Joel Melasniemi Ultra Bran keikasta: kiireellä treenattu, alimittainen tajunnanräjäyttävä spektaakkeli

Nykyään Scandinavian Music Groupissa musisoiva Joel Melasniemi palaa yhden keikan ajaksi vanhaan rooliinsa Ultra Bran kitaristina. Herran pikahaastattelusta selviää, että ysärisuuruuden paluun orkestroi yllättävä taho.

Teksti: Saku Schildt

Miten Ultra Bran paluupäätös syntyi? Keskustelua comebackista on varmaan käyty ennen Haaviston vaalimenestystäkin.

”Onhan siitä semmosta ambient-hälyä keskuudessamme aina ollut, että joskus voisi jotain tehdä jossain viitekehyksessä, mutta nyt suunnitelmat sitten solidifioituivat alle 24 tunnin ja yhden puhelun sisällä.

Tämä on nyt sitten ihan one-off, liian kiireellä treenattu ja alimittainen veto. Tai sanotaan mieluummin, että tästä tulee tajunnanräjäyttävä megaspektaakkeli, jonka vertaista ei ole nähty. Oleellisempaa kuitenkin on nyt tuo konteksti, että Suomeen on mahdollisuus saada huikean älykäs ja empaattinen kosmopoliitti niin sanotusti korkeimmalle pallille.


Kävi miten kävi, myös sillä on väliä, millaisen prosessin ja keskustelun kautta lopputulemaan päädytään. Siksi mulle on mielekästä vaalien alla pitää ääntä itselleni tärkeiden arvojen puolesta, ja näin uskoisin olevan koko bändin kohdalla. Kaikki nouskoot appelsiinkoriensa päälle toreilla ja esittäkööt kaunopuheisimmat vetoomuksensa ehdokkaidensa ja arvojensa puolesta. Sitä on demokratia ja tämä on meidän tapamme.

Vaikka sattuu äänestämään Niinistöä, voi jäähallille silti tulla juhlistamaan suomalaisen demokraattisen prosessin suht ookoota toimivuutta verrattuna aika moneen maailman kolkkaan.”

Kuka oli asiassa aloitteentekijä – Haaviston tukijoukot, Fullsteam-yhtiö vai bändi itse?

”Vaikea itse asiassa edes sanoa. Vuokko (Hovatta) saattoi olla aloitteentekijä, tai mahdollisesti Olavi Uusivirta. Monethan meistä ovat olleet Haaviston tukilistalla jo pitkään, ja Olkku vaan soitti mulle ja kysyi mielipidettä kun oli jutellut Vuokon kanssa. Olin viemässä skidiä hammaslääkäriin ja sanoin että joo.”

Oliko koko yhtye innoissaan Haaviston tukemisesta, vai olisiko osa halunnut pysyä erossa politiikasta?

”Ainakin nyt pörisee meillä meilirinki siihen malliin, että kaikki ovat aika innoissaan. Ultra Bran jäsenenä on aina ollut vähän vaikea ’pysyä erossa politiikasta’, joskin yhtyeen tekstit ovat toki enemmän ambivalenttia ironiaa kuin jostain selkeästä poliittisesta positiosta käsin propagoimista.”

Tuleeko jäähallikeikasta puhtaasti hittipitoinen esitys vai jotain muuta? Oliko vaikeuksia saada vanhoja biisejä kuntoon näin kiireen vilkkaa, vai menevätkö ne vuosien jälkeenkin ulkomuistista?

”En ole vielä kerennyt edes ajatella treenaamista, mutta sanotaan, että soitetaan hittejä helppousjärjestyksessä niin monta kuin ehditään opettelemaan.”

Kokoaan suurempi Suomi 2012 -konsertti Helsingin Jäähallissa ma 30. tammikuuta on loppuunvarattu.