Anssi Kelan erikoinen Biisirinki-projekti valmistui, uusi kappale nyt ladattavana

25.03.2011

Vapaaehtoisvoimin ja hyväntekeväisyysmielessä toteutettu Biisirinki-kappale Viisautta ja rauhaa syntyi anarkiasta ja kaaoksesta.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Risto Vauras

Anssi Kelalla riittää ideoita. Metalliperversiostaan tunnettu Nummelan mies keksi jo vuonna 2007 tehdä YouTube-videon, jolla muutti mollissa kulkevat heavybiisit iloisempaan duurimuotoon. Samaa jatkumoa täydentääkseen hän esitti viime heinäkuussa Rumban kesäklubilla heavy rock -coverkeikan.

Eikä mies hämmennä pelkästään möykkämusiikin voimin, vaan ammentaa ideoita myös Radioheadilta: Kela asetti viime vuonna kolmelle keikalleen vapaaehtoisen pääsymaksun, eli yleisö maksoi jos jaksoi ja sen verran kuin huvitti.

Hänen uusin ideansa on Biisirinki-projekti, jossa nippu muusikoita kehitti Kelan alulle panemasta melodiasta kokonaisen kappaleen. Jutun juoni kuului, etteivät muusikot työskennelleet yhdessä tai tavanneet kappaletta sovittaessaan, vaan biisi sai kehittyä itsekseen. Eri versiot palautettiin tuottajana toimineelle Kelalle, joka saksi ja editoi niitä yhteen ja kirjoitti kappaleeseen sanoitukset.

Biisirinkiin osallistui Kelan lisäksi kymmenen muusikkoa. Mukana häärivät esimerkiksi Yona ja Suburban Triben kitaristi Janne Joutsenniemi. Yhteistyön tuloksena syntyi Viisautta ja rauhaa -kappale, joka Kelan mukaan ”ei ole oikein poppia, rokkia tai iskelmääkään”.

”En suoraan sanottuna odottanut ennakkoon tästä mitään kuriositeettia kummempaa, mutta iloiseksi yllätyksekseni tekemästämme kappaleesta tulikin oikeasti ihan kelpo laulu”, Kela sanoo.

”Biisirinki veisti kappaleeseen muotoja, jotka itselläni eivät olisi tulleet mieleen. Laulua ei esimerkiksi oltu alunperin tehty duetoksi, mutta Yonan ilmoittauduttua mukaan siitä tuli sellainen.”

Kela kertoo yllättyneensä, miten paljon erilaisia vaikutteita päätyi samaan pakettiin. Muusikot sovelsivat biisiin niin suomalaista rautalankakitaraa, Ennio Morricone -henkisiä maisemia kuin Kuuba-rytmejä.

Lopputulos annettin indiebändien tuottajana kunnostautuneen Julius Maurasen miksattavaksi ja Svante Forsbäckin masteroitavaksi, ja nyt kappale on ladattavana Kelan omassa Musiikkipuodissa. Biisi ei ole vapaassa jakelussa, vaan sen voi ostaa eurolla. Kaikki kappaleesta tuleva tuotto lahjoitetaan YAD-järjestön päihdetyöhön.

Musiikkipuodista puheen ollen, eivät Kelan ideat tähän lopu. Musiikkipuoti on Kelan joulukuussa perustama kauppa, jonka avulla hän pystyy myymään musiikkia kuluttajille ilman välikäsiä. Käytännössä tämä mahdollistaa irtiottojen ja yksittäisten kokeilujen tekemisen.

”Tähän mennessä olen julkaissut lähinnä vanhoja biisejä, jotka ovat aikanaan jääneet julkaisematta. Tulevaisuudessa aion laittaa myyntiin myös pelkästään Musiikkipuotia varten tehtyä musiikkia, joka tulee poikkeamaan merkittävästi normaalista materiaalistani. Jazz-odysseiat odottavat!”

Miten laulumiehen villit ideat ovat sitten ottaneet tulta alleen? Miten esimerkiksi se ”maksa jos jaksat”-konsepti keikkojen yhteydessä sujui?

”Ilmaiskeikat vapaaehtoisine pääsymaksuineen olivat todella hienoja, ehdottomia viime vuoden valopilkkuja. Ne osoittivat kuitenkin sen valitettavan tosiasian, että kun ihmisille antaa vapaat kädet maksaa mitä haluavat, aika harva maksaa sitä, mitä oikeasti pitäisi. Helsingissä kahden ja puolen tunnin keikasta maksettiin keskimäärin viisi euroa, Tampereella neljä ja Turussa kolme. Tuollaisilla liksoilla ei kannata lähteä bändin ja tekniikan kanssa tien päälle”, Kela kertoo.

”Mutta tulipahan tuotakin kokeiltua. Aina pitää olla valmis ajattelemaan laatikon ulkopuolelta.”

Viisautta ja rauhaa -kappaleen voi ostaa näistä osoitteista:
www.anssikela.com
www.equaldreams.com/anssikela
www.facebook.com/naamattu

Kuuntele biisistä 45 sekunnin klippi Kelan kotisivuilla.