Stepa, jätä jämät!

Stepa julkaisi uuden levyn.

18.10.2016

Stepa kertoi edellisessä Rumban haastattelussa, että julkaisee tänä vuonna jopa kaksi uutta levyä. Musiikkia tuli  aiemmin, kuin moni osasi odottaa. Stepa julkaisi yllätyksenä uuden levynsä Jätä jämät: B-puolet eilen 17.10. Tavoitimme tuotteliaan räppärin ja kysyimme niin levyn synnystä kuin kappaleiden teemoistakin.

Tsekitä levy haastiksen alta. Edellisen haastattelumme voit lukaista täältä.

B-puolen biisit ovat peräisin erinäisistä studiosessioista, ja mukana on parikin remixiä. Mistä syystä muut kappaleet valikoituivat mukaan?


”Osa on mennyt hukkaan ja niitä on vähän siellä sun täällä. Studioilla ympäri Suomea on kaikenlaisia sessioita. Nämä biisit olivat kuitenkin sellaisia, jotka mun mielestä tekivät myös jätä jämät-levystä kokonaisuuden. Huge L teki hyvää työtä ja jeesasi paljon koko projektin suhteen. Se teki muutaman biisin uusiksi kun vanhoja biittiraitoja ei enää löytynyt.”

 

Löytyykö studiosessioista tämän jälkeenkin vielä ennenjulkaisematonta kamaa, jotka eivät kuitenkaan päädy varsinaiselle levylle?


”On niitä biisejä tullut tehtyä paljonkin. Usein ongelma biisien teossa on se, että kuulet vasta studiosessioiden jälkeen, onko kappale hyvä vai ei. Usein kirjoitat biisin ja menet nauhoittamaan ja järjestelet kaikenlaista vain huomataksesi, että ei siitä biisistä nyt kovin hyvä tullutkaan. Mut se on ihan okei. Kai se on vain osa koko prosessia.”

 

Kerroit aiemmin, että tänä vuonna tulee kaksi levyä. Onko tämä toinen niistä vai onko odotettavissa kaksi kokonaista “kunnon” levyä?


”Tämä on kunnon levy. Nimi vaan on Jätä jämät: B-puolet. Nimi päätöksen tein vain silmällä pitäen tulevaa Henget-levyä, sillä Henget kokonaisuudelta on julkaistu sinkkuja ja siihen minä olen laittanut ja taitoni mitä minulla tässä vaiheessa on.”

Levyä kun kuuntelee, niin tulee fiilis, että olet innostuneempi räppäyksestä kuin aikoihin. Oletko löytänyt uuden vaihteen?


”Kyllä. Minun arki koostuu lopulta aika monista eri asioista, mutta räppi on ollut jo vuosikausia se hauskin juttu. Se on juttu mikä tekee minut iloiseksi ja se on se juttu, joka taitaa olla minun tarkoitukseni. Tai ainakin siihen asti, että keksin taas jotain uutta mihin panostaa. Myös Petri Kuuselan panos studiolla ja Risto Määtän panostus biittien takana auttoi minut innostumaan musiikinteosta uudella tavalla.”

Kerroit edellisessä haastattelussa, että “aikani täällä on rajallinen, joten haluan oppia ja kokeilla kaikkea”. Onko kuitenkin jotain musiikkiin liittyvää, mitä Stepan levyllä ei varmasti tulla kuulemaan?


”Olen väärä äijä kertomaan tulevaisuudesta, sillä siellä en ole käynyt. Mut sanotaanko, että klassisen musiikin lainalaisuuksista minulla ei hirveästi tietoa ole, joten klassiseen siirtyminen kuulostaa kaukaa haetulta.”


Mainitset Jumalan ja muitakin uskontoon liittyviä asioita levyllä muutamaan otteeseen. Millainen asia se on sinulle?


”Mikäli tuolla jossain Jumala on, niin se on varmasti ihan mukava nainen. Jos se jumala ei hirveän turhamainen ole niin eiköhän se minulle taivaspaikan suo. Ihmisen kehittelemä juttu tuo uskonto kuitenkin on. Isossa mittakaavassa se antaa välineitä hallitsemiseen, kuten esimerkiksi tieto tai tiede. Eikä se hallinta tai valta uskonnollisilta tai vaikka yhteiskunnalta aina pahaa ole. Sehän voi antaa paljonkin hyvää, kun hyväksyy oman paikkansa. Uskonnonvapaus on hyvä asia ainoastaan ja minä kunnioitan sitä. Näen kuitenkin tämän elämän olevan isoa illuusiota joka tapauksessa. Ajattelin itsestäni joskus, että oon maailman onnettomin ihminen, joka ei saa mitään hyvää aikaan. Nyt katson itseäni maailman onnellisimpana tyyppinä, joka tekee hyviä juttuja. Kaikki tuo edellä mainittu on valhetta, mutta jos ajattelen itsestäni myönteisesti niin se on helpompi tapa elää.”


Miten menee mimmit -kappaleessa on naisia kunnioittava sanoma. Asia jota ei tänäkään vuonna pidetä räpin puolella aina täytenä itsestään selvyytenä. Millaisena näet sen jos kollegasi tekevät edelleen misogyynisia sanoituksia?


Mitä vittua? Vieläkö on misogyynisia räppäreitä? Eikö ne ole huomanneet kuinka mahtavia siskot ovat? Miksi niitä pitäisi loukata tai miksi niille täytyisi vittuilla? Ehkä ne kollegat vielä joku päivä oppii ettei se vaadi suurtakaan rohkeutta puhua siskoista alentavasti. Lopulta se saattaa olla vain musaa, jolla ei oo hirveästi tekemistä todellisten asioiden kanssa.”


Mistä uskot sen johtuvan, että etenkin jenkkiräpissä sellaiset teemat ovat pysyneet?


”Kai ne räppärit haluavat osoittaa valta-asemaa tai muuta. Mikäli ne mallinaiset, jotka heiluvat videoissa saavat vähän rahaa, joilla elättää itseään tai perhettään, niin ei siinä sinänsä mitään pahaa. Jos joku nuori kuuntelija saa heidän seksikkyydestään ulkonäköpaineita niin paras ottaa paineet vastaan. Tällaista täällä on. Ei sillä ulkonäöllä kuitenkaan niin suurta merkitystä ole. Kaikki me ollaan kauniita omalla tavallamme.”

Tunnut niittäväsi arvostusta etenkin suomirapin ystävien keskuudessa vuodesta toiseen. Ketä itse katsot ylöspäin?

”Kemmurusta tykkään. Katsoin viime viikolla Edu Kehäketun Espoolainen-videon ja nauroin vedet silmissä. Se oli tosi hauska.”


Tänä vuonna on tullut paljon uusia mielenkiintoisia rap-nimiä. Mitkä tapaukset ovat olleet sinulla soitossa?”


Nämä ovat aika vaikeita kysymyksiä, kun tiedän uusista kuvioista usein aika myöhään. Korstoraatio on ainakin aika villi tapaus. Oulussa on myös Matti Tamonen ja Jaska13, joille toivon onnea paljon, sillä tämä musiikki on aika hiton hyvä valinta mitä tulee vapaa-ajan viettoon. Sairas T ja Eevil Stöö ovat mielenkiintoisia artisteja myös. Useat kaverit ja useat minulle tuntemattomat tyypit puhuu, että heidän musiikin kautta nuoriso menee pilalle tai ettei heidän musiikki ole kovin sivistynyttä. Niin tai näin, mutta voin sanoa, että niiden maskien takana on erittäin mukavia miehiä, joilla on mainio huumorintaju. Ei se niin pahaa ole kuin moni puhuu, eikä se ainakaan minua ole pilannut.”

Annetaan vielä lopuksi vapaa sana. Mitä olet aina halunnut kertoa haastattelussa?


”Sanotaan nyt vaikka, että mieli on voimakas ja kiitos hyvistä kysymyksistä!”


Lisää luettavaa