Keikka-arvio: Radiopuhelimet riisui, Jarkko Martikainen komppasi

Tuukka Hämäläinen vieraili Helsingin Aleksanterin teatterissa Yksinäisten illat -klubilla, jolla oli harvinainen mahdollisuus todistaa akustista Radiopuhelimet-show’ta.

Teksti: Tuukka Hämäläinen, kuva: Tomi Palsa

Jarkko Martikainen & Radiopuhelimet alasti
Aleksanterinteatteri
18.2.2012

Helsingin Aleksanterinteatterin lavalla tarjoiltiin erikoinen elämys, kun lavalle astuivat Jarkko Martikainen ja pääesiintyjänä Radiopuhelimet – akustisesti. Keikka oli osa Aleksanterinteatterin Yksinäisten illat -konserttisarjaa, jossa ovat aiemmin esiintyneet Jonna Tervomaa ja Jukka Takalo. Vaikka sarja koostuu enimmäkseen soolokeikoista, ei se estänyt viisihenkistä punk-yhtyettä ottamasta lavaa haltuun.


Jarkko Martikainen avasi illan vajaan tunnin setillä, jossa pääpaino oli uudella materiaalilla. Kappaleet oli sommiteltu näppärästi Voiko aika olla ystävä? -kappaleen alun ja lopun väliin, mikä teki esityksestä heti enemmän teosmaisen. Välispiikeissä Martikainen avasi kappaleiden taustoja omaan tuttavalliseen tyyliinsä. Martikaisen kokemus ja itsevarmuus tekevät hänen keikoistaan toistuvasti nautinnollisia.

Uudet Äänioikeus-yhtyeen kanssa levytetyt kappaleet Huominen on kaukainen, Vahvin riippuvuus ja Tyhjän päällä taittuivat hienosti myös soolona. Myrsky, Valssi tanssitaidottomille ja Kaikki me kuolemme pian saivat yleisön pitämään kädestä ja pyyhkimään silmäkulmia. YUP:n tuotannosta kuultiin ainoastaan Tämä päivä oli huono päivä.

Kaikkein erikoisin veto oli kuitenkin Radiopuhelimet-coveri Viime yönä, joka onkin jo YouTubessa nähtävissä. Vanha punk-räyhä muuttuu Martikaisen käsissä humoristiseksi balladiksi. Ennen kappaletta Martikainen kertoi, kuinka hän 1980-luvulla lähetti Jarno Mälliselle C-kasetin ja pyysi saada kopion KTMK-yhtyeen raunioilta syntyneen Radiopuhelimien ensimmäisestä demosta. Rakkaus Radiopuhelimiin syttyi kuulemma jo silloin.

Juttu jatkuu Radiopuhelimien merkeissä seuraavalla sivulla (klikkaa alta).