Rita Ora ja Emeli Sandé olympialaisten värittämien brittilistojen kuningattaria

19.08.2012

Elbow’n One Day Like This rynnisti ensimmäistä kertaa top teniin ja Kate Bushin Running Up That Hill palasi sinne.
Teksti: Markus Hilden, kuva: Virgin. 

 

Rita Oran toinen single How We Do (Party) jatkoi siitä, mihin R.I.P. jäi keväällä eli debytoi ykkösenä. Se on Oran kolmas ykkönen kolmesta yrittämästä, sillä hän lauloi myös DJ Freshin kappaleella Hot Right Now (2012). Mahtava alku uralle, sanoisin.

Emeli Sandén olympialaisten päättäjäisissä laulama Read All About It Part 3 palasi kolmanneksi. Se oli aiemmin käynyt 49:ntenä. Professor Greenin liidaama Part 1 on Sandén uran ainoa ykkönen, sen sijaan Part 2:n olemassaolosta ei minulla ole täyttä varmuutta. Sandélla on nyt kuusi top ten -singleä.

Harvoin olen niin vilpittömän iloinen jonkun vanhan biisin menestyksestä kuin nyt Elbow’n One Day Like Thisin paluusta neloseksi. Biisiä on myyty satojatuhansia kappaleita, mutta siitä huolimatta ei ollut koskaan tätä ennen yltänyt 35. sijaa korkeammalle. Nyt siitä tuli Elbow’n uran ensimmäinen top ten -single ja ansiosta.

Kate Bushin Running Up That Hill (1985) pääsi aikoinaan kolmanneksi ja palasi nyt päättäjäisten avustamana kuudenneksi. Supertähdellä on seitsemän top ten -singleä, viimeisin King of the Mountain (#4, 2005).

Trey Songz sai Simply Amazing -kappaleesta uransa ylivoimaisesti suurimman brittihitin. R&b-laulaja oli aiemmin yltänyt ainoastaan 28:nneksi, toki tänä vuonna kappaleella Heart Attack.

Porter Robinsonin esikoishitti Language ilmaantui ysiksi ja täydensi täysin myllättyä top teniä.

George Michael promosi uutta White Light -singleään päättäjäisissä ja siivitti sen mainiosti 15:nneksi. Sijoitus on mainio siksi, että useat takavuosien tähdet jäävät latausmyynnissä lähes täysin jalkoihin – tuoreina esimerkkeinä Kylie Minoguen ja Pet Shop Boysin viimeisimmät singlet.

John Lennonin Imagine (1975) palasi 18:nneksi. Biisi vaikuttaa olevan ikuinen listasuosikki: se on yltänyt tätä ennen jo ykköseksi (1975), kolmanneksi (1999) ja kuudenneksi (1980). Top 20 -sijoitus on siis jo neljäs.

Musen Survival tarvitsi kunnon miljoonayleisön yltääkseen edes 22:nneksi, mutta nyt tuli siis kuitenkin sinkun oma paras noteeraus. Cherylin Under the Sunilla ei ollut mitään tekemistä olympialaisten kanssa, mutta se nousi silti 36–26.

Ryan O’Shaughnessyn ensimmäinen listasingle No Name debytoi 31:ntenä. Ed Sheeranin ja kumppaneiden päättäjäistulkinta Pink Floydin Wish You Were Herestä ilmaantui 34:nneksi. Alkuperäisversio ei ole koskaan käynyt singlelistalla.

Oasiksen Wonderwall (1995) palasi 38:nneksi. Sitä pidetään bändin suurimpana hittinä, mutta listasijoituksissa mitaten se ei sitä ole, vaan ylsi ”ainoastaan” kakkoseksi syksyllä 1995. Edelle kiilasi Robson and Jeromen I Believe/Up on the Roof, jota ei Suomessa tietenkään muista kukaan. Lohdutukseksi Wonderwall on kuitenkin nähty kakkosena toistamiseenkin Mike Flowers Popsin esittämänä vielä samana vuonna ja sijalla 27 Ryan Adamsin tulkintana kesällä 2004.

Britannian singlet viikolla 34, Top 20
1. (-) Rita Ora – How We Do (Party)
2. (1.) Wiley featuring Ms. D – Heatwave
3. (re) Emeli Sandé – Read All About It Part 3
4. (re) Elbow – One Day Like This
5. (2.) Calvin Harris featuring Example – We’ll Be Coming Back
6. (re) Kate Bush – Running Up That Hill
7. (4.) Florence and the Machine – Spectrum (Say My Name)
8. (-) Trey Songz – Simply Amazing
9. (-) Porter Robinson – Language
10. (5.) Redlight – Lost in Your Love
11. (12.) Angel – Wonderful
12. (6.) Maroon 5 featuring Wiz Khalifa – Payphone
13. (8.) Nicki Minaj – Pound the Alarm
14. (9.) Stooshe – Black Heart
15. (-) George Michael – White Light
16. (7.) Rudimental feat. John Newman – Feel the Love
17. (3.) Lawson – Taking Over Me
18. (re) John Lennon – Imagine
19. (14.) Flo Rida – Whistle
20. (18.) Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe

Singlelistalla riitti tapahtumia liiaksikin ja albumilistalla meno oli lähes yhtä hurjaa. Emeli Sandén Our Version of Eventsin neljäs ykkösviikko oli käytännössä varma heti päättäjäisissä saadun runsaan tv-ajan jälkeen, mutta alempanakin nähtiin todella kiinnostavaa vipinää.

Paloma Faithin Fall to Grace kipusi kolme sijaa kakkoseksi sivuamaan aiempaa parastaan ja Amy Macdonaldin Life in a Beautiful Light tupsahti lähes puskista takaisin kärkikymppiin neljänneksi.

Elbow vakuutti kuulijat päättäjäisissä siinä määrin, että The Seldom Seen Kid (2008) palasi kuudenneksi ja Build a Rocket Boys (2011) 35:nneksi. Ensin mainittu on käynyt aiemmin viidentenä ja jälkimmäinen kakkosena. Bändi odottaa vielä ykköstilaansa.

Singlelistallekin yltänyt Ryan O’Shaughnessy debytoi albumipuolella yhdeksäntenä. Hän tuli tutuksi sikäläisestä Talent-kisasta viime keväänä. Myös Spector on täysin olympialaista riippumaton tulokas. Ryhmän esikoisalbumi Enjoy While It Lasts debytoi 12:ntenä.

Madness ja The Kinks esiintyivät päättäjäisissä ja heidän kokoelmansa sijoittuivat 13:nneksi ja 14:nneksi. Kinksin Waterloo Sunset -kokoelma on itse asiassa uutuus, Total Madness (#11, 2009) palaaja. Hassua, että Madnessilta valittiin juuri tuo kokoelma, sillä vuotta myöhemmin ilmestyi Ultimate Madness (#27, 2010).

Kokoelman toi mukaan myös Spice Girls (18). Greatest Hits (#2, 2007) ilmestyi aikoinaan paluukiertueen kunniaksi ja on pakko ihmetellä median hehkutusta heidän ainutlaatuisesta comebackistään. Ryhmähän ei nimittäin ikinä tuon paluukiertueensa jälkeen käsittääkseni edes hajonnut.

Kate Bushin The Whole Story -kokoelma (#1, 1986) palasi 21:nneksi. Bush voisi hiljalleen julkaista uudenkin koosteen. Midnight Beastin nimetön levy singahti 24:nneksi ja sai kannoillensa Don Brocon Prioritiesin (25) ja lähituntumaan While She Sleepsin This Is the Sixin (27). Kaikki kolme ovat listan ensikertalaisia.

Britannian albumit viikolla 34, Top 20
1. (4.) Emeli Sandé – Our Version of Events
2. (5.) Paloma Faith – Fall to Grace
3. (8.) Ed Sheeran – +
4. (17.) Amy Macdonald – Life in a Beautiful Light
5. (3.) Maroon 5 – Overexposed
6. (re) Elbow – The Seldom Seen Kid
7. (15.) Jessie J – Who You Are
8. (1.) Rihanna – Talk That Talk
9. (-) Ryan O’Shaughnessy – Ryan O’Shaughnessy
10. (19.) One Direction – Up All Night
11. (2.) Plan B – Ill Manors (Soundtrack)
12. (15.) Spector – Enjoy While It Lasts
13. (re) Madness – Total Madness
14. (-) The Kinks – Waterloo Sunset: The Best of
15. (11.) Ben Howard – Every Kingdom
16. (10.) Keane – Strangeland
17. (9.) Adele – 21
18. (re) Spice Girls – Greatest Hits
19. (7.) Train – California 37
20. (22.) Noel Gallagher’s High Flying Birds – s/t

Lisää luettavaa