Bassline Festivalin parasta antia olivat energiset räppikeikat

Bassline Festival: Valkoinen Sali, Helsinki – 2.–3.9.2016

Bassline festival Helsinki 03.09.2016
Anu Leppäharju

Bassline Festivalia juhlittiin syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna täysin uudenlaisessa ympäristössä Helsingin torikortteleissa. Kaksipäiväisen festivaalin ohjelmistoon kuului monipuolinen kattaus dj:tä, videotaiteilijoita sekä ajankohtaisia artistikiinnityksiä niin Suomesta kuin ulkomailta.

Valkoiseen Saliin sekä torikortteleiden tunnelmallisille kujille levittäytynyt tapahtuma erottautui edukseen kotimaisesta festaritarjonnasta niin miljöönsä kuin esiintyjiensä puolesta. Olisi voinut kuvitella, että karkelot täyttyisivät Flow-festivaalien perään haikailevista nuorista kaupunkilaisista, mutta yllättävän moni oli kuitenkin ehtinyt jo heittää festarihanskansa tiskiin.

Bassline Festivalin ohjelmistoon kuului muun muassa äänetöntä sukkadiskoa, erikoisoluita, videotaidetta ja dj-musiikkia, mutta koko tapahtuman kannalta selkeästi pisimmän korren vetivät livekeikat. Tapahtuman päälava sijaitsi Valkoisessa Salissa, jossa myös suurin osa festarin artisteista esiintyi. Festarivieraat eivät kuitenkaan kokeneet juhlasalia luontevaksi paikaksi bailata, sillä tyypillisesti saliin valui ihmisiä vasta juuri ennen keikkojen alkua.

Ensimmäisen illan parhaimman show’n veti virolainen rap-artisti Tommy Cash, joka sai kuin sormia napsauttamalla lavan eturivistön reivaamaan ja laulamaan biisiensä sanoja kuin viimeistä päivää. Oli sääli, että myöhemmin lavalla oman dj-settinsä vetänyt saksalainen Tensnake ei saanut osakseen yhtä railakasta vastaanottoa. Tensnaken keikan aikana salissa oli tietenkin ihmisiä, mutta suurin osa keskittyi oman puhelimensa näpräämiseen, jutteluun tai lähinnä tanssimista muistuttavaan nyökkäilyyn ja epämääräiseen heilumiseen.

Lauantaina Helsingissä satoi lähes koko päivän vettä, jonka vuoksi festivaalin ulkolavat, lukuun ottamatta sisäpihan katettua dj-lavaa, olivat pois käytöstä. Suurin osa illan ohjelmatarjonnasta pitäytyi pääasiallisesti Valkoisessa Salissa, mutta siitä huolimatta ihmiset saapuivat paikalle kuin yökerhoon. Alkuillan esiintyjät keräsivät reilun kourallisen yleisöä, ja isompaa liikehdintää salissa alkoi tapahtumaan vasta hieman ennen Töölön Ketterän keikan alkua yhdentoista aikaan illalla.

Lauantain keikoista edukseen erottui juuri Töölön Ketterä sekä pian tämän jälkeen lavalle noussut Karri Koira, jotka kummatkin ottivat aikaisempia esiintyjiä enemmän kontaktia yleisöön. Töölön Ketterä hyppeli välillä yleisön sekaan, ja Karri Koira sai kaikkien äänitorvet aukeamaan neljän vuoden takaisilla ikivihreillään. Bassline-vieraat olisivat tarvinneet samanlaista aktivointia vielä lisää, sillä puolenyön jälkeen väkimäärä alkoi hiipua.

Vaikka tänä vuonna Bassline Festivalin kohdalla ei tapahtunut varsinaista yleisöryntäystä, puitteet ja esiintyjävalinnat olivat kuitenkin toimivat ja tyylikkäät. Toivottavasti Valkoisen Salin toiminnan uudelleenaktivointi takaa sen, että ensi vuonna tähän aikaan entistä useampi saapuu juhlimaan kesän viimeisiä festareita aina pikkutunneille saakka.

Katso kuvat – klikkaa galleria auki ja navigoi nuolin: