Thomas Golubic toi indiemusiikin amerikkalaisiin tv-sarjoihin. Lapsesta asti uutta musiikkia metsästäneelle Golubicille biisit ovat kuin maalia, joiden on sovittava maalaukseen. Kuulokkeisiinsa hän ottaisi mielellään myös suomalaista musiikkia. Lue Rumban 11/13 Kulissien takana -haastattelu tästä.
Teksti: Anna Brotkin
Kun Thomas Golubic oli teini-ikäinen, musiikkilöytöjen eteen oli tehtävä töitä. Ensin piti kävellä vartin matka kaupungin laidalta bussipysäkille ja sitten istua puoli tuntia bussissa, jotta pääsisi juna-asemalle. Junassa hurahti melkein tunti ja sitten vielä asemalta kymmenen minuutin kävelymatka levykauppaan.
”Käytin toisin sanoen koko päivän siihen, että pääsen levykauppaan valitsemaan kansien perusteella levyjä, jotka saattaisivat olla kiinnostavia. Se jos mikä opetti kärsivällisyyttä”, Golubic nauraa.
Sittemmin musiikin kuuntelusta on tullut miehelle kokopäivätyö. Music Supervisor -nimikkeen alla hän vastaa muun muassa Breaking Bad– ja The Walking Dead -sarjojen musiikkivalinnoista. Siis siitä, ettei kohtausten lopussa soi panhuilut, vaan Tv on the Radion, Knife Partyn ja Gnarls Barkleyn kaltaiset indienimet.
Lapsuuden levykauppapyhiinvaellusten sijaan Golubic istuu nyt tietokoneellaan Los Angelesissa. Internetissä kaikki on saatavilla koko ajan, koska vain. Ja koko ajan tulee lisää.
”Tuhannet bändit ottavat yhteyttä, koska he haluavat että kuuntelen heidän musiikkiaan. Se on tietysti mahdotonta, mutta yritän luoda systeemin, jossa minä tai assistenttini kuulisimme mahdollisimman paljon. En panisi pahakseni, että joku Suomesta lähettäisi musiikkiaan”, Golubic ehdottaa.
Jenkeissä tv-sarjabisnes on bändeille iso juttu ja Music Supervisoreilla valtaa. Esimerkiksi Sia breikkasi Amerikan markkinoilla sen jälkeen, kun Breathe Me soi Mullan alla -sarjan päätösjaksossa vuonna 2005.
”Kerran sain sähköpostia joltain tyypiltä Zimbabwessa. Hän kertoi nähneensä puolikkaan jakson Breaking Badiä laittomasti ladatusta nettiversiosta ja tarjosi omaa biisiään sarjaan. Ei tällaista olisi ennen käynyt. Olen onnekas kun saan jakaa nuo löydöt niin laajan yleisön kanssa.”
Ennen nykyistä työtään Golubic työskenteli dj:nä ja tuotti omaa radio-ohjelmaansa. Amerikkalaisten sarjojen innostus käyttää indiemusiikkia on osittain hänen ansiotaan. Mullan alla –sarjassa soivat miehen valitsemat biisit jo 2000-luvun alussa.
”Minulle biisit ovat maalia, jota voin käyttää kankaalla”, Golubic selittää.
”Jotta biisi valitaan sarjaan, sen täytyy osua sarjan omaan värikarttaan.”
Mutta joskus elokuva tai tv-sarja vaatii ennemminkin hiljaisuutta. Näin kävi yllättäen myös Breaking Badin kanssa. Sarjan pilottijakson nähtyään Golubic oli sitä mieltä, että tarina ei kaipaa niin paljon musiikkia. Kun mies sitten pääsi puikkoihin, alkoi hän toteuttaa omaa näkemystään: harkittuja biisejä, harkituissa kohdissa.
Thomas Golubicin duuni on varmasti jokaisen musanörtin märkä päiväuni. Pelkällä musiikintuntemuksella ei miehen mielestä kuitenkaan pääse vielä pitkälle.
”Olisi ihanaa sanoa, että tärkeintä tässä työssä on luovuus, mutta ei. Tärkeintä on työmoraali. Jimi Hendrix oli hyvä, koska hän harjoitteli jatkuvasti. Tunnen paljon lahjakkaita ihmisiä, mutta loppupeleissä ahkeruus ratkaisee.”
Jotain Golubicin omasta ahkeruudesta kertoo se, että mies ei muista koska hänellä olisi ollut edellisen kerran vapaapäivä.
”Mutta se on oma valintani. Nämä työt eivät tekemällä lopu, koska aina on uutta musiikkia kuunneltavana. Onnekseni musiikki on yksi niistä harvoista asioista, joihin en kyllästy koskaan. En vain saa sitä osaa aivoistani pois päältä.”
Haastattelu on julkaistu Rumbassa 11/13.