Manageripari Ewo Pohjola ja Toni Peiju kertoivat Rio de Janeirossa Nightwishin kiertuekuulumisia

Brasiliassa aikaansa viettävä toimittaja Sami Kontola äkkäsi Nightwishin saapuvan keikalle kuumaan Rio de Janeiroon. Hän ampaisi paikalle ja tavoitti bändin managerikaksikon lyhyttä juttutuokiota varten. Siirrämme siis lähetyksen Rio de Janeiron Circo Voador -klubille. Ole hyvä, Sami.

Teksti ja kuvat: Sami Kontola

On alkukesän kuuma alkuilta 10. joulukuuta. Saavun hyvissä ajoin Circo Voadorin kuuluisalle keikkapaikalle Rio de Janeiron kulttuurisessa keskustassa Lapassa. Nightwish on backstagella valmistautumassa illan spektaakkeliin. Kuin sattumalta bongaan klubialueen pöytäryhmän laidalta kaksi suurta hahmoa: Nightwishin managerikaksikon Ewo Pohjolan ja Toni Peijun. Tämähän menee paremmin kuin elokuvissa. Miehet ovat hyvällä tuulella ja antavat sanaisen arkkunsa aueta.

Miten on Etelä-Amerikan kiertue sujunut?


Toni: ”Hyvä meininki on ollut. Porto Alegresta alkoi nyt sunnuntaina Brasilian osuus, ja siellä oli helvetin kova meininki. Porukka lauloi kaikki biisit ihan kuten ”ennen vanhaan”. 900 ihmisen klubi oli ihan täynnä, varmaan 1200 ihmistä oli paikalla. Siellä tehtiin sen paikan paitamyyntiennätyskin. Bootleg-meininkiä on tosin paljon. Puolella yleisöstä on paita, joka ei ole virallisesta Nightwish-myynnistä. Se on kyllä todettava, että jos virallisessa keikkapaidassa on kiertueaikataulu muutoksista johtuen väärin, niin bootleg-paidassa se on jo korjattu. Että hyvin ne pysyvät ajan tasalla…”

Tätä ennen olette keikkailleet muuallakin Etelä-Amerikassa. Minkälainen on ollut yleisön vastaanotto?

Toni: ”Brasilialainen yleisö on melko kiivasta ja aktiivista. Ei se Perussakaan huono ollut, eikä Meksikossa. Latinalaisessa Amerikassa on sama hulluus pitkälti kaikkialla.”

Monet maailman isot nimet ovat sanoneet että esimerkiksi Rock in Rio -festivaaleilla on paras yleisö.

Ewo: ”Rock in Riossa ei olla vielä oltu. Kunhan Scorpions jää eläkkeelle niin ehkä sitten.”

Miten kiertueen järjestelyt ovat sujuneet?

Toni: ”Ei mitään ongelmaa, perussäätöä. Kaikki on aina vähän myöhässä. Ei saksalaisen säntillistä. Aikaisempiin kiertueisiin verrattuna nyt kuitenkin mennyt parhaiten. Pitäisi olla aina se asenne, että asiat menevät vähän sinne päin. Kaikki keikat on soitettu, mitään ei ole peruttu. Joskus on oltu puoli tuntia myöhässä, joskus kolme, mutta aina on lavalle menty. Kertaakaan ei meistä johtuen ole oltu myöhässä. Ollaan jo totuttu siihen, että kun sanotaan, että kello 12 lähdetään, niin lähdetäänkin kahdelta. Siinä suomalaiset ovat jo kaksi tuntia venailleet. Vähän semmoisia kulttuurieroja. On tämä parantunut kuitenkin hirveästi kymmenessä vuodessa. Tekniikkapuolikin on kehittynyt, parempaa kamaa.”

Niin, teillä on siis jo kymmenen vuoden kokemus Brasilian keikkakuvioista?

Toni: ”Varmaan joskus vuonna 2002 oltiin ensimmäisen kerran Nightwishin kanssa Brasiliassa, se oli niitä Wishmasterin jälkilöylyjä.”

Ewo: ”Silloin oli kanssa Sonata Arctican eka rundi, samaten Bodomin eka rundi, olin silloin siellä mukana. Ne oli aika peräkkäin silloin kaikki. Suomalaisia metallibändejä alettiin silloin kunnolla tuoda Brasiliaan ja Etelä-Amerikkaan.”

Millaisia muistoja on tuolta ajalta?

Ewo: ”No, varsinkin Nightwishin kanssa se oli tosi villiä, Beatles-meininkiä suurin piirtein. Porukka meni ihan sekasin!”

Toni: ”Silloin täällä ei ehkä vielä käynyt niin paljon bändejä. Nykyään esimerkiksi São Paulossa voi olla kaksikin kertaa viikossa joku kansainvälinen bändi. Se alkaa olla jo vähän liikaa.”

Suomalaiset punk- ja hardcore-bändit on kanssa suosittuja täällä Brasiliassa…

Toni: ”Joo, olisi hienoa saada Terveet kädet tänne kiertueelle!”

Lama on viimeistelemässä kiertuejärjestelyjä, ja bändi tulee tänne kiertueelle varmaan alkuvuodesta.

Ewo: ”Mä haluan olla siellä mukana!”

Miten kiertueen rytmitys menee, onko paljon aikaa tutustua kaupunkeihin?

Ewo: ”Meillä on yleensä aika vähän välipäiviä, keikalta suoraan hotelliin ja seuraavana päivänä seuraavaan keikkapaikkaan. Huomenna ehtii Jeesus-patsaan näkemään ehkä taksin ikkunasta matkalla lentokentälle.”

Toni: ”Aikataulumme menevät aika pitkälti sen mukaan, miten meidän kamamme liikkuvat eikä sen mukaan, miten itse haluaisimme. Esimerkiksi välipäivät johtuvat yleensä siitä, miten tulliselvitykset sujuvat. Esimerkiksi nyt täällä Riossa soitetaan maanantaina, kun se oli ainoa vaihtoehto. Ja tuntuu siltä, ettei Brasiliassa juurikaan vaikuta meininkiin se, onko arki vai viikonloppu. Euroopassa perjantaina ja lauantaina ihmiset juovat kaljaa ja huutavat vähän kovempaa. Täällä tuntuu siltä, että ne huutavat yhtä kovaa, oli mikä viikonpäivä tahansa!”

Toni: ”Vapaapäiviä ei juuri kiertueella haluta pitääkään. Aika käy pitkäksi. Tässä on kuitenkin monet perheellisiä, on lapsia ja niin edelleen. Jos on vapaapäiviä liikaa, sitä alkaa vain suotta murehtimaan ja ikävöimään perhettä. Totta kai kahden laulajan takia on hyvä, että on aikaa levätä, jotta kurkku kestää. Meillä on yleensä kolme keikkapäivää ja sitten yksi lepopäivä. Kiertueen kohokohta oli Perussa, kun oli kaksi päivää vapaata ja päästiin käymään Macchu Picchulla.”

Minkälaisia suunnitelmia on jouluksi ja uudeksi vuodeksi?

Ewo: ”1. tammikuuta lähtee lento Brisbaneen. Siitä alkaa Australian- ja Uuden-Seelannin-kiertue tammikuuksi. Jouluna on kaksi viikkoa lomaa, ja se vietetään kotona. Pääsee joulunviettoon perheen pariin.”

Mites muuten fiilikset juuri nyt?

Ewo: ”Kiertueella on ollut mukavaa, varsinkin Suomen talvessa. Hyvin on tulossa ihmisiä tänäänkin, hyvä keikka tulossa! Uudesta laulajasta on tullut kanssa hyvää palautetta. Tänään näet, että kun Lentävä hollantilainen tykittää, niin kyllä lähtee!”

Ja kyllä lähti! Nightwish veti Circo Voadorissa tiukan, reilun puolentoista tunnin setin, jonka jälkeen se poistui paikalta Imaginaerumin soidessa nauhalta ja yleisön odottaessa encorea. Osa yleisöstä odotti backstagen portilla vielä kaksi tuntia keikan jälkeen saadakseen tavata bändin jäseniä.

Itse keikka oli sekoitus vanhaa ja uutta. Biisejä kuultiin useilta vanhemmilta levyiltä, mutta uusi albumi sai erityisen paljon tilaa. Juopunut mutta hyvätapainen katsojakunta tiesi biisit, hyppi ja lauloi mukana. Bändi jutteli yleisön kanssa, ja tunnelma oli lämmin. Floor Jansenin äänestä tuli paljon hyvää palautetta, sen koettiin vievän Nightwishin musiikkia alkuperäiseen lyyrisempään suuntaan. Nightwish vahvisti jälleen fanikuntaansa Riossa.

Nightwishin Rion-keikan settilista:

Crimson Tide
Storytime
Dark Chest of Wonders
Wish I Had an Angel
Amaranth
Scaretale
I Want My Tears Back
The Crow, the Owl and the Dove
Nemo
Last of the Wilds
Wishmaster
Ever Dream
Over the Hills and Far Away
Ghost Love Score
Song of Myself
Last Ride of the Day