Sitten jotain aivan erilaista: päästäisitkö perkussionisti Tatu Rönkön keikalle keittiöösi?

Juho Luukkainen

Teksti: Anna Brotkin

Elifantreesta ja Efterklangista tuttu rumpali-perkussionisti Tatu Rönkkö soittaa We Jazz 2014 -festivaalien yhteydessä ihmisten keittiöitä. Mukaan keikkapaikaksi voi hakea kuka tahansa omalla keittiöllään, pannuillaan ja kahvimukeillaan.

Siis mitä ihmettä? Kysyimme artistilta, mistä oikein on kysymys, ja vastausten perusteella voi odottaa sangen viihdyttävää improvisaatiota.

Terve Tatu! Soitat keikkoja ihmisten keittiöissä. Voisitko selventää ideaa?

”Kyse on improvisoiduista esityksistä yksityisten ihmisten keittiöissä. Soittimina käytän kustakin keittiöstä löytyviä välineitä. En suunnittele tai tutustu keittiöihin etukäteen, vaan esitys syntyy sen pohjalta, mitä keittiössä sattuu olemaan. Setti kestää puolisen tuntia.”

Mistä ajatus syntyi?

”Olen tehnyt samantyyppisiä keikkoja jo puolentoista vuoden ajan. Kierrän paljon kirppareita ja antiikkiliikkeitä hamstraamassa erilaisia keittiövälineitä soittimiksi. Minua kiehtoo arkisten esineiden äänet. Yleensä keikoilla ne toimivat sivumausteena, mutta rupesin ajattelemaan, että mitä jos soittaisikin keittiötä sellaisenaan, ilman rumpusettiä. Mitä tapahtuu, kun esiintyjältä ottaa turvaverkon pois? Silloinhan esiintyjä on samassa tilanteessa kuin yleisö: ei yhtään tiedä, mitä tulee tapahtumaan.”

Millainen on rumpalin unelmakeittiö?

”Isot pinnat on hyviä, esimerkiksi kerran yhdessä keittiössä oli erillinen, iso kuparinen tiskiallas. Sitten lasit, erityisesti viinilasit soivat hyvin. Ja syömäpuikot on hyviä, niissä on melodista, kaunista klangia, ja ne eivät riko lasia.”

Kuvat: Juho Luukkainen

Niin, mitä jos jotain menee rikki? Kuka korvaa mummon perintökupit?

”Harvemmin mitään menee rikki, mutta jos niin käy niin keittiön omistaja on vastuussa. Rikkoutuvat asiat rikkoutuvat taiteen nimissä, se on osa tätä diiliä. En tietenkään tahallaan riko mitään, mutta arvokkaimmat tavarat sieltä kannattaa ottaa pois ennen keikkaa.”

Onko tavaroita sitten hajonnut?

”Parilla keikalla on mennyt lasi rikki. Kerran soitin kaverini keittiössä, ja kolmannen särkyvän Iittalan lasin kohdalla se taisi jo huutaa, että ‘älä riko niitä’ ja haki lasit pois.”

Löytääkö sinut tavaratalojen keittiötarvikeosastolta testailemassa mansikankodanpoistajien ja skumppalasien ääniä?

”Pakko myöntää, että halpoja maidonvaahdottimia on tullut hamstrattua ja käytettyä niitä osana perkussiosettiäni. Mutta niitä meni melkeinpä yksi per keikka rikki. Ehkä joku keittiövälinefirma voisikin lähteä sponssiksi? Mieluummin kyllä kiertelen kirppareilla kuin kaupoissa. Kirppareilta löytyy oudompia ja halvempia juttuja.”

Oletko koskaan astellut keittiöön ja tajunnut, että mitään kunnon soitettavaa ei löydy?

”Vuosi sitten olin Filippiineillä lomalla ja soitin yhden perheen keittiössä. Olin tottunut siihen, että aina on jotain keraamista, posliinia, lasia tai teräskattiloita, joista lähtee ääntä. Mutta siellä olikin kaikki astiat muovista.”

Mitä teit?

”Onneksi siellä oli jättimäisiä vesisäiliöitä, jotka olivat tyhjillään. Rupesin soittamaan niitä. Se oli kyllä ehkä enemmän visuaalinen keikka.”

Soitit pari viikkoa sitten keikan We Jazzin Matti Niveksen keittiössä. Miten se sujui?

”Matin keittiössä ei ollut näkyvillä juuri mitään, vaan kaikki oli kaappien sisällä. Siinä tuli löydettyä uusia soundeja. Keittiö oli myös korotettu, jolloin syntyi vaikutelma stagesta. Yleensä olen näillä keikoilla yleisön keskuudessa. Yksi keittiökeikan parhaita puolia on se, että artistina saan palautetta heti keikan jälkeen, olen kontaktissa yleisöön. Normikeikalla bändi yleensä menee takahuoneeseen ja siinä vaiheessa kun sieltä tulee takaisin, on suurin osa yleisöstä ehkä jo lähtenyt.”

We Jazzin taiteellinen johtaja Matti Nives, evakuoitko hauraimmat viinilasit Tatun tieltä?

”En. Tatu lähtee liikkeelle muiden kodin kunnioittamisesta. Hunajapurkin kansi taisi siinä keikan aikana haljeta, mutta siitä tuli niin hieno ääni kun se mätkähti alas, että se oli sen arvoista.”

Millaisia tuntemuksia oman keittiön soiminen herätti?

”Oli jännittävää seurata Tatun soittoa. Soittamisen intensiteetti ja fyysisyys yllätti. Se on luonnonvoimaista ilmaisua, ja keikassa oli tiettyä vaaran tunnetta. Kun Tatu räväytti kaapinovet auki, oli sellainen olo, että ’Taivas varjele, mitä sieltä tulee?’. Kyllä siinä tattarijauhot lennähti hienosti.”

Rumpali Tatu Rönkkö soittaa ihmisten keittiöissä paikan päältä löytyviä ’instrumentteja’ I Play Your Kitchen -sooloteoksessaan. Yleisö voi ehdottaa omia keittiöitään esitykseen ajalla 7.11.-20.11. täällä. Keikkapaikat julkistetaan 21.11. Keikoille myydään myös lippuja.

TATU RÖNKKÖ – I PLAY YOUR KITCHEN from REDBIRD on Vimeo.