”Juhani Kenttämaan kannattaa vaihtaa kadun puolta, jos sattuu tulemaan vastaan” – haastattelussa räväkkä Tryer

Tryer

Tryer ihastutti viime lokakuussa punk-kansaa ja vähän muitakin raikkaalla Kukkia kaamoksesta -albumillaan. Tänä kesänä yhtyeen voi sitten nähdä useammallakin eri festivaalilla.

Kyselimme Tryerin laulajalta Jussi Kaholalta kuulumisia ja yhtyeen tulevaisuudensuunnitelmia. Jutussa myös selviää, että miltä tuntuu rinnastus South Park -hahmoon.

Olette valmistelemassa uutta levyä. Mihin suuntaan Tryerin musiikki on kehittymässä?

”Veikkaan, etteivät reggea-vaikutteet pääse ottamaan tulevaa levyä vieläkään haltuun eikä Vesa pääse dub-bassottelemaan uudellakaan levyllä, vaikka se kuinka sitä haluaisi. Eli käytännössä linja ei tule muuttumaan. Nopeampaa vasenta suoraa ja häijympää oikeaa alakoukkua. Melodiantajun luulisi säilyneen ja ehkä jopa kehittyneen, joten toivoa sopii, että odotettavissa on edellistäkin parempi levy.”

Pertti Kurikan nimipäivät oli mukana Euroviisuissa, Pää kii oli kovassa hypessä pari vuotta sitten. Miltä suomipunkin suunta näyttää?

”En nyt tiedä, olenko oikea ihminen näyttämään suomipunkin suuntaa, mutta omasta mielestäni se saisi näyttää enemmän tulevaisuudelta kuin menneisyydeltä. Veikkaan kuitenkin, että seuraavat neljä vuotta insipiroivat tekemään paljon hyvää, kantaa ottavaa musiikkia, mihin punk on erinomainen kanava.”

Teitä on useasti verrattu kanadalaiseen Propagandhiin. Mistä yhtyeistä otatte oikeasti vaikutteita?

”Kukin on kuunnellut omat profeettansa, ja Gandhissa ei ole mitään vikaa. Voisin tässä nostaa myrskyn kertomalla, ettei Propagandhi ole itselleni se suurin juttu tai vaikuttanut omaan soittamiseen millään tavalla. Se, että ihmiset kuulevat musiikissamme Propagandhia, on pelkästään positiivista – onhan minun ja Chris Hannahin äänet täysin identtiset. Ponnistamme kuitenkin kaikki vahvasti 1980–90-lukujen punk-, hc- ja rockmusiikin pohjalta, mutta mitään yksittäisiä bändejä on varmaan turha tässä mainita.”

Teillä on kesällä edessä keikkoja muutamilla isoilla festareilla, esimerkiksi Tuskassa. Mitä keikoilla on luvassa?

”Me huolehditaan, että meillä on joka keikalla sairas meininki eikä anneta senttiäkään periksi, oli edessä tyhjä nurmikenttä tai täysi tukikohta. Toivottavasti yleisö pitää huolen, että niilläkin on sairas meininki. Tuskan lisäksi kalenterissa ovat muun muassa Sideways, Ilosaari, Provinssi ja Tammerfest. Pienempiä festareita on vielä loppukesästä, joten kannattaa seurata, missä liikumme.”

Kukkia kaamoksesta -albumianne on kehuttu laajalti, mutta mitkä ovat omia suosikkilevyjänne lähiajoilta?

”Vesa taitaa olla rakastanut Ariel Pinkin Pom pom -levyyn, josta allekirjoittaneelta lentää laatta. Kohta tulee myös japanilaisen hardcore-postrock-bändin Envyn uusi pitkäsoitto, jota kyllä odotamme mielenkiinnolla. Niin ja Vanillan tytöille terkkuja, molemmat musiikivideonne ovat todellakin piristäneet keikkamatkojamme!”

Kuinka tärkeässä osassa laulujenne sanoitukset ovat teille?

”Vaikea sitä olisi laittaa lauluja ulos, jos ei olisi edes jotain sanottavaa. Vaikkakaan en sano asioita ehkä kaikkein suorimmin, niin kyllä niissä aina on takana todellisia tunteita, tarinoita ja oivalluksia. Hienoa olisi, että kuuntelija löytäisi niistä omat tarinansa tai oivaltaisi itse jotain, mutta se ei ole kuitenkaan pakollista. Musiikki tulee ensin, sitten lyriikat.”

Kukkia kaamoksesta -levy toi teille muunkinlaista menestystä. Esimerkiksi YleX otti kappaleenne Mitä kauneus tuo tullessaan hetkeksi soittoon. Siintävätkö parrasvalot silmissä, vai tyydyttääkö esimerkiksi nykyhetken tilanne?

”Tyhmä kysymys sinänsä, kun on jo 20 vuotta takana musiikin tekemistä ja yli 10 pitkäsoittoa on tullut tehtyä. Siitä voi jokainen tehdä omat johtopäätöksensä, minkä vuoksi tätä tehdään. Musiikin tekemistä jatketaan varmasti aina, soitetaan sitten Madison Square Gardenissa tai Kalkun pubissa.”

Teitte edesmenneen Juho Koivuahon (Plain Fade) muistoksi syksyllä kaksi postrock-kappaletta. Millainen tämä projekti oli kokonaisuudessaan, ja tulevatko nämä kappaleet jotakin kautta julki?

”Spontaanius, tunne, kunnioitus. Kasasimme laulut muutamassa viikossa, ja esitimme ne heti Koivuahon Victims of Ikuri -levyn julkistuskeikalla. Nauhoitimme laulut viime viikonloppuna ja ne tulevat varmastikin vielä joskus ulos, mutta missä formaatissa ja milloin, siitä ei ole takuita. Antti Loponen (Consciousness Removal Project) tuli kovana Plain Fade -fanina mukaan soittamaan ja tekemään biisejä kanssamme, ja lopputulema oli silkkaa kultaa. Ainakin Antin osalta, mieshän on rautainen ammattilainen.”

YleX:ssä ääntäsi tituleerattiin ”suomipunkin Cartmaniksi”. Miltä vertaus tuntuu? Entä kuka on mielestänne suomipunkin Homer?

”Vertaus tuntuu siltä, että Juhani Kenttämaan kannattaa vaihtaa kadun puolta, jos sattuu tulemaan vastaan. Hero Dishonestin Velluhan on suomipunkin Homer.”