Saarnamies Keskitalo tuo palavan maailman Seinäjoelle

Joose Keskitalo lienee yksi Suomen omaperäisimpiä artisteja. Nyt esittäytyy herra itse yhtyeensä Kolmannen maailmanpalon kanssa, sillä kokoonpano esiintyy tulevana viikonloppuna Provinssin Rumba-lavalla.

Kuva: Petri Alanko

Kokeellinen folk-mies Joose Keskitalo jakaa varmasti musiikillaan mielipiteitä. Joose käsittelee musiikissaan niin kuolemaa, uskontoa ja sotaa kuin paloittelumurhia, masturbaatiota ja muuta inhorealismin keinoin vaikutuksen tekeviä tabumaisia aiheita.

Joose julkaisi Kolmannen maailmanpalon kanssa keväällä neljännen levynsä nimeltään Vyötä kupeesi ja tule, arvion levystä voit lukea tästä.

Keikoilla Joose ja Kolmas maailmanpalo eivät suinkaan ole mitään kenkiintuijottelevaa hissuttelua, vaan bändin keikoissa on imevää, jopa omituista staattista energiaa.

Maan näkyjä on riittävä todiste siitä, miksi Joose Keskitalo ja Kolmas maailmanpalo on kiistatta Suomen kovimpia livebändejä”, totesi Oskari Onninen arviossaan yhtyeen live-albumista Maan näkyjä (lue kyseinen arvio tästä).

Mutta miltä Joosesta ja bändistä sitten tuntuu soittaa näitä isoja festarikeikkoja? Tulevana viikonloppuna on nimittäin luvassa keikka Provinssirockin Rumba-lavalla perjantaina 15. kesäkuuta.

Otetaanpa selvää, millä mietteillä miekkoset lähestyvät viikonloppua.

Kysymyksiimme vastaili Joosen kanssa Kolmas maailmanpalo -yhtyeessä rumpuja soittava Arwi Lind, joka on myös Joosen levyjä julkaisevan levy-yhtiön Helmi Levyjen pomo ja puuhamies monenmoisen projektin takana.

• Millaisella mielellä odotat tulevan kesän festarikeikkoja? Ovatko ne sinulle keikkavuoden kohokohta vai esiintymisiä muiden joukossa?

Joose: ”Ei voida sanoa, että ne olisivat vuoden kohokohta minulle. Ne ovat omanlaisiaan.”

Arwi: ”Pelkään vähän isoja festivaaleja. Saatan ahdistua niissä ja tuntea itseni ulkopuoliseksi. Tai sitten päihdyn reippaasti ja meno maistuu. Odotan kyllä tänä kesänä Kontufolkia sekä Ilmiö- ja Jättömaa-festivaaleja. Viime viikonloppuna olimme Huhdasfestissä, siellä oli mukavaa.”

• Miten festivaalikeikat eroavat normaaleista klubikeikoista?

Joose: ”Niissä on erilainen tila. Pieniä tiloja on helppo hallita. Isot ulkotilat eivät ole tiloja lainkaan.”

Arwi: ”Enemmän hälinää ja vyöhötystä. Festareilla on mukavaa ulkoilma ja kesä.”

• Viihdytkö festareilla esiintymisen lisäksi myös katsojana? Millaisia reissusi ovat: non-stop sekoilua vai piknikkiä ja brunssia?

Joose: ”Minua on joskus ärsyttänyt festareilla soitettavan musiikin suurieleisyys. Ikään kuin hyvä meno tarkoittaisi vielä kovempaa volyymia ja vielä massiivisempia kitaravalleja.”

Arwi: ”Viihdyn kavereiden kanssa, mutta yksi päivä festareilla riittää. Festareilla on vaikea kohdata ihmisiä. Ympärillä on paljon ärsykkeitä.”

• Onko sinulla erityisiä muistoja Provinssirockista? (esiintyjänä tai vierailijana)

Arwi: ”Ensimmäinen rock-festarikokemukseni oli juuri Provinssirockissa. Vuosi taisi olla 1996. Ainakin The Cure ja Iggy Pop oli silloin. Kotimaisista jäi mieleen Cool Sheiks, joka oli hyvä. Muistan, että minua luultiin monta kertaa Sipe Santapukiksi ja tultiin kysymään nimikirjoitusta. Viimeksi olin 2009, myös silloin olimme Joose & Maaailmanpalolla soittamassa.”

• Tänä vuonna festivaalin esiintyjälistassa on monenlaista menijää Slayeristä Pendulumiin ja Eläkeläisistä Bat for Lashesiin. Kenet kollegasi haluaisit mieluiten tavata backstagella, ja mistä haluaisit hänen kanssaan keskustella?

Arwi: ”Mukavaa on varmasti tavata ystävämme Räjäyttäjät, jotka soittaa samana päivänä samalla lavalla. Voimme jutustella Jyväskylä-juttuja ja nauttia oluet yhdessä.”

Kuuntele alta biisi Maan näkyjä -liveltä ja katso uusimman levyn Kärpäset-biisin video: