Jessie J:n starayhteistyö ja Alt-J odotetut brittiykköset

 

Bang Bang rysähti suoraan sinkkulistan kärkeen tuoden Nicki Minajille ensimmäisen paalun brittilistalla. Alt-J:n kakkosalbumi This Is All Yours löi muun muassa Leonard Cohenin ja Aphex Twinin albumilistalla.

Teksti: Markus Hilden, kuva: kuvakaappaus videosta.

Jessie J ja Ariana Grande ovat jo tuttuja näkyjä brittilistan huipulla – Jessie J:llä on nyt kolme ja Grandella kaksi paalua, mutta Nicki Minajille Bang Bangin väistämätön ykköspaikka on uran ensimmäinen. Hänellä oli kuvitteellisten housujensa taskussa ennestään kakkos- ja kolmossijat (Starships ja Where Them Girls At).

Monessä yhteydessä Bang Bangin vertailukohdaksi on mainittu Christina Aguileran, Lil’ Kimin, Myan ja Pinkin Lady Marmalade (2001), joka ylsi niin ikään brittiykköseksi. Bang Bang on jo vuoden 30. ykkönen ja vain kuusi biisiä on onnistunut viettämään kärjessä pidempään kuin viikon. Nuo kappaleet ovat Happy, Rather Be ( molemmat neljä viikkoa), Waves, Ghost, Am I Wrong sekä Prayer in C. Viime vuonna koko vuoden saldo oli 29 ykköstä.

Taylor Swiftin Shake If Off saavutti parhaan sijoituksensa eli kolmostilan. Samoin George Ezran Blame It on Me eteni parhaalleen seitsemänneksi.

Viikon toiseksi korkein uutuus löytyy vasta sijalta 25, asialla Touch-singlellään peräti kolmanneksi päässyt laulaja Shift K3Y toisella hitillään I Know.

Hozierin Take Me to Church eteni 35–28. Meghan Trainorin jenkkiykkösen All About That Bassin julkaisemista myyntiin viivytettiin pitkään, mistä johtuen Power Music Workoutin feikkiversio nousi peräti 52–13. Onneksi alkuperäisversiokin nousi pelkillä streaming-kuunteluilla sentään 53–33, joten siitä tuli ensimmäinen ilman perinteistä myyntiä top 40:ään yltänyt biisi. Maroon 5:n Payphonesta (#1, 2012) tehty imitointi pääsi muuten aikoinaan peräti top teniin.

Britannian singlet viikolla 40, Top 20
1. (-) Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj – Bang Bang
2. (1.) Sigma featuring Paloma Faith – Changing
3. (5.) Taylor Swift – Shake It Off
4. (2.) Calvin Harris featuring John Newman – Blame
5. (4.) Lilly Wood and The Prick and Robin Schulz – Prayer in C
6. (3.) Sam Smith – I’m Not the Only One
7. (10.) George Ezra – Blame It on Me
8. (4.) Professor Green featuring Tori Kelly – Lullaby
9. (7.) Iggy Azalea featuring Rita Ora – Black Widow
10. (9.) MAGIC! – Rude
11. (8.) The Script – Superheroes
12. (11.) George Ezra – Budapest
13. (52.) Power Music Workout – All About That Bass
14. (13.) Nico and Vinz – Am I Wrong
15. (18.) G.R.L – Ugly Heart
16. (12.) Sam Smith – Stay with Me
17. (17.) Ella Henderson – Ghost
18. (19.) Ed Sheeran – Thinking Out Loud
19. (14.) Maroon 5 – Maps
20. (25.) Wankelmut and Emma Louise – My Head Is a Jungle


Brittiyhtye Alt-J:n esikoisalbumi An Awesome Wave (2012) pääsi vain 13:nneksi, mutta myi Mercury Prizen ansiosta pitkään todella hyvin ja lopulta reilusti platinaa. Niinpä ei ole ihme, että This Is All Yours avasi rehvakkaasti kärkipaikalta.

Leonard Cohenilla oli taannoin pitkä levytystauko, mutta nyt häneltä on tullut kaksi levyä parin vuoden sisään. Old Ideas (2012) ylsi peräti kakkoseksi ja Popular Problems debytoi hienosti viidentenä. Top ten -merkintä on Cohenin uran neljäs.

Aphex Twin oli uransa huipulla hittien valossa 1990-luvun puolivälissä ja sen jälkeen, mutta hänellä ei ollut ennen Syro-paluulevyä yhtään top ten -merkintää albumilistalta. Nyt Syro debytoi kahdeksantena. Selected Ambient Works Vol. 2 (1994) pääsi 11:nneksi ja edellinen Druqks (2001) 22:nneksi.

Harvakseltaan levyttävien vastapainoksi meillä on aina Joe Bonamassa, jolta tulee listamateriaalia vähintään kahdesti vuodessa. Different Shades of Blue on hänen toinen top ten -lättynsä. Driving Towards the Daylight (2012) pääsi kakkoseksi.

Tony Bennettin ja Lady Gagan Cheek to Cheek debytoi kymmenentenä. Gagan kaikki omat studioalbumit ovat ykkösiä ja Bennettin edellinen listalle yltänyt levy Duets II (2011) saavutti viidennen tilan. Professor Greenin kolmas varsinainen studiolevy Growing Up in Public avasi sijalta 12. Edeltäjät nappasivat sijat kaksi ja kolme.

Erasuren loiston päivät ovat historiaa, mutta heidän tahtinsa on suhteellisen tasainen: neljän viimeisimmän studiolevyn sijoitukset ovat 29, 29, 49 (joulumarkkinoille julkaistu Snow Globe) ja nyt The Violet Flame avasi sijalta 20. Top teniin he eivät ole päässeet sitten Cowboyn (#10, 1997).

Lenny Kravitzin Strut jäi 21:nneksi, mutta se on hänen ensimmäinen top 40 -merkintänsä sitten Greatest Hitsin (#15, 2000). Miss Saigon -musikaalin soundtrack debytoi 25:ntenä ja Fleetwood Macin Rumours (#1, 1977) palasi alen ansiosta 11:nneksi.

Britannian albumit viikolla 40, Top 20
1. (-) alt-J – This Is All Yours

2. (2.) Barbra Streisand – Partners
3. (3.) Sam Smith – In the Lonely Hour
4. (6.) George Ezra – Wanted on Voyage
5. (-) Leonard Cohen – Popular Problems
6. (5.)
Ed Sheeran – x
7. (1.)
The Script – No Sound Without Silence
8. (-) Aphex Twin – Syro

9. (-) Joe Bonamassa – Different Shades of Blue
10. (-) Tony Bennett and Lady Gaga – Cheek to Cheek
11. (re) Fleetwood Mac – Rumours
12. (-) Professor Green – Growing Up in Public
13. (8.) Royal Blood – Royal Blood
14. (12.) Paolo Nutini – Caustic Love
15. (4.) Chris Brown – X
16. (14.) Dolly Parton – Blue Smoke: The Best of Dolly Parton
17. (13.) Collabro – Stars
18. (16.) Paloma Faith – A Perfect Contradiction
19. (11.) Robert Plant – Lullaby and…The Ceaseless Roar
20. (-) Erasure – The Violent Flame