A$AP Rocky oli The Circuksen häikäisevä tähti, biisitkään eivät jääneet swagin jalkoihin

New York -hiphopin uudeksi pelastajaksikin tituleerattu A$AP Rocky tavoittelee Helsingin-keikan perusteella kirkkainta kruunua genrerajojen yli, raportoi Jukka Hätinen The Circuksesta.

Teksti ja kuva: Jukka Hätinen

A$AP Rocky, Joey Fatts & A$ton Matthews, Eevil Stöö & DJ Kridlokk & Koksukoo
The Circus, Helsinki
14.6.2013

“Räppi soi. Aikuiset miehet”, kuittaili pilke silmäkulmassa eräs toimistollamme piipahtanut kollega taannoin. En muista oliko luukutettu levy Long.Live.A$AP, mutta leiskautus palasi mieleen perjantai-iltana The Circuksessa.

Alaikäiset ihmettelivät räppishow’ta parvelta, mutta alakerrassa aikuisetkin olivat niin nuoria, että 24-vuotias A$AP Rockykin olisi tuntenut olonsa kääkäksi. Aistinautintoihin keskittyvistä sanoista ja klubibängeriosaston taustoista nauttiminen oli sallittu onneksi myös vanhemmille.

Kulta-aikaansa elävä Eevil Stöö aloitti illan swag-näyttelyn lyriikkakansionsa kanssa. Hidasliikkeisen ja hidassanaisen artistin rinnalla olivat tuottaja-räppäri-kaksikko DJ Kridlokk ja Koksukoo. Lisäksi lavalla vierailivat Aztra, Kube, Tuuttimörkö ja toinen kommandopipopää Lommo. Kriippaus- ja streiffausprosentit kohosivat kohti The Circuksen kattoa, vaikka taustat tulivatkin liian hiljaisella ja mikit oli miksattu päin honkia.

Joey Fatts ja A$ton Matthews. Piti sitten tulla Suomeen asti tällaisen keikan takia? Parasta kaksikon esiintymisessä oli sen kesto. 20 minuutin keikasta 10 minuuttia huudettiin käsiä ilmaan ja toisen mokoman A$ton Matthews kouri muniaan. Väliaika-dj:lle jäi onneksi 40 minuuttia aikaa kääntää sivu tältä lämmittelyn irvikuvalta.

Kuultujen silminnäkijähavaintojen perusteella odotukset A$AP Rockyn keikasta eivät olleet tähtitieteelliset. Viime kesän Flow’ssa  A$AP kavereineen huudatti swagia ja miehen omaa nimeä niin, että hämärän peittoon jäi, tuliko siellä biisejä ollenkaan.

Vuodessa on ilmeisesti tapahtunut paljon, sillä nyt ammuttiin kovilla. Huudatukset eivät venähtäneet kiusallisen pitkiksi ja ainoa suvantokohta oli vähän liian suureksi numeroksi paisunut vesipullojen jako-operaatio. Okei, tiskijukan ampumia räjäytysefektejä olisi voinut myös hieman säästellä.

Tunnin juhliin mahtui herran lyhyen diskografian hitit. Ja hittinikkari mies nimenomaan onkin.

Teknisesti parempia suunsoittajia on tullut ja mennyt. Sanomaltaan mielenkiintoisempia räppäreitä on maailma pullollaan. Moniko heistä saa tuhatpäisen helsinkiläisyleisön tanssimaan estottomasti, crowdsurffaamaan ja palvomaan omaa nimeään kädet ilmassa? A$AP Rockyn rytmikäs flow on tarttuva, julistus hedonistinen ja bassovoittoiset, koukkuja pursuilevat taustat suorastaan pakottavat liikkeelle.

Pussy, money, weed. Kukapa parikymppinen ei näiden perään haikailisi? Wild for the night, fuck being polite. Aivan, hauskaahan tänne on tultu pitämään. Hypnoottinen Goldie kelpaa räppipoliiseillekin. A$AP nostaa lavan täyteen hikistä yleisöä ja keikka päättyy sekasortoiseen bailandoon.

Vaikka kultahampainen rap-komeetta olisi kuinka rento ja renttu, olemus huokuu sellaista itsevarmuutta ja pöyhkeyttä, jota hiphop-maailmassa pärjääminen edellyttää. Hiphop-tähteys tuskin on edes A$AP Rockyn kiikarissa. Normaalista räppikeikasta poikkeavasta yleisöstäkin voi päätellä A$AP Rockyn tavoittelevan pop-tähteyttä.