Ei loppua armottomalle menolle – haastattelussa 25-vuotistaiteilijajuhlaa viettävä Sepi Kumpulainen

Kalevankadun laulava talonmies juhlii 25-vuotista taiteilijauraansa Tavastialla sunnuntaina.

Ville Malja

1990-luvun alun lama oli talousvaikutuksiltaan Suomen historian pahimpia kriisejä – armotonta menoa, voisi luonnehtia. Markka devalvoitiin ja konkurssiuutisissa rypevää kansaa viihdyttääkseen baarit palkkasivat yläosattomia tarjoilijoita ja Frank Pappa esitteli televisiossa suurelle yleisölle Kalevankadun laulavan talonmiehen.

Neljännesvuosisata myöhemmin markalla ei edelleenkään saa mitään, mutta kaksi viimeksi mainittua nähdään Helsingin Tavastia-klubilla, jonka tiskien takana paidat pysyvät takuuvarmasti yllä.

Holle Holopaisen uutisankkurihahmo juontaa sunnuntaina 18.12. Sepi Kumpulaisen 25-vuotistaiteilijajuhlan. Juhlakalu esiintyy yllätysvieraiden kera ja lisäksi pitkin iltaa on luvassa tribuuttiesityksiä artisteilta kuten Mara Balls, Karkkipäivä, Knucklebone Oscar feat. Tommi Läntinen, Pekko Käppi & K:H:H:L, Jaakko Laitinen & Väärä PIN-koodi, Tommi Liimatta duo, Jukka Nousiainen, Proteus ja Tiisu & Ystävät.

Onhan tässä jo syy poikineen kysyä maestro Kumpulaiselta muutama kysymys juhlaillan kynnyksellä.

25-vuotistaiteilijajuhla on kunnioitettava etappi – urheilutoimittajakysymyksellä sisään: miltä nyt tuntuu?

”Hienolta, upealta. Vaikkakin tämä juhlahumu ja konsertti tulivat aika nopeasti.”

Kuinka Suomi on yleisesti ottaen muuttunut sitten vuoden 1991, jolloin esikoislevysi julkaistiin?

”Monessa asiassa aika paljon haasteellisemmaksi ja sen huomaa esimerkiksi keikanmyynnin vaikeutumisena. Eikä monia asioita voi enää pitää tänä päivänä automaattisena itsestään selvyytenä. Kuten ehkä vielä mahdollisesti pystyi 90-luvulla pitämään.”

Tavastialla nähdään kunnioitusta herättävä ryhmä artisteja, joiden elämään ja uraan olet vaikuttanut. Millaisena koet oman asemasi suomalaisen popmusiikin historiassa?

”No nyt tulikin vaikeampi kysymys. En koe olevani riittävän asiantunteva henkilö vastaamaan tarkasti tuohon, mutta hauskaa on ollut kaikesta huolimatta vaikeuksienkin keskellä. Onhan se hienoa kuulla jos tekemiseni on muihinkin artisteihin vaikuttanut. Vuosien saatossa olen saanut monia faneja, jotka ovat pitäneet lauluistani ja mahdollistanut keikkailuni tähänkin päivään asti. Ja lisäksi moni heistä on pitänyt minun esiintymistäni merkityksellisenä yhteiskunnankin kannalta.”

Illan aikana kuullaan kenties myös Sepi-covereita muiden artistien toimesta. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu ennakkoon?

”Kivalta, mukavalta, hienolta tuntuu ajatus, että muutkin artistin esittävät lauluistani omia versioita.”

Ovatko biiseissäsi esiintyvät henkilöt, esim. jennit ja pekat, oikeasta elämästä vai täysin keksittyjä?

”Suurin osa on täysin keksittyjä mielikuvitushenkilöitä jotka eivät perustu tositapahtumiin. Poikkeusesimerkkinä Esko Aho -laulussa ja Lipposen kepponen -laulussa otan kantaa silloisiin ajankohtaisiin henkilöihin.”

Nami nami laulussa lauletaan jos jonkinmoisista pizzoista, mutta mitä Kumpulainen tilaa pizzaansa vuonna 2016?

”Juusto tuplana. Samoin jauheliha sekä sipuli.”

Lähes 20 vuotta askarruttanut kysymys: Mikä on pölöpyllerö?

”No se on juuri niitä päässäni vuosien varrella pyörineitä mielikuvitushahmoja.”

Kaduilla huhutaan, että Tavastialla kuullaan myös uusi biisi! Minkälaisesta laulusta on kyse, ja enteileekö tämä kenties jopa pitkäsoittoa?

”Kyllä, pitää paikkansa. Uusi biisi tullaan esittämään. Tervetuloa kuuntelemaan! Ja keskusteluja on käyty nyt toden teolla uudesta äänitteestä.”

Debyyttilevysi Kalevankadun laulava talonmies julkaistiin tänä vuonna uudelleen. Oletko kuullut, että se olisi tavoittanut uusia kuulijoita nuoremmasta sukupolvesta? Millaiset terveiset tahtoisit lähettää heille?

”Joo tosiaan Playground julkaisi debyyttilevyni uudestaan ja niitä on nyt ihan kivasti keikoilla mennyt taas kaupaksi. Ja jopa kiinnostusta on löytynyt nuorempienkin keskuudesta. Mutta ihan koko nykyajan nuoriso ei varmaan enää debyyttialbumini biisejä enää muista tai ole edes kuullut niitä. Mutta toivottavasti tämä Tavastian juhlakonsertti ja uusi Ylen dokumentti lisää uusien nuorempienkin kuuntelijoiden määrää. Olen iloinen jokaisesta uudesta kuulijasta/fanista ja terveiseni on heille, että tuon debyyttilevyn lisäksi materiaalia löytyy netistä esimerkiksi Youtubesta ynnä muilta sivuilta. Ja sydämellisesti tervetuloa keikoille! Muistakaa katsoa dokumentti Yle Areenasta.”

Mihin omaan kappaleeseesi et kyllästy koskaan?

”Sellaisia on itseasiassa hyvinkin monta. Esimerkkeinä: Kiitos ei, Taito ruostuu, Huipappaa, Railakas ilta Venetsiassa, Armotonta menoa… Tarkemmin kun mietin, niin on ihan vain muutama kappale, toisen käden sormilla laskettava määrä, joihin olen lopen kyllästynyt. Näitä ovat Kutsukaa putkimies ja Mä oon mahtava mies.”

Sepi Kumpulaisen 25-vuotistaiteilijajuhla
18.12.2016 Helsinki, Tavastia
Liput 18 €
Lisätiedot Facebookista