Kun kaunis nainen karjuu ukkokatsojat hämmennyksiin – ”Nautin suuresti heidän ilmeistään”

Brittiläinen mathcore-yhtye Rolo Tomassi on siitä erikoinen tapaus, että hurjapäisen venkoilijabändin laulajana toimii parikymppinen kaunotar. Eva Spence ehti keskustella Rumban toimittajan kanssa hetken aikaa.

Teksti: Otso Karhu, kuva: Live Nation

Rääkyvän kovaäänistä, rimpuilevaa, monimutkaista, sekavaa, raskasta. Mathcore tuo monelle mieleen vaikeasti lähestyttävän heavyn alagenren, jota ei kannata soitattaa rauhallisissa pop-iltamissa. Mutta entä jos mustanpuhuvien ja tatuoitujen heavykarpaasien tilalla onkin indiepoikia neulepaidoissa? Entä jos mikkiin karjuu viehkeä nainen nätissä mekossa?

Helsingin Rock the Beach -festivaaleille kiinnitettiin Rolo Tomassi, joka ei stereotypioille kumartele. Enkelin pehmeydellä puhuva laulaja Eva Spence kertoi Rumballe pyrkivänsä pysymään poissa muoteista.

Olette tulossa Suomeen Rock the Beach-festivaaleille 29.6. Mitä odotat reissulta, Eva Spence?

“Emme ole ennen soittaneet Suomessa, joten olen huono sanomaan odotuksia. Uusissa paikoissa on silti aina hienoa soittaa, joten odotan keikkaa innoissani. Jos puhutaan suoraan, en juurikaan tiedä Suomesta mitään.”

Miten ihmiset reagoivat nähdessään lavalla keinuvasti tanssivan, naisellisen ja kauniin naisen, joka alkaakin karjua mikkiin?

“Luulen, että moni ei ole koskaan nähnyt vastaavaa, ja lauluni todella shokeeraa ihmisiä. Se on kuin viihdettä minulle. Yleisössä hymyilevien ukkojen kasvot valahtavat vakaviksi, kun alan rääkyä mikkiin. Nautin suuresti heidän hämmentyneistä ilmeistään.”

Milloin innostuit tällaisesta musiikista ja aloit itse harjoitella sitä?

“Kuulin metallia ensimmäisen kerran 13-vuotiaana. Isoveljeni James (Rolo Tomassin kosketinsoittaja ja toinen laulaja) oli käymässä festareilla, ja festarithan ovat paras paikka kuulla uutta musiikkia. Kun James saapui kotiin, hän kertoi ja soitti kuulemaansa musiikkia minulle. Silmäni avautuivat. Perustimme bändin, jossa soitin aluksi koskettimia. Tarvitsimme hevimäisen laulajan, joten pyysin mahdollisuutta testata, ja se toimi. En ollut koskaan kokeillut sitä, mutta mietin, kuinka vaikeaa se voisi muka olla. Olin tällöin 14-vuotias.”

Kuinka päädyitte perustamaan juuri mathcoreyhtyeen?

“Kuuntelemme paljon vastaavanlaista musiikkia, esimerkiksi Dillinger Escape Plania. Halusimme tehdä kappaleita, jotka kuulostivat sellaiselta musiikilta, mitä kuuntelemme ja arvostamme.”

Kolmas albuminne Astraea (2012) sisältää aiempaa enemmän melodisia ja puhtaita osioita. Miksi? Miten faninne ovat suhtautuneet tähän?

“Tilanne oli sama kun aloittaessamme. Olimme kuunnelleet melodisempaa musiikkia, joka heijastui suoraan uudelle levylle. Heavy on todella intensiivistä ja hektistä musiikkia, ja jos kuuntelisimme aina vain sitä, se ajaisi meidät hulluuden partaalle.

Uusin albumi on mielestäni paras kokonaisuus tähän mennessä. Ja mikä on erikoista, en ole vielä kuullut yhtään negatiivista kommenttia siitä. Olen äärimmäisen tyytyväinen, että albumi on maistunut muillekin kuin meille.”

Mistä sävellysideanne syntyvät? Mistä tulevat heavyvaikutteet, mistä jazz-tunnelmat?

“Useimmissa yhtyeissä on yksi tai kaksi säveltäjää. Meillä on viisi eri kirjoittajaa, joiden sävellysideoihin heijastuu viisi eri musiikkimakua, ja siksi musiikkimme sisältää sekoituksena vähän kaikkea. Meillä tämä viiden säveltäjän periaate on toiminut.”

Rolo Tomassi kategorisoidaan usein mathcoreksi, mutta myös jazzcoreksi, experimental rockiksi, nintendocoreksi, progeksi ja niin edelleen. Mitä lajia musiikkinne sinusta on?

“Auts. En usko, että on mahdollista kategorisoida musiikkiamme. En itse ainakaan osaisi. Minusta genrettäminen on vähän hölmöä ja turhaa.”

Millaista on ollut työskennellä bändin uusien jäsenten, kitaristi Chris Cayfordin ja basisti Nathan Fairweatherin kanssa?

“Mahtavalta. Chris ja Nathan ovat parhaita ystäviäni, emmekä pärjäisi ilman heitä. Pojat ovat hieno lisä bändiimme. He tuovat dynamiikkaa ja uutta näkemystä sekä soittoon että äänittämiseen.”

Kuvissa Rolo Tomassi muistuttaa enemmän ujoja indiepopmuusikkoja kuin vihaisia heavybarbaareja. Eikö tarvitse olla vihainen ja barbaarinen voidakseen soittaa metallia?

“Ihmisillä on aina tarve merkitä ja kategorisoida asioita ja pakottaa ne tiettyyn muottiin. Me voimme soittaa haluamamme musiikkia haluamallamme tavalla ja haluamissamme vaatteissa. Muotteihin ei kuulu pyrkiä. Niistä kuuluu vapautua ja päästä eroon. Niin ainakin minä yritän tehdä.”

Rolo Tomassi Rock the Beach -festareilla la 29.6. Rumba on tapahtuman yhteistyökumppani.