Tyyntä Lihamyrskyn edellä – Ruudolf kertoo haastattelussa uudesta biisistään, Mustasta barbaarista ja levy-yhtiöstään

Ruudolf
Andrei6000

Ruudolf on eittämättä suomen musiikkiskenen värikkäimpiä ja seuratuimpia persoonia. Omien puuhiensa lisäksi mies on ollut edesauttamassa Karri Koiran ja Mustan barbaarin uraa sekä viimeksi perustamassa omaa levymerkkiäkin. Tänään hän julkaisi pitkästä aikaa uuden kappaleen. Soitimme räppärille ja kysyimme päällimmäiset.

Kerroit facebookissa tämän kappaleen olleen kaksi vuotta pöytälaatikossasi. Miksi päätit julkaista sen vasta nyt?

”Kappale oli tosiaan kaksi vuotta valmiina. Se vain otti muotoaan eikä ollut mitään kiirettä julkaista. Siitä sai taas yhden biisin lisää keikalle.”

Mistä uusi kappale kertoo?

”Tuo nimi Mitä mä teen tulee vaan siitä biisin nimestä, olisi pitänyt keksiä joku parempi nimi. Kappaleen sisältö on kuulijan tulkittavissa. Sitä on hankala lähteä avaamaan.”

Tulevan levyn ensimmäinen single Jalokivii tiputtelen ilmestyi 2012, Muistutat mun jeeppii 2014, tämä uusin single 2015. Milloin ilmestyy levy?

”Ei harmaintakaan aavistusta.”

Kuullaanko levyllä kenties Mustaa Barbaaria tai Prinssi Jusufia?

”Ruudolfin levyt ovat yleensä olleet aika lailla pelkkää Ruudolfia ja tietenkin Karri Koira myös mukana, mutta tuo oli todella hyvä kysymys. Tällä hetkellä ei ole biisiä, mutta toi oli hyvä idea. Ehkä pitää kiittää sua, jos joskus vielä tulee olemaan MB ja Prinssi Jusuf mun levyllä.”

Perustit Lihamyrsky-nimisen levy-yhtiön, miksi?

”Olen tehnyt koko ajan musiikkia ja on paljon kappaleita, joissa olen jollain muodolla taustoissa. Se ei vain välttämättä näy missään, kun niitä ei ole julkaistu mun pärställä tai vastaavaa. Siinä alkoi muovautua sellainen idea, että jos saisi julkaistua ne jotain yhtä reittiä pitkin. Kun jengi kuuntelee musiikkia, mikä on tullut tältä levy-yhtiöltä, ne tietävät, että on tulossa sitä Lihamyrsky-soundia. Sellainen oma soundinsa.”

Mikä osa Monspilla on tässä kokonaisuudessa?

”Monspilla ei tässä tavallaan ole muuta osaa kuin se, että Keijo (Kiiskinen, Monsp Recordsin toimitusjohtaja) on osakkaana.”

Kerroit tiedoitteessa musiikkibisneksessä tapahtuneesta muutoksesta. Haetko Lihamyrskyn julkaisussa suoratoistoklikkejä, vai panostatko levynmyyntiin?

”Olen kasvanut ajalla, jolloin oli cd:tä ja vinyyliä. Näen niiden arvon, niissä oli joku juttu kuunnella. Nykyään ne ei ole enää kokonaisuuksia. Kuunnellaan vain yhtä biisiä. Tehtiin Särren tulevaa levyä, joka ilmestyy nyt syksyllä. Se on enemmän kokonaisuus ja mietitty yhdessä, toimin siinä tuottajana. Siinä on sellainen tietty tunnelma. Tässä kuussa tulee siltä levyltä vielä kappale Hesan naiset, jossa on mukana myös Karri Koira.”

Mitä eroa on Doupeimmat Jumala seivaa- ja Lihamyrsky-eran Ruudolfeilla?

”Nykyään on enemmän ryppyjä, ei oikeastaan muuta.”

Toimit taustalla Musta barbaarin toiminnassa. Uskoitko James Nikanderin tavattuasi, että MB:sta tulisi näinkin suuri ilmiö?

”Silloin, kun tapasin Jamesin, hän ei vielä ollut Musta barbaari vaan pelkkä James. Silloin se oli vielä mikrofoniständin kokoinen äijä. Jossain vaiheessa se alkoi kutsua itseään Mustaksi barbaariksi. Siitä se sai sitten idean, että kun meillä on näitä rap-touhuja, niin se päätti kokeilla itsekin. Silloin Musta barbaari seikkaili myös somessa hyvin, joten oli hyvä sauma julkaista. Kyllä sen jo silloin näki, että siitä tulee vielä jotain, mutta ei sitä ikinä osannut arvata, että joku Alexander Stubb laittaisi aiheesta twiittiä.”

Miltä Mustan barbaarin tulevaisuus näyttää? Tuleeko kappaleita samaan tahtiin vai kenties levykin?

”Sopisi levykin todella hyvin, Barbaarista kuitenkin löytyy niin paljon eri puolia ja hän edustaa tietynlaista poliittista sanomaakin. Nyt on kuitenkin esimerkiksi maahanmuuttoasiat paljon puhenaiheena. Barbaarin levyllä olisi tosi mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea hän voisi vielä tehdä.”

Levy-yhtiöllesi on kiinnitetty lisäksesi Särre, Prinssi Jusuf ja Musta barbaari. Onko luvassa lisää kiinnityksiä?

”Tarkoitus ei ole varsinaisesti hakea jatkuvasti uusia nimiä. Katsotaan nyt nämä kuviot, mitä on. Jusufilta on tulossa Uffveli, se on aivan älytön kappale. Sun tajuntas purkautuu kun kuuntelet sen. Uffveli on niin hullu, se saa sut sanomaan ’Uffveli’. Se tulee vielä tässä kuussa. Itse sanoisin, että jos saisi vaikka kolme kappaletta vuodessa julkaistua, se olisi hyvä juttu.”

Niin, miltä Ruudolfin tulevaisuus näyttää?

”Vanhoja biisejä minulla on tosiaan pöytälaatikossa vielä muutamia, en ole tässä nyt oikeastaan pahemmin uusia kappaleita itselleni tehnyt. Tykkään esiintyä ja tavallaan kaipaan sitä, että Asfalttisoturi vielä nousee ja kyllä se vielä nousee. Nyt olen opetellut, tutkinut, marinoitunut, hieronut strategiaa. Myrsky on tulossa. Lihamyrsky.”

Olet isännöinyt Asfalttisoturin aamushow-ohjelmaa, jossa soitit sekalaista rap- ja rnb-musiikkia, yleensä vanhaa. Oletko nyt viime aikoina fiilistellyt mitään uutta?

”Janelle Monae & Jidenna: Yoga. Se on ihan huikea biisi. Kuulosti aluksi tosi geneeriseltä, mutta kyllä siinä oli vähän jotain sielua.”

Mitä mieltä olet nykymusiikista, esimerkiksi EDM:sta?

”EDM on yksi asia, joka ei mun lannetta keikuta mihinkään suuntaan. Ehkä nykymusiikkia voinkin itse omalta osalta muuttaa. Julkaista vain lisää musiikkia, mutta nyt on vähän hämärän peitossa, milloin tulee seuraava kappale. Nyt on tämä Mitä mä teen.”