Oletko mukana tulevassa Love Records -elokuvassa, Olavi Uusivirta?

Olavi Uusivirta
Tero Ahonen

Olavi Uusivirta on operoinut jo yli vuosikymmenen ajan suomalaisella musiikkikartalla. Viimeisimpänä liikkeenään Uusivirta on julkaissut kesäksi uuden singlen Hän laulaa kuin kuolisi huomenna.

Tavoitimme kiertueella olevan laulajan tien päältä. Uusivirta kertoi kesätunnelmistaan, uudesta musiikkivideostaan ja tulevasta levystään.

Uudessa musiikkivideossasi, ’Hän laulaa kuin kuolisi huomenna’ seikkaillaan Beirutissa. Miten te sinne päädyitte?


”Videon ohjaaja Mirkka Kallio on syntymäkahjo mimmi, mikä jo osaltaan selittää monia asioita. Mirkka sanoi, että Beirutissa on mahtavia tyyppejä ja hyvä valo. Mä sanoin että ookoo, anna mennä vaan, jos budjetissa pysytään.

Se oli tutustunut libanonilaisiin elokuvantekijöihin jossain lyhärifestareilla, ja nyt se laittoi niille viestiä, että kiinnostaisko musavideon teko. Ja sehän kiinnosti!”

Mitä Olavi Uusivirran maailmaan kuuluu juuri nyt?


”Juuri nyt kuuntelemme Volkswagen Crafterin takapenkillä Jaco Pastoriusta, juomme Vichy Originalia ja silittelemme älypuhelimiamme. No nyt se vaihtui Notkeaan Rottaan. 16 kilsaa Kontulaan. Hetki sitten soi Glenn Gouldin Goldberg-variaatiot. DJ edustaa näköjään jyrkkien skarvien koulukuntaa. Parin tunnin päästä ollaan Oulussa. Ajateltiin soittaa bluesia B.B. Kingin kunniaksi.”

Sinulta on tullut nyt kolme vuotta putkeen jokin julkaisu per vuosi. Ilmestyykö vielä tänä vuonna levy?


”Oho, onko näin? Niin, tosiaan kokoelma taisi tulla siinä välissä. Seuraava albumi julkaistaan näillä näkymin tammikuun vikalla viikolla. Mutta tulee tässä toki seiskatuumainen uudesta singlestä. B-puolelle tulee Topin ja Agentsin On kesäyö. Pojat veisti siitä kivan arrin.”

Soitat tänä vuonna paljon keikkoja. Kiertueesi kestää jopa neljä kuukautta. Ehditkö nauttimaan kesästä keikkailun lisäksi?


”Kyllä me aina yritetään pulahdella lampiin ja kirmailla alasti vastaan tulevilla niityillä. Ja kertalämmitteiset saunat, ne tekevät kesän. Niiden ääreen pyrimme hakeutumaan.”

Olet profiloitunut politiikassa vasemman siiven edustajana. Miltä näyttää ”perskeko-Suomi”?


”Ihan mielenkiinnolla seuraan vierestä, mitä tuleman pitää. Ei yhdessä vaalikaudessa kovin suuria mullistuksia saada aikaan, ainakaan tässä pohjoismaisessa järjestelmässä, ja ehkä ihan hyvä niin. Näyttää siltä, että kaikesta leikataan. Siitä ei lähtökohtaisesti tule hirveän nättiä jälkeä. Fakta on, ettei translaki edisty, mutta toisaalta ei postmodernia performanssitaidetta ilmeisesti olla heti lailla kieltämässä.”

Olet kertonut olleesi äänittämässä. Minkälaista musiikkia on odotettavissa?


”Viimeiset kuunnellut referenssit ovat olleet Pistepirkkojen Birdy, Dolly Partonin Jolene ja Anna Hanskin Jos et sä soita. Että siltä pohjalta. Tukeudumme vahvuuksiimme. Eli Margherita-pitsan paistotaitoon.”

Vihjailit instagramissa, että teit tulevaan Ollaan Vapaita -elokuvaan kappaleita. Millaista oli tehdä musiikkia elokuvaan?


”Istuttiin Sannin kanssa sohvalla kitarat käsissä ja oltiin, että ’meniskö a-osa vaikka näin ja meniskö b-osa sit tälleen, pitäisikö olla vielä c-osakin’. Tunnin päästä meillä oli biisi, joka sitten äänitettiin iPhonen sanelimelle. Sanni teki siitä myöhemmin tosi hienon garageband-demon. Se on tosi hyvä koneiden kanssa.”

Aiotko jatkossa tehdä enemmän musiikkia myös muille artisteille?

”Varmaan aika samalla tahdilla tulee tehtyä. Eli säännöllisen epäsäännöllisesti. Aika paljon riippuu siitä, miten on kalenterin sivuilla väljää. Mielenkiintoisista ja yllättävistä proggiksista on aina vaikeampi kieltäytyä.”

Sinut tunnetaan myös näyttelijänä. Julkaisit uusimman levysi Johanna Kustannuksen kautta, jolla on osansa Love Recordsin historiassa. Nyt Love Recordsista on tulossa elokuva. Onko sinulla kenties osaa siinä?


”Sellaisesta on kyllä ollut puhetta, mutta kuvausaikataulut menivät ristiin. Olen ymmärtänyt, että elokuva on hyvissä käsissä. Hienoa, että Love saa oman leffan.”

Jos säveltäisit kappaleen kesästä 2015, mikä sen nimi olisi? Kulkisiko se duurissa vai mollissa?

”Kyllä toi On kesäyö on aika definitiivinen kesäbiisi just nyt. Ja miksei myös Ankin versio aiheesta, Ne kesäyöt. Jos itse säveltäisin kappaleen alkavasta kesästä, sen nimi voisi olla vaikkapa Hän laulaa kuin kuolisi huomenna.”