Livearvio: Notkea Rotta ja SMC Lähiörotat ovat suomirapin anti-Cheekit

Anna-Maija Lippu näki perjantai-iltana Tavastialla kattavan setin lähiöräppiä, hassun nimisiä artisteja – ja flamingon?

Teksti: Anna-Maija Lippu, kuvat: Jari Lam

Notkea Rotta Allstars VS. SMC Lähiörotat
Tavastia, Helsinki
25.4.2014

Tavastian salin ovet ovat auki alkavaa keikkaa varten, mutta kukaan ei siellä vielä heilu. Ei innokkaita faneja varaamassa eturivin paikkoja pari tuntia etukäteen ”ihan varmuuden vuoksi”. Koska tämä on rap-keikka, ja nehän alkavat vasta puolenyön maissa vaikka kuinka kello kymmenestä puhuttaisi.

Kyseessä on Notkea Rotta– ja SMC Lähiörotat -kokoonpanojen yhteiskeikka. En tiedä mitä odottaa. Lavalla on luvattu pyörähtävän tänä iltana liuta kotimaisia räppäreitä. En ole nähnyt heistä ketään ennen livenä. Mutta nyt baarin puolella vierestä vilahtaa ohi semmoinen rastalettipehko, ettei voi erehtyä. Junohan se siinä. Staramaisesti aurinkolaseissaan, vaikka tila on jo valmiiksi hämärä.

Pian hän häipyy takaisin backstagelle, ja oven raottuessa näen vilauksen tuosta Tavastian tunnetusta shakkiruutuisesta, tuhritusta käytävästä.

SMC Lähiörotat, johon Junon lisäksi kuuluvat Erä-Koira, Avionin prinssi ja Thono Slowknow, aloittavat keikan rennon letkeästi. Juno on aurinkolasit päässään koko illan, mutta yleisö villiintyy silti joka kerta, kun hän astuu lavalle pienten breikkien jälkeen. Kirjoitan muistiin ”Pottatukka + viikset → hyvä flow”. Tarkoitan Thono Slowknow’ta. Jos miestä ei tuntisi, niin häntä katsoessa ”räppäri” ei olisi ensimmäinen tai viideskään arvaus hänen ammattiaan kysyttäessä.

notkis2
Thono Slowknow.

Sama pätee moneen muuhunkin illan aikana esiintyvään herraan. Notkean Rotan Rohtori Laine on porukasta sympaattisin, tavallinen suomalaismies t-paidassa ja shortseissa lausumassa veikeitä riimejä. Salkku ja mulkku -kappale kuulostaa älyvapaalta, mutta Rohtorin ollessa ohjaksissa hymy naamalla on vaikea pysyä totisena ja ihmetellä että mitäs hittoa tämä nyt on.

Itse Notkea Rotta, samannimisen ryhmän keulahahmo, esiintyy tavaramerkikseen muodostuneessa rotan nenässä. Hänen takkinsa alta pilkistää t-paita. Ensivilkaisulla siinä näyttää lukevan Miami Vice, kunnes takki lähtee ja Malmi Vice -teksti paljastuu kaikessa ironisuudessaan.

notkis3

Bänditoveri Rautaperseen vakioasuste on sydämenmuotoiset aurinkolasit. Lasien sangat venyvät miehen päässä, tuote kun on valmistettu hieman erikokoiselle kuluttajalle. Mutta Rautaperse ei välitä. Ei todellakaan, sillä hän on vetänyt päälleen myös pikkutytölle sopivan topin, jossa on nallekarhun kuva. Kaiken kukkuraksi päähän vielä laitetaan flamingoa esittävä hattu ja hetkutaan lavalla verkkarihousut puoliperseessä. Liikutaan hyvän huumorin ja mauttoman pelleilyn rajoilla.

Pöhinää-kappale muuttaa tunnelman rennosta rap-keikasta rock-riehumiseksi. Tämä toimii, sillä useimmissa suomalaisissa itää jonkin kokoinen rock-siemen. Sen siemenen kun istuttaa räppiin, niin yhdistelmä on yleisöön tehoava crossover-mylläkkä. Rap-fanien on pakko heilua, koska ollaan rap-keikalla, ja irokeesipäinenkin mies nyökyttää päätään musiikin tahtiin, koska aito sähkökitara ja rummuthan siellä lavalla myös soivat.

notkis4
Avionin prinssi, Erä-Koira ja Thono Slowknow.

Paluu betoniin ja Rottaradio-hitit jatkavat tarttuvalla rap rock -linjalla. ”Ooeooo, yy kaa koo nee, rottaradio!” kertosäe kuulostaa minuutissa tekaistulta, mutta se viihdyttää yleisöä ainakin viisinkertaisen ajan.

Ensikokelaan on vaikea ottaa jätkiä tosissaan Tiimarista hankituissa show-elementeissään ja härskeissä riimeissään, mutta krediittiä loputtoman energisestä show’sta on pakko antaa. Fanit, jotka ovat tottuneet Rautaperseen sydänaurinkolaseihin ja herrojen räävittömään flow’hun, saavat todellakin rahoillensa vastinetta.

notkis5
Notkea Rotta ja Rautaperse.

Viime viikolla Tavastian samaisessa salissa esiintyi Cheek. Tänään sali ei ole aivan yläkertaa ja portaita myöten täynnä, mutta meno permannolla äityy loppua kohden moshpitiksi. Eturivissä naiset joraavat yhtään ujostelematta ja näen yhden tytön osaavan lähes jokaisen biisin sanat ulkoa. Keikan alkupuolella kaksi tyttöä jopa istuvat lavan kärjessä huolettomasti olutta juoden, kun lähiöissä kasvaneet Suomen anti-Cheekit esiintyvät heidän edessään. Sillä se on tällaisten keikkojen meininki. Ei Töölöä, kokoomusnuoria, ei elitismiä.

Vain rehellistä, raakaa pöhinää.