Tekeekö Snoop Dogg vielä jonain päivänä paluun, Snoop Lion?

Reggae-kääntymyksen kokenut Snoop löysi mietiskelyltään pari minuuttia aikaa vastata muutamaan Rumban kysymykseen.

Teksti: Jari Setälä, kuva: Netflix

Vuoden 2012 alussa Snoop Dogg lähti kolmen viikon matkalle Jamaikalle tutustuakseen tarkemmin maahan, joka oli häntä jo pitkään kiehtonut. Sieltä palatessaan gangsta rap -suuruus ei ollut enää entisensä.

Jamaikan-reissun lopputuloksena syntyi tänä keväänä ilmestynyt Major Lazerin tuottama reggae-albumi Reincarnated, samanniminen dokumentti sekä muodonmuutos Snoop Doggista rastafarismia syleileväksi Snoop Lioniksi.

Viimeisen 20 vuoden menestyneimpiin hiphop-artisteihin lukeutuvan Snoopin kääntymys rastafariksi ja reggae-muusikoksi ei ole kuitenkaan vakuuttanut kaikkein pessimistisimpiä artistin motiivien aitoudesta. Esimerkiksi Reincarnated-dokumentillakin nähtävä Bob Marleyn entinen yhtyetoveri Bunny Wailer sekä muut jamaikalaiset reggae-artistit ovat jälkikäteen kritisoineet Snoopia kovasanaisesti rastafarismin hyödyntämisestä vain markkinointikeinona.

Snoop ei kommentoinut lainkaan kysymystä Bunny Wailerin esittämistä syytöksistä ja vastaili kysymyksiimme muutenkin varsin valikoidusti, välillä melkoisen lennokkaalla otteella. Siitä artisti kuitenkin piti vastauksissaan kiinni, ettei hänen taiteilijanimensä Lion-jälkiliite ole pelkkä myyntikikka.

Kuinka evoluutio Snoop Doggista Snoop Lioniksi oikein tapahtui? Oliko rastafarikulttuurissa vain jotakin sellaista, mikä vetosi sinuun välittömästi kun vietit aikaa Jamaikalla?

”Nimen antoivat minulle yhteisön vanhimmat Jamaikalla. En vain herännyt yhtenä päivänä ja päättänyt vaihtaa nimeäni. Minut kastettiin seremoniassa. Leijona on hyvin syvästi kunnioitettu rastafarikulttuurissa, joten oli suuri kunnia tulla nimetyksi leijonan mukaan.”

Millainen rooli uskonnolla on ollut elämässäsi ja miten rastafarismi istuu kuvaan tänä päivänä? Pidätkö itseäsi aidosti käännynnäisenä?

”Lapsena minulla oli baptistinen kasvatus. Uskonnon pitäisi kuitenkin mielestäni perustua siihen, millä tavoin elät ja kohtelet muita. Rakkaus on rakkautta. Rastafari liittyy niin kiinteällä tavalla siihen, kuka olen, että tunnen yksinkertaisesti vain olevani osa sitä. Rasta ei ole uskonto, se on elämäntapa.”

Ketkä ovat mielestäsi inspiroivimpia reggae-artisteja ja omia suosikkejasi?

”Gregory Isaacs, Bob Marley, Peter Tosh, Steel Pulse, Beres Hammond ja Dennis Brown.”

Olet nykyisin perheellinen mies, mutta olet nuorempana nähnyt oman osuutesi katuväkivallasta sekä joutunut istumaan vankilassakin. Millainen vaikutus noilla 1990-luvun alun kokemuksillasi jengikulttuurista on ollut sinuun? Vaikuttavatko nuo kokemukset vieläkin tapaasi tehdä musiikkia?

”Niillä on ollut iso vaikutus minuun, ja on vieläkin. Elämässä on kyse kasvamisesta ja oppimisesta. Elämäni on tavallaan edennyt sykleittäin enkä olisi sama ihminen tänä päivänä, jos en olisi kokenut niitä tiettyjä asioita silloin. Rankempien kokemusten ansiosta minulla on tietynlainen näkökulma asioihin. Sitä pyrin ilmaisemaan musiikillani.”

Reincarnated-levyn tuotti Major Lazer ja albumilla vierailevat muun muassa Miley Cyrus ja Rita Ora. Millaiselta yhteistyö heidän kanssaan tuntui ja millainen albumin tekoprosessi oli?

”Se tuntui mahtavalta. Albumin tekeminen Jamaikalla oli todella hauskaa.”

Onko Snoop Lion tullut jäädäkseen? Vai tulemmeko näkemään vielä Snoop Doggin paluun jonain päivänä?

”Snoop Dogg tulee elämään niin kauan kuin ihmiset haluavat kuulla minun räppäävän ja haluavat maksaa siitä.”

Katso alapuolelta Snoop Lionin uusin musiikkivideo Torn Apart ft. Rita Ora: