Flogging Molly ei aio tehdä vallankumousta, mutta irkkupunk-yhtyeen kitaristi Dennis Casey kertoo, miksi protestilauluja vielä tarvitaan.
Teksti: Niina Linna
Suomessakin sijaitsevan Molly Malone’s -irkkupubin mukaan alun perin nimetty, Los Angelesista kotoisin oleva Flogging Molly julkaisi viidennen studioalbuminsa oman levy-yhtiönsä kautta. Vaikka Rumban kriitikko kuvaili Speed of Darkness -levyn biisejä niin hajuttomaksi, että ”Lauri Tähkä voisi tehdä niistä suomalaisia versioita”, on bändi saanut maailmalla kehuja levystään. Yhtyeen kitaristi Dennis Casey kertoo levyn kappaleiden syntyneen omista kokemuksista.
”Maailmalla on huono taloustilanne ja se vaikuttaa rankasti moniin ihmisiin. Detroitissa asuva laulajamme Dave King näki ympärillään, miten varsinkin köyhät ja keskiluokkaiset ihmiset kärsivät tilanteesta. Hän koki myös itse laman seuraukset ostaessaan talon juuri ennen talouden laskua ja menettäessään työnsä 27 vuoden uran jälkeen. Tämä inspiroi kirjoittamaan levyllisen biisejä, jotka kertovat duunarin arjesta.”
Yhteiskunnallisista asioista laulavia menestysbändejä pidetään usein tekopyhinä. Denniksen mukaan Flogging Molly ei odota maailman pelastuvan lauluillaan, mutta jos yhdenkin ihmisen elämään voi vaikuttaa musiikilla positiivisesti, se on tarpeeksi.
”Kerron sinulle esimerkin. Teimme videon Float-albumin (2008) biisiin Punch Drunk Grinning Soul, jossa käsitellään sotaveteraanien masennusta. Videon lopussa on kriisiavun numero sotilaille, jotka kärsivät tästä sairaudesta. Juuri pari viikkoa sitten minulle tuli juttelemaan eräs sotilas, joka oli suuri fanimme. Hän kertoi, kuinka sai apua masennukseensa videomme kautta. Se oli hieno hetki.”
Dennis kertoo, että poliittisessa mielessä häneen on vaikuttanut eniten musiikki, joka on ohjannut etsimään kysymyksiin vastauksia. Hän ei ole pitänyt politiikkoja vaikuttajina, vaan uskonut nuoresta asti enemmän musiikin voimaan. Levyltä löytyvä Revolution-biisi kertoo, kuinka jokainen voi vaikuttaa.
”Dave kirjoitti kappaleen, koska oli turhautunut isoihin yrityksiin. Ihminen tekee koko elämänsä töitä ahkerasti ja yhtäkkiä menettää työnsä ilman syytä. Se ei ole oikein. Biisi kertoo siitä, että pienikin teko voi olla vallankumouksellinen. Äänestäminen, liiton lakko ja protestit ovat kaikki pieniä vallankumouksia.”
Vaikka aiheet eivät ole tälläkään levyllä positiivisimmasta päästä, bändi soittaa silti vielä duurissa. Keikoilla voi siis edelleenkin heiluttaa oluttuoppia iloisesti edes takaisin ja antaa mennä. Livenä bändi onkin tullut useimmille suomalaisille tutuksi, sillä Flogging Molly on vieraillut Suomessa ahkerasti.
”Lapin Kulta ja suomalainen yleisö. Siinä kaksi lempiasiaani Suomesta. Te todellakin osaatte juhlia. Amerikassakin juhlitaan, mutta te olette vieneet sen täysin uudelle tasolle. En ole koskaan nähnyt missään niin monta kaunista ihmistä niin kauheassa humalassa. En malta päästä soittamaan Suomeen.
Kerron lopuksi Suomen voittaneen MM-kisat jääkiekossa. Dennis ei ollut kuullut asiasta. Hän onnittelee ja kertoo naureskellen aikovansa soittaa puhelun ruotsalaiselle ystävälleen.
Haastattelu on julkaistu Rumbassa 9–10/11
Flogging Molly 12.8. Helsingin The Circuksessa ja 13.8. Mikkelin Jurassic Rockissa.