”Nykyään moni vaan suomentaa jonkun jenkkibiisin ja tekee siitä Suomi-kopion, mutta eihän se mulle kuulu” – haastattelussa Pajafella

Haastattelussa Pajafella.

14.12.2016

Pajafella tuli ihmisten tietoisuuksiin etenkin Näsinneula high -kappaleen myötä. Laiskahko flow yhdistettynä savuisaan sanoitukseen löysi paikkansa monien suomiräpin ystävien sydämistä. Nyt Pajafella on jatkanut kulkuaan ja on aika ottaa askel kohti suurempia kuvioita.

PME Recordsin riveissä räppäävä tamperelainen julkaisi tänä vuonna sekä mixtapen, että ep-levyn. Tänään 14.12. tuli ulos uusi Huuli-single. Kysyimme räppäriltä olennaisimmat. Tsekkaa uusi single jutun alta.

Huuli kertoo ihmisistä, joilla on kovat puheet, mutta pienet teot. Mistä inspiraatio tähän kappaleeseen?
”Biisi tuli siitä et luulin, kun kuulin, mutta sitten tajusin, että se on vaan huuli. Monet tykkää puhua siitä, kuinka tulevat tekemään asioita, oli sitten kyse veloista tai velvollisuuksista, tulevista projekteista tai omasta menestyksestä. Puheet ja action ei natsaa keskenään monen kohdalla.”

Mikä on Pajafellan seuraava etappi?
”Tehdä lisää biisejä, varsinkin yhteistyössä muiden artistien kanssa. En ole oikeestaan suunnitellut mitään.
Biisejä on varastossa jonkun verran. Ne tippuu, kun tippuu, jos tippuu. Lisäksi haluaisin kiertää ja kaartaa – ”swang and swerve”. Monta paikkaa, missä en oo vielä ollut keikalla. Suurin osa keikoista on ollut JKL, TRE, HKI, TKU -akselilla, mutta tiedän, että lovee löytyy myös muualta.”

Teet omaa erottuvaa soundia, jota on voinut aistia jo Näsinneula high -mixtapen ajoilta asti. Millaisia ohjeita antaisit aloittelevalle räppärille, joka vielä etsii omaa tyyliään?
”Sillon kun aloitin itse ei ollut paljon kilpailua. Vuoden 2016 aikana on tuntunut, että jokainen jäbä räppää, mutta se on cool. Aallot on tehty ratsastettavaksi ja sillähän se movement kasvaa.
Itse pidän siitä, että artisti on original. On omat ideat ja toteuttaa itseään, ei kopioi vaan suoraan jotain näkemäänsä ja/tai kuulemaansa. Vaan tuo siihen jotain omaa tai keksii kokonaan uutta. Vaikutteiden ottaminen on normaalia ja sillä musa kehittyy, mutta suora kopiointi on aika lame, vaikkakin se toimii Suomessa. Nykyään moni vaan suomentaa jonkun jenkkibiisin ja tekee siitä Suomi-kopion, mutta eihän se mulle kuulu.”

Julkaisit alkuvuodesta Luukku auki ep-levyn ja syksyllä yhteismixtapen ¥oung¥enin kanssa. Mistä näin kova julkaisutahti, writer’s block ei taida painaa?
”Ei jaksa istua biisien päällä, ja fanit haluaa koko ajan jotain uutta, niin annetaan niille sitten uutta. Tehtiin Pu$kist ¥¥:n kanssa kesän aikana ja laitettiin Soundcloudiin. Tykkään tehdä musaa ”4fun” ja aion jatkossakin tiputtaa Soundcloudiin biisejä virallisten sinkkujulkaisujen lisäksi.”

Suomessa ei yleensä julkaista kovinkaan paljoa mixtapeja. Miten tähän saisi muutoksen?
”Jengin pitää alkaa tekee niitä salee. Itse olen mixtape-jäbä, kuuntelen paljon Soundcloudista musaa. Nykypäivän internet on niin iso juttu, että periaatteessa voit itse tehdä sun musat ja videot ja julkaista ne netissä ja saada miljoonii faneja, jos vaan ihmiset jakaa ja fiilaa. Jenkeissä on montakin räppäriä, joilla ei ole levydiiliä, vaan ne on itse julkaissut mixtapen netissä. Saaneet paljon soittoa, keikkamyyjän ja maailmankiertueen, tai sitten levydiilin Kanyelta.”

Päihdepitoiset sanoitukset saattavat rokottaa radiosoittoa ainakin joillakin kanavilla, mitä mieltä olet siitä?
”Mun mielestä se on vähän tekopyhää, että ryyppäämisestä kertova biisi voi soida ilman ongelmaa, mutta hiisaamisesta kertova biisi saattaa olla ongelma. Outoa, koska alkoholi on kannabista vaarallisempaa, katso vaikka googlesta. Mutta toisaalta joissain radiosoitossa olevissa biiseissä viitataan tai puhutaan huumeista, mutta tavalla jota ehkä monikaan ei ymmärrä, jos ei tunne sanastoa. Anyway, uskon että tulevaisuudessa asiat tulee muuttumaan, mutta niinhän se on, että radio soittaa, mitä radio haluaa soittaa.”

Rap-vuosi 2016 on ollut täynnä isoja julkaisuja. Oletko ehtinyt seurailemaan julkaistuja levyjä? Mitkä ovat erottuneet vuoden parhaimmistoksi?
Kyllä jonkun verran tullut seurailtua ulkomaista ja kotimaista, joista enemmän ensin mainittua. Itse on tullut kuunneltua eniten Travis Scottin Birds in the trap sing McKnight-levyä ja Gucci Manen Woptoberia.

Lisää luettavaa