Jos liekki-emojeita voisi laittaa otsikkoon, tässä olisi rivi niitä – Migos Blockfestissä

Blockfestin kymmenvuotisjuhlat todistivat, että nuorissa on tulevaisuus. Ja että puheet hiljaisesta suomalaisesta yleisöstä voi unohtaa.

21.08.2017

Blockfest: Migos
Tampere
18.8.2017

Blockfest oli onnistunut naaraamaan Tampereelle tämän hetken kuumimman ja suurimman rap-tapauksen: Migosin.

Migos ei ole vain yhden superhitin ihme. Migos onnistui herättämään trap-fanien kiinnostuksen jo ennen Bad and Boujee -kappaleen saamaa jättisuosiota. Atlantalaisyhtye olikin Blockfestin odotetuimpia artisteja.

Migosin kylmä soundi ja sukulaispoikien tupuhupulupu-tyyppinen tuplailu on huomioitu asiantuntijapiirien tutkissa jo ensimetreiltä lähtien. Kaikista ominaisinta on kuitenkin ”Migos-flowksi” kutsuttu katkonainen räppityyli. Jopa moni pitemmän linjan jättitähti, kuten Kanye West, on varioinut tyyliä omassa tuotannossaan. Jos olet ihmetellyt nykyräpissä yleistyvää ”luettelomaista flowta”, syynä on Migos, eikä liian tiukka studioaika.

Migos on useiden lempiräppäreittesi lempibändi ja Fact Magazinen aavistuksen provosoiva vertaus The Beatlesiin ei ole aivan tuulesta temmattu. Siellä missä on Migos, on myös hikeä, pajukuusen aromeja ja varsin kovat bileet.

Eipä ollut ihme, että omasta pyynnöstään teltassa esiintyneet jenkit keräsivät jättimäisen yleisön jo hyvissä ajoin ennen keikan alkua. Eturivissä alkoi olla sen verran tukalat paikat, että järjestyksenvalvojat tulivat rauhoittelemaan ja jakamaan ohjeita moneen otteeseen. Valitettavasti ohjeista ei jäänyt jälkipolville muisteltavaa äänekkäiden Migos-huutojen kaikuessa Pirkanmaalta ikuisuuteen.

Dj hoiti alkulämmittelyt tykittämällä tämän hetken kuumimpia räppibiisejä, jotka tekivät selväksi jälleen kerran, että nykypäivän suomalainen keikkayleisö ei ole hiljainen. Nuorekas yleisö tuntui osaavaan kaikki mahdolliset sanat, joita kappaleissa kuultiin.

Teltan äänentoisto oli koetuksella kilpailussa yleisön mökää vastaan, kun Quavo, Takeoff ja Offset päättivät vartin kestäneen marinoinnin jälkeen saapua viimein lavalle. Yleisön kiimaprosentit olivat jo aikoja sitten nousseet yli sadan, joten biisien sijaan Migos olisi voinut lukea vaikkapa sote-uudistukseen liittyvät uutiset läpi – teltta olisi ollut silti liekeissä.

Migosin nokkimisjärjestyksessä Quavo on poptähtien kappaleilla vieraileva keulakuva. Flegmaattisella tyylillä räppäävä Quavo käyskenteli ympäri lavaa rauhalliseen tyyliin eikä varsinaisesti kreisibailannut missään kohtaa. Takeoff ja Offset ovatkin ne hypekoneet, jotka sähköistivät tunnelmaa keikan mittaan. Aivan kuten levylläkin.

Keikka koostui hyvin pitkälti alkuvuodesta julkaistun Culture-levyn materiaalista. Albumin ulkopuolelta kuultiin varheimman tuotannon biisejä kuten Hannah Montana ja Handsome and Wealthy. Suomalainen yleisö on selvästikin ottanut tämänkin materiaalin omakseen – hiljaisia hetkiä ei tällä keikalla kuultu.

Migosin homma olisi todennäköisesti toiminut myös Ratinan puolella, mutta telttalava oli kuitenkin omiaan tälle keikalle, hetken aikaa tuntui kuin oltaisiin klubilla. Uskaltanen väittää, että tästä keikasta puhutaan vielä vuosien päästä.

Blockfest on kasvanut jättimäiseksi festariksi, jonne räppifanit kerääntyvät. Sinne ei mennä ”blokkien takia”, vaikka buukattuun ohjelmaan voisikin luottaa kuin kallioon. Tämä on resepti, jonka ansiosta festivaalia arvostetaan niin kävijöiden kuin artistienkin toimesta – ja joka mahdollistaa ikimuistoiset hetket, kuten Migosin keikan.

Lisää luettavaa