Mikä on ollut Apulannan vaikein festarikeikka ikinä, Toni Wirtanen?

Rumba ja Rock the Beach -festivaali tarjoavat haastattelusarjan, jossa RTB:ssä esiintyviltä suomalaisilta bändeiltä kysytään jokaiselta sama sarja festariteknisiä kysymyksiä. Sarjan aloittaa Apulannan Toni Wirtanen.

Teksti: Saku Schildt, kuva: Jarmo Katila

Edessä on jälleen uusi festarikesä. Onko se sinulle muusikkona vuoden kohokohta, vai ovatko festivaalit ennemmin samanlaisia keikkoja kuin muutkin?

”Onhan noissa ihan oma fiiliksensä. Ja mitä pidemmälle tämä ura etenee, sitä paremmin eri festareiden ominaisluonteet alkavat erottua. Vaikka ensi hätään ei uskoisi, on ihan eri asia soittaa Provinssissa kuin vaikka Ruisrockissa. Festarit ovat hieno asia, mutta yhtä hienoa on se, että niitä on vain kesäisin.”

Rock the Beach on uusi tulokas Suomen festarikartalla. Miltä tapahtuma sinusta näin ennakkoon vaikuttaa?

”Erittäin hieno häppeninki tulossa. Aika isolla riskillä mennään, kun on noin kova kattaus ulkkiksia lauteilla, mutta vähän luulen, että tuo menee hienosti. Festarikartallahan on muutenkin menossa jonkinlainen isojako, kun uusia megakinkereitä syntyy harva se kesä. Häppeninkiä pitää olla!”

Esiintyykö tapahtumassa bändejä, joiden keikan aiot itse katsoa?

”Nyt on niin härkäset juhlat tulossa, että tuolla olisi joka päivälle namia tarjolla. Green Day, QOTSA, Billy Talent, 30STM (mua teinittää!) ja olisi kai se Rammukkakin ihan jeba. Noita isoja bändejä on aina kiva diggailla, kun jotain niiden leirissä tupataan tekemään oikein.”

Mikä on ollut yhtyeellesi miellyttävin festarikeikka ikinä?

”Noita on paljon. Pakko laittaa kärkeen ensimmäinen Provinssi-vetomme vuodelta 1996. Saarilavalla tulitettiin, eikä osattu yhtään aavistaa, mikä siellä odottaa. Erittäin kovat havinat oli! Ihan kuin olisi katsonut itseään telkkarista.”

Entä mikä on ollut yhtyeellesi kaikkein kovimmaksi koettelemukseksi osoittautunut festivaalikeikka ikinä?

”Varmaan kaikki Qstock-keikat Oulussa. Meiltä hajoaa aina kamat, ja yleensä sataa lavalle.”

Ja vielä: mikä on ollut sinulle katsojana ikimuistoisin festarikeikka?

”Prodigy Provinssissa 1997. Juma-widun-lauta. Mikään ei ole koskaan pälähtänyt samalla voimalla! Äänenpaine ja yleinen ylivoima oli sitä luokkaa, että sen festarialueen läpi virtaavan joen vesikin oli vinossa, kun se pakeni ääntä.”

Aiotteko esittää kesän festarikeikoilla mitään normikonserteista poikkeavaa spessukamaa?

”Juhannuksena vähän. Muuten koitetaan soittaa oikein.”

Apulanta Rock the Beachissa perjantaina 28. kesäkuuta.