Green Day juhlisti Dookie-klassikkoaan salakeikalla, Rumba oli paikalla – soittaako bändi levynsä läpi myös Suomessa ensi kesänä?

Green Day juhlisti läpimurtolevyään. Rumba oli paikalla.

31.10.2019

Green Day
30.10.
La Riviera, Madrid

Kakka.

Piereskely.

Kakka ja piereskely ovat kaksi asiaa maailmassa, jotka hauskuuttavat ihmisiä maanosista ja kulttuureista riippumatta – aina Sudanin pienistä pojista vaalalaisiin teinityttöihin.

Green Day on myynyt omaa kakkapökälettään eli läpimurtolevyään, vuonna 1994 ilmestynyttä Dookieta yli 30 miljoonaa kappaletta.

Kun pari viikkoa sitten ilmoitettiin, että Manic Street Preachers lämmittelee Green Daytä ensi kesänä Helsingin Suvilahdessa järjestettävässä konsertissa, monet ihmettelivät samaa asiaa: miksi? Mitäs paskaa tämä tällainen on?

Vastaus on kuitenkin selvä. Manic Street Preachers tunnetaan poliittisesti latautuneista, mutta mukana hyräiltävistä kappaleistaan. Jopa Laura Huhtasaari diggailee Manicisia.

Green Day on aktivoinut ihmisiä poliittisesti jo 15 vuoden ajan. Vuonna 2004 ilmestynyt American Idiot käsitteli tuolloisen USA:n presidentin George W. Bushin aikakautta, Irakin sotaa ja suuryritysten valtaa. Levy aktivoi amerikkalaisia nuoria vasemmistolaisen politiikan pariin, ja yhtyeen keulahahmo Billie Joe Armstrong tuki julkisesti Barack Obamaa vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

American Idiot olisi voitu julkaista myös vuonna 2019. Vain presidentti ja sota on vaihtunut, mutta sota, sota ei koskaan muutu. Madridin keikan alussa Billie joe Armstrong kertoi bändin tulleen harjoittelemaan settiään Madridiin ja Espanjaan ”ihan vain voidakseen vittuilla amerikkalaisille”. Obaman aikakaudella hän tuskin olisi samaa lavalla saarnannut.

Jotta Green Day pääsi vaikuttamaan nuoriin poliittisesti, tarvittiin kuitenkin miljoonia myynyt kakkapökäle. Dookien julkaisusta tuli tänä vuonna 25 vuotta. Madridissa yhtye soitti kyseisen pop-punk-helmen kokonaisuudessaan. Vielä ei ole varmaa, soittaako yhtye kyseisen albumin alusta loppuun myös Suomessa. Syytä olisi, sen verran hurmoksellisesti albumi otettiin vastaan 2500-päisen yleisön toimesta Espanjan pääkaupungissa.

Dookie-setin jälkeen yhtye aloitti keikan toisen osan Minorityllä ja lopetti sen Know Your Enemyyn.

Minority:

I want to be the minority
I don’t need your authority
Down with the moral majority
’Cause I want to be the minority

Know Your Enemy:

Violence is an energy
From here to eternity
Violence is an energy
Silence is an enemy
So gimme gimme revolution

Manic Street Preachers ja Green Day? Saman kolikon kaksi samaa puolta.

Suurin ero Manic Street Preachersiin tuli, kun Billie Joe Armstrong huudatti yleisön muutamaankin otteeseen ”VIVA ESPANA!” -karjunnalla.

Manicsit kun olisivat luultavasti antaneet tukensa Katalonian vangituille puoluejohtajille.

Green Day Helsingin Suvilahdessa keskiviikkona 27. toukokuuta 2020. Lämmittelijöinä Manic Street Prrachers ja Frank Carter & the Rattlesnakes.

Lisää luettavaa