”En koe mitään tarvetta tarjota musiikkia jollekin tietylle ryhmälle” – haastattelussa Pesso, jolla oli kaikki hyvin vielä tiistaina

Haastattelussa Pesso

Pesso julkaisi syyskuussa singlensä Tiistai. Se esitteli Suomelle räppärin, joka on aiemmin tehnyt kristillistä reggaeta. Kuka Pesso on ja mitä häneltä voi vielä odottaa, se selviää Rumban haastattelusta. Tämä nimi kannattaa ottaa haltuun.

Tiistaina kaikki oli vielä paremmin ja kappalekin on ollut jo tovin ulkona. Vastaanotto vaikuttaa olleen ainakin kohtalaisen hyvää. Mitkä fiiliksesi ovat nyt?

”Nyt kun pahin alkujännitys ja stressi on laantunut ja biisi on saanut hyvän vastaanoton, niin fiilis on tosi odottava. Biisejä on kuitenkin hyvä läjä odottamassa ja yhtälailla kiinnostaa mitä fiiliksiä ne herättää kuulijoissa.”

Olet aiemmin tehnyt kristillistä reggaeta Katajainen Kansa -yhtyeessä. Millainen sooloartisti olet, mitä ja kuka on Pesso?

”Se, että olen aikaisemmin tehnyt tietyllä sanomalla varustettua musiikkia on varmaan isoin tekijä siihen, miksi nyt uudempi materiaali on jotain ihan muuta. Minulla on ollut kaipuu löytää kirjoittamiseen takaisin uutuuden viehätys ja tarve elämän kaikenlaisten eri puolien käsittelyyn on kasvanut. Omassa elämässä on tapahtunut paljon kaikenlaista, joka aikaisemmin on jäänyt vähän varjoon ja niitä juttuja sooloartistina käsittelen. Sellaisia varjoisia nurkkia joihin hetkittäin saattaa pieni valonpilkahdus löytää tiensä.”

Tyyliäsi voi kuvailla hyvin omalaatuiseksi. Mistä ammennat vaikutteita?

”Kun tulee isolle yleisölle ihan uutena nimenä, on tietty vapaus tuoda oma musiikillinen tulkintansa sellaisena kuin se on ja katsoa miten kuulijat siihen reagoi. En koe mitään tarvetta tarjota musiikkia jollekin tietylle ryhmälle, vaan koetan antaa luovuuden poukkoilla vapaana. Iso vaikuttaja on ollut tuottajakumppanini Mikko Pennanen, jonka kanssa olemme kehitelleet Pesson soundia. Tuotantosessioissa ollaan fiilistelty kaikkea Mac Demarcosta Wu-Tang Claniin.”

Tiistai on teemaltaan virkistävä kappale, jonka sydänsuruisesta päähenkilöstä huokuu kaiken katkeruuden sijaan empaattisuus. Millainen hahmo on mielestäsi kappaleessa kyseessä?

”Tiistain kertojahahmo ei tahdo suoraan syyttää ketään kokemastaan epäonnesta, vaan yrittää ymmärtää kaiken tarkoituksen. Tarinalla on myös kääntöpuolia joita voi kuulla tulevissa kappaleissa. Tiistain hahmo on jonkinlainen karikatyyri oman persoonani joistain puolista. Ikävä kyllä ymmärrys ja empatia eivät aina riitä loppuun asti.”

Millaista sanomaa haluat tuoda räppärinä esiin?

”En tiedä osaanko kiteyttää mitään tiettyä sanomaa. Yritän enemmänkin tarjota ikkunan vahvasti tunteita kokevan miehen pään sisään. Ehkä sanomani voisi olla se että välillä myös mies tarvitsee jonkun joka vain kuuntelee. Tällä kertaa se saa olla jokainen joka Pesson musaa kuuntelee.”

Olet kertonut äänittäneesi kappaleen omassa kylpyhuoneessasi ja tehneesi sanoituksia samassa rytäkässä. Millainen prosessi on sanoittaa esimerkiksi tällainen tarinallinen biisi?

”Tiistain kirjoittaminen oli todella inspiroiva ja kevyt prosessi. Ainakin jälkeenpäin mietittynä. Kirjoitushetkellä siellä kylpyhuoneen lattialla olin todella zonessa ja tekstiä vain tuli. Kertosäe oli syntynyt aikaisemmin samana päivänä ja loppubiisi siellä kylpyhuoneessa myöhään tiistai-iltana. Prosessi on aina tosi erilainen. Koen että alitajunnalla on todella merkittävä rooli hyvän tekstin kirjoittamisessa. Jostain sävellyksestä saa jonkin tietyn tunteen, joka herättää jotain muistoja ja siitä se yleensä lähtee.”

Onnistuit tällä kappaleella varmasti kiinnittämään yleisön huomion. Mitä sinulta voi odottaa jatkossa?

”Jatkossa tarjolla on koko tunteiden kirjo eri kappaleiden muodossa. Livekeikoilla pääsee myös eri tavalla avaamaan tätä Pesson mielenmaisemaa. Jatkossa siis lisää biisejä ja keikkoja. Toivottavasti onnistun tarjoamaan yllätyksellistä ja mielenkiintoista sisältöä.”