittää vaikka millä mitalla! Sydän, Sydän -yhtyeen jäsen halusi aikoinaan esiintyä alasti, se oli jonkinlainen performanssiasia. Loppujen lopuksi hän esiintyi läpinäkyvissä sukkahousuissa. Kilpailuun on otettu mukaan kaikenlaista, esimerkiksi ratakiskoista tehty risti. Nykyään tavaraa tuodaan ehkä vähän vähemmän. Artisteista mieleen on jäänyt esimerkiksi Sanni ja Turisas, jonka solisti Mathias Nygård istuu tänä vuonna raadissa.”

Ääni & Vimma -semifinaalit Helsingin Nosturissa keskiviikkona 22.10. ja torstaina 23.10. klo 18.00 alkaen, ovet auki klo 17.00. Vapaa pääsy. Finaali lauantaina 8.11. Gloriassa.

Kilpailua voi toki seurata myös internetin välityksellä.